Skocz do zawartości

[W]F-105D "Polish Glider"-Monogram-1:48

artoor_k

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Będzie to relacja która wykiełkowała z procedury wysoce modelarskiej typu "grzebałem w tapczanie"

Jakiś czas temu kupiłem model F-105D w malowaniu z Wietnamu a dokładniej był to słynny "Polish Glider" majora (obecnie emerytowanego generała) Dona J. Kutyny. Z wielkim zapałem siadłem do niego ale nerwów starczyło mi tylko na kadłub i skrzydła. Odstawiłem go po tym jak okazało się że prawe skrzydło było zwichrowane a kadłub za nic nie chciał się dobrze złożyć. Wylądował tam gdzie miejsce niereformowalnych (chwilowo) modeli czyli w tapczanie i przyznam się ze wstydem że o nim zapomniałem W tym czasie przez stół operacyjny przewinęło się kilka modeli , większość SF-ów...Ale co się odwlecze to nie uciecze...

W ostatnią sobotę dorwało mnie jakieś wirusowe pieroństwo...Nos jak pomidor , 38 stopni, kaszel i inne rewelacje. Dziś dostałem L4 tak więc cały zadowolony siadłem do Miga-23 który obecnie jest (a raczej był) męczony. Jednak niewychodzenie z domu wiąże się z niewychodzeniem do piwnicy gdzie mam warsztat malarski co prowadzi do wspaniałego wniosku że Miga sobie raczej przed świętami nie pomaluję...

Zrezygnowany,smarkający,sapiący,kaszlący i Bóg wie co jeszcze stwierdziłem że trzeba przeglądnąć akcesoria do dioramy (żeby wiedzieć co jeszcze muszę nabyć) które są gdzie? TADAAM! w tapczanie...Więc wyciągnąłem wielkie pudło w którym oprócz rzeczonych akcesoriów najspokojniej w świecie leżała sobie Efstopiątka , która bez większych oporów znów wróciła na stół. Tym razem zakładam relację gdyż jednak jej posiadanie w jakiś sposób mobilizuje. Od razu mówię że linii na wgłębne nie przerabiam a zaznaczał je będę tak samo jak kol. Pilex7 w relacji z budowy Spitfire Mk.V Hasegawy. Kokpit jest wysuchopędzlowany ale nie podoba mi się już i będę w nim działał. Fotel...uch...no nie wiem ..może coś zrobię , może wymienię a może zostawię i zamknę kabinę....Sam jeszcze nie wiem. Malowanie będzie pudełkowe a model stanie na podstawce przedstawiającej fragment Muzeum Lotnictwa w Krakowie...będzie trochę zabawy z odwzorowaniem charakterystycznej nawierzchni lotniska Rakowice-Czyżyny (ze względu na maskujące plamy smoły-czy jakoś tak). Ale sądzę że jakoś dźwignę problem. Ufff...ale się rozgadałem...najwyższy czas na jakieś zdjęcia...

To moja ofiara:

PC200047.jpg

To kokpit ofiary , poprawki strongly recommended

PC200051.jpg

To fotel , nie wiem co z nim zrobić:

PC200048.jpg

Koła,z nich jestem zadowolony, opony niemalowane jeszcze

PC200049.jpg

Kadłub i skrzydła,obecnie prawe skrzydło się klei po prostowaniu:

PC200050.jpg

Od razu mówię że postępy szybkie i częste nie będą ale postaram się w tym podejściu go zmęczyć

Życzę zdrowia i wytrwałości. Przed sklejeniem kadłuba maksymalnie gdzie się da, naładuj obciążenia na dziobie. Po sklejeniu model ma tendencje do siadania na dyszę.

Pastw sie pastw

Ano pastwię się. Przemalowałem fotel i podrasowałem trochę kokpit. Zdjęcia będą jak już poskładam to do kupy. Pozdnajdowałem sobie fajne zdjęcia wnętrza F-105 więc mam co robić . Walkaround i seria "In Action" o F-105 właśnie się ciągnie

Cześć!

Dziś popracowałem trochę nad kokpitem ale wyszło to średnio i wstyd pokazywać :( Poza tym wnętrze dyszy wylotowej było gładkie co kłóciło się z tym co zobaczyłem na zdjęciach w walkaroundzie. Siadłem i z paska plastiku zrobiłem trochę lepszy "tunel" wylotowy. Tak to wygląda,niestety tylko w ten sposób dało się zdjęcie zrobić. Inaczej nie wychodziło:

PC220052.jpg

W Krakowie to on sobie stoi bodaj od wakacji tyle że nieposkładany Smile

dokładnie, był już w trakcie pikniku lotniczego, i od tamtej pory nic się z jego stanem nie zmieniło (tzn. chyba coś się bardziej podarła folia zasłaniająca stłuczoną osłone kabiny... ) takie mają newsy... z innych to że jest to jeden z samolotów stulecia bo ma numer 100 ileś (czy F-101 F-102 też były fenomenami na miare samolotu stulecia? wehh no ale przynajmniej zabrzmiało grubo) a trzeci co mnie rozwalił to że obok w hangarze stoi już odnowiony F-104... chyba odnowienie polegało na umyciu go z kurzu bo dotarł w stanie niemal idealnym... w kronice powtórzyli te newsy pokazując m.in. Albatrosa C.II mówili o RWD-6 itp... cóż ręce opadają, tyle że fajnie było muzeum w tv zobaczyć

pozdrawiam!

Noooo już jeden znalazłem :| Zaufałem walkaroundowi i pomalowałem komory chowania na zielono...psiakrew... Ale może "Polish Glider" miał zielone a "Superhog" białe/popielate?

Ojjj nie , białe na kadłubie to naklejone płótno/inny materiał zabezpieczający otwarte miejsca. Ma zupełnie inną fakturę niż farba we wnękach. Być może gdy przemalowywali w Stanach "Polish Glidera" na "Superhoga" zmienili mu kolor wnęk na właściwy dla konkretnego egzemplarza. Ciężko stwierdzić jaki dokładnie kolor komór chowania miał F-105 mjr. Kutyny. Ja zostawiam zielone.

Cześć!

Właściwie jest po świętach więc porządek na biurku można uznać za zbędny Tzw "Mikołaj" nie przyniósł (znowu!) nic modelarskiego więc niech mnie (ponownie! )cmoknie w humbrola, sam se kupię OH-58,O! Spokojnie siadłem więc sobie do wnęk "Polish Glidera". Po konsultacjach zdecydowałem się pozostawić komory chowania zielone. Tak wygląda jedna z nich:

PC260053.jpg

Mój F-105 będzie lekko wyeksploatowany,trochę smug i brudu w zakamarkach ale bez wypłowień itp. Postaram się by wyglądał jak po jakimś czasie spędzonym pod krakowską "chmurką"

• 2 years later...