RH Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Dla odreagowania po F-16 strzeliłem sobie na jednej nodze mój priorytetowy (po I wojnie swiatowej )temat pod tytłem "Foczki" I coś takiego powstało . Jestem w trakcie budowy jeszcze jednego ciekawego "latacza ze smiglem" z pod znaku II wś ,ale o tym narazie nic nie powiem do tego modelu przygotowuję także fotorelacje z budowy Model w barwach 4/JG301 Straubing Bavaria 1945 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Czysto, poprawnie i z błędami. Ale coż model Tamiyi taki już jest. Ale po RH można wymagać więcej niż tylko poprawane sklejenie i pomalowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Piękny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Czysto, poprawnie i z błędami. Ale coż model Tamiyi taki już jest. Ale po RH można wymagać więcej niż tylko poprawane sklejenie i pomalowanie A możesz napisać jakie błędy ma ten zestaw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Komory podwozia. odlane w całości, powinno być widać silnik - to tak na szybko. Jak bede w domku, to lookne blizej na model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Komory podwozia. odlane w całości, powinno być widać silnik to jest problem zdecydowanej większości zestawów FW190, cóż poradzić... widać że model ma prezentować sylwetkę i piękne malowanie, i prezentuje - w znakomity sposób sam dobrze wiesz ile trzeba wewnętrznych bebechów zrobić żeby te kawałeczki wnęk były poprawnie... gratuluję pięknie wykonanej foki pozdrawiam! p.s. po iglaku sądząc fotki robione tuż przed atakiem zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 30 Listopada 2010 Autor Share Napisano 30 Listopada 2010 Komory podwozia. odlane w całości, powinno być widać silnik to jest problem zdecydowanej większości zestawów FW190, cóż poradzić... widać że model ma prezentować sylwetkę i piękne malowanie, i prezentuje - w znakomity sposób sam dobrze wiesz ile trzeba wewnętrznych bebechów zrobić żeby te kawałeczki wnęk były poprawnie... gratuluję pięknie wykonanej foki pozdrawiam! p.s. po iglaku sądząc fotki robione tuż przed atakiem zimy? Raczej po ataku zimy Dzisiaj byla piekna sloneczna ale mroźna pogoda Jak dobrze się wytęży sie wzrok to widac jeszcze snieg na iglaczku i na samym balkonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Raczej po ataku zimy Dzisiaj byla piekna sloneczna ale mroźna pogodaJak dobrze się wytęży sie wzrok to widac jeszcze snieg na iglaczku i na samym balkonie Smile aaa no chyba że tak pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 Dzisiaj byla piekna sloneczna ale mroźna pogoda Mroźna tak, słoneczna nie w stolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darthjacek Napisano 30 Listopada 2010 Share Napisano 30 Listopada 2010 RH skąd Ty masz tyle czasu na składanie tych wszystkich modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 1 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2010 RH skąd Ty masz tyle czasu na składanie tych wszystkich modeli W tym kraju żeby nie zwariowac to tylko jedno sie oplaca ,,sklejac modele co i czynie z wielka przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 ... cóż poradzić... widać że model ma prezentować sylwetkę i piękne malowanie, i prezentuje - w znakomity sposób ... Tutaj również bym polemizował. Kształt ogona, za krótki nos, błędny obrys łopat śmigła, zły kołpak śmigła, za niskie golenie podwozia (ok 2-3mm), za krótkie osłony podwozia głównego, złe koła podwozia głównego, zły obrys osłony chłodnicy, kiepskie osłony Mg131, słaby wlot do sprężarki. Panel pomiędzy wnękami podwozia jest od Fw 190D-13, a nie jak powinno być od D-9. Amerykanie po wojnie montując te samoloty zamienili im skrzydła, i tak niestety większość producentów popełnia ten sam błąd, oprócz Hasegawy w 1/32. O braku widocznej części silnika wspominał już nie będę. To tyle jeśli chodzi o piękną sylwetkę Tamiy'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Naprawdę szczerze podziwiam TYCH, którzy potrafią na podstawie takich zdjęć powiedzieć tyle o modelu. No, chyba, że znają go z autopsji... pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 1 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2010 Ja z iście angielską flegma skwituje slowami bajki..... Ja tez tam byłem wino i wódę z szwabami chlałem i Foczkę na żywo widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 ...No, chyba, że znają go z autopsji... Niestety Ja z iście angielską flegma skwituje slowami bajki..... Ja tez tam byłem wino i wódę z szwabami chlałem i Foczkę na żywo widziałem Szczerze zazdroszczę tego wina i wódy, bo Fokę na żywo widziałem, co prawda wersję A-8 ;) a od A-8 do D-9 to już niedaleka droga. Wystarczy troszkę na zdjęcia i plany popatrzeć, a niekoniecznie bajkami kwitować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Tutaj również bym polemizował. Kształt ogona, za krótki nos, błędny obrys łopat śmigła, zły kołpak śmigła, za niskie golenie podwozia (ok 2-3mm), za krótkie osłony podwozia głównego, złe koła podwozia głównego, zły obrys osłony chłodnicy, kiepskie osłony Mg131, słaby wlot do sprężarki. Panel pomiędzy wnękami podwozia jest od Fw 190D-13, a nie jak powinno być od D-9. Amerykanie po wojnie montując te samoloty zamienili im skrzydła, i tak niestety większość producentów popełnia ten sam błąd, oprócz Hasegawy w 1/32. O braku widocznej części silnika wspominał już nie będę. To tyle jeśli chodzi o piękną sylwetkę Tamiy'a Bardzo ciekawe rzeczy piszesz Z twojej wypowiedzi wnioskuję że w tym modelu centropłat jest z wersji D-11. Tak? Rozumiem też, że pomiędzy prawą a lewą komorą powinien być prześwit. A jaka część silnika powinna być widoczna? Czy koła powinny być gładkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Bardzo ciekawe rzeczy piszesz Z twojej wypowiedzi wnioskuję że w tym modelu centropłat jest z wersji D-11. Tak? Rozumiem też, że pomiędzy prawą a lewą komorą powinien być prześwit. A jaka część silnika powinna być widoczna? Czy koła powinny być gładkie? Cieszę się że kogoś zainteresowałem. Nie nie, D-11 to w ogóle inna śpiewka. Inaczej usytuowane uzbrojenie, inne wyloty. Nie mam teraz aparatu a pokazał bym o co chodzi. Niestety panel ten jest zakryty pylonem ETC 504. Chodzi o tą jakby nakładkę na komorę podwozia. Co do silnika to powinno być widać tylną część bloku silnika, sprężarkę, łoże oraz zbiornik oleju. Koła w Dorach zazwyczaj były gładkie, nie widziałem zdjęcia z bieżnikowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Wielkie dzięki za podane informacje. Twoje zdjęcie "mówi" więcej niż tysiąc słów. Czyli, to co często w modelach jest zaznaczane obszarem kropkowanym należałoby wyciąć i w tym miejscu dorobić kawałek "silnika"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 1 Grudnia 2010 Share Napisano 1 Grudnia 2010 Czyli, to co często w modelach jest zaznaczane obszarem kropkowanym należałoby wyciąć i w tym miejscu dorobić kawałek "silnika"? dokładnie - i to praktycznie w każdej foce trzeba by rozbebeszyć zaślepione wnęki... bo z przodu silnik a z tyłu dźwigar skrzydła... i tu jest pies pogrzebany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_iceboy Napisano 2 Grudnia 2010 Share Napisano 2 Grudnia 2010 Wielkie dzięki za podane informacje. Twoje zdjęcie "mówi" więcej niż tysiąc słów. Czyli, to co często w modelach jest zaznaczane obszarem kropkowanym należałoby wyciąć i w tym miejscu dorobić kawałek "silnika"? Zdjęcie nie jest moje, a znalezione w googlu w celu pokazania problemu. Miejsce wykropkowane we wnęce Focke Wulfa, to po prostu sufit wnęki, jaki był stosowany w wersjach wcześniejszych. Niestety wielu producentów upraszcza Dorę do takiego samego płata i rozwiązania jak wersja A (w końcu płat jest od A-8 po drobnych korektach). W oryginale wygląda to tak: Tak wyglądała sprawa w wersjach A. W wersji D, niestety Jumo 213A-1 wystawał i nie mieścił się w okapotowaniu, więc zrezygnowano z sufitów wnęk podwozia. . O problemie tym pamiętała tylko Hasegawa w 1/32 i Eduard w 1/48. Odpowiadając na twoje pytanie: Tak dla wersji D-9,11,13,15 należy pozbyć się sufitów wnęki podwozia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi