ups Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Jak w tytule. Model stary jak świat od italki plus blaszki od eduarda. In box. Pewnie jakąś lufkę jeszcze kupię ,bo leniwy jestem:P Liczę na pomoc bo całkiem lewy w aliantach jestem. I pierwsze pytanie czy to co udało mi się zdziałać przypomina fakturę odlewu?? I czy gdzieś jeszcze na tym czołgu powinienem ją zrobić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Witam! Tutaj poczytaj sobie o tym modelu: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/italeri/it6389.htm. Nitemare II jest dosyć dobrze opisany i obfotografowany, ale to co jest w tym pudełku to lekki obciach. Mam ten sam zestaw i bardziej bedę się skłaniał do wersji A3. W tej wersji trudniej strzelić babola. Kalki trzeba kupić, zmienić zawieszenie na np Tasca, no i koniecznie gęsi z Duckbills Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Kurde link nie działa. Hmm , a jaki ten typ zawieszenia ma być? Taki jakiego użyłeś w jumbo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Witam! Zawieszenie zmodyfikowałem. Koła to Tasca. Zostały mi z innego zestawu. Sprężyny Italeri, rolki Italeri, osłony sprężyn iItaleri, ślizgi Tasca. Te białe gluty to imitacje śrub. Muszę je skrócić. W moim przypadku ważne są kołka, bo resztę dechami zabuduję. Tu znajdziesz ciekawe fotki http://www.modelclub.gr/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=626&Itemid=51 A tu jeszcze raz ten link co nie działa: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/italeri/it6389.htm Polecam ci zawieszenie Tasca . Jest dosyć drogie ale świetne! To z zestawu, jest słabe. A co do samego zawieszenia i typu? Tasca robi kilka wersji. Zależy jaki pojazd będziesz robił i gdzie jezdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Witam. Oto fotka oryginału. Może będzie pomocna przy budowie. Zdjęcie pochodzi z książki Tank Warfare On Iwo Jima Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Może głupie pytanie, ale nie wiem więc pytam. Mianowicie no wieżach czołgów US jaki i Niemieckich są czasem (a nawet dość często zamocowane gąski). Przeważnie były dorabiane uchwyty na nie ale jak przeglądam zdjęcia to takowych nie widać...znaczy to że gąski były przyspawane ? Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam bigmodel za zaśmiecanie postu. Cały czas śledzę budowę bo nie będę ukrywał że moje zamiłowanie do Shermanów jest ogromne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Ładnie, czołg z Iwo Jimy. Widać podobne modyfikacje jak na Davym Jonesie. Będziesz robił w tym malowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 W sumie to jeszcze nie wiem jaki dokładnie egzemplarz będę robił , a raczej będę starał się w miarę podobnie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 Witam ma ktoś może jakieś inne zdjęcie, tego szermana? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Witam! http://www.ww2gyrene.org/tanks_introduction.htm Ostatnia fotka na dole strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Sorry, ale to nie Cairo, tylko Calcutta...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Michalw - raczej ciężko sobie wyobrazić przyspawane gąski . Tu co prawda nie będę się upierał bo specem nie jestem ale same mocowania mogą być po prostu mało widoczne na fotkach. ups - Będziesz dodawał jakieś "dociążenie" w postaci całej masy bambetli na kadłubie czy raczej tylko to co w zestawie? Pozdrawiam Piter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Myślę ,że coś na pewno na niego załaduję. Na razie męczę się z blaszkami powoli. Mam pytanko te gąski na zdjęciach to T 54E1? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Witam! Tu w tym linku masz wszystkie typy gąsek VVSS i HVSS. http://web.inter.nl.net/users/spoelstra/g104/track_vvss.htm A tracki na pancerzu były spawane. Improwizowano ostro. Dechy, beton, siatki, kolce, i wszystko to co powodowało odpadanie japońskich min magnetycznych. Poza tym demontowano "pięćdziesiątki", bo samuraje potrafili wskoczyć na tank i strzelać z nich do marines. A ta bańka na pokrywie silnika, to zbiornik paliwa od Stuarta w którym trzymano słodką wodę, której mało było na Iwo Jimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 4 Lutego 2011 Autor Share Napisano 4 Lutego 2011 Odgrzeje kotleta. Trochę pokleiłem ,jeszcze więcej poszpachlowałem i dodałem jakieś tam blaszki. Niestety odwzorowanie elementów w tym czołdżku jest takie sobie, początkowo miałem zamiar w miarę wiernie zrobić jakiś konkretny czołg ze zdjęcia ale przerosło to moje możliwości finansowe.Także będę dalej jechał z shermankiem ale będzie to już troszkę taka "radosna twórczość". Ok fotki, tak to teraz wygląda. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Witam Ładnie się shermanik jak na razie prezentuje, sam niedawno swojego skończyłem i teraz będę tu twoje cudeńko podpatrywał. P.S. Thx za gąski pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Witam! Zapowiada się ciekawie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 4 Lutego 2011 Share Napisano 4 Lutego 2011 Witam. Czołg ładny, choć przyznam się, że się nie znam. Poza tym demontowano "pięćdziesiątki", bo samuraje potrafili wskoczyć na tank i strzelać z nich do marines. Mam pytanie. Te "pięćdziesiątki" to karabiny na wieży czołgów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Witam! Mam pytanie. Te "pięćdziesiątki" to karabiny na wieży czołgów? Poczytaj tutaj; http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_maszynowy_M2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 5 Lutego 2011 Autor Share Napisano 5 Lutego 2011 Dodałem parę dupereli na wieży i dechy na burtach. Dorobiłem na dechach imitacje gwoździ. Z efektu jestem nawet zadowolony , no i o fakturę drewna nie muszę się martwić;P Troszkę tylko żona się wkurzyła ,że dremelem walczę po 22 :P Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Witam! Ładnie to wygląda, ale zaszpachluj właz amunicyjny naokoło, ten na boku wieży. Teraz wygląda jak przyklejony, a powinien wyglądać tak.... http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/m4a4_sherman/images/m4a4_sherman_19_of_44.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 Słuszna uwaga moje przeoczenie, dziękuję za czujność. Naprawione. Pytanie czy lufa z linka nada się do tego szermanka? http://www.jadarhobby.pl/toro-35005-m3-metalowa-lufa-p-1128.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 No właśnie! Teraz lepiej to wygląda. Chyba dosyć klejenia na dzisiaj i pójdziemy chyba spać........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 No właśnie! Teraz lepiej to wygląda. Bardzo jestem ciakaw jak to bedzie wygladac po pomalowaniu...zwlaszcza boki Chyba dosyć klejenia na dzisiaj i pójdziemy chyba spać........ ...nieeee, ja mam jeszcze kilka kalek do polozenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 Z tym spaniem to idealnie odczytałeś moje zamiary Kolego Marioba, bo zaraz po poprawce walnąłem w kimkę Co do malowania boków to chyba pokuszę się tu o wypróbowanie metody z lakierem do włosów ale tylko na drewnianych burtach. Gdzieś widziałem super wyglądające deski malowane i przecierane w ten właśnie sposób, bodajże na jakieś ciężarówce. Efekt wyzierającego drewna z pod warstwy farby bardzo mi się podobał. Także zobaczymy jak to u mnie wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi