Skocz do zawartości

US marines sherman (italeri)

ups

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule.

Model stary jak świat od italki plus blaszki od eduarda.

In box.

19723877.jpg

Pewnie jakąś lufkę jeszcze kupię ,bo leniwy jestem:P

Liczę na pomoc bo całkiem lewy w aliantach jestem.

I pierwsze pytanie czy to co udało mi się zdziałać przypomina fakturę odlewu?? I czy gdzieś jeszcze na tym czołgu powinienem ją zrobić?

56284602.jpg

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam!

Tutaj poczytaj sobie o tym modelu: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/italeri/it6389.htm.

Nitemare II jest dosyć dobrze opisany i obfotografowany, ale to co jest w tym pudełku to lekki obciach. Mam ten sam zestaw i bardziej bedę się skłaniał do wersji A3. W tej wersji trudniej strzelić babola. Kalki trzeba kupić, zmienić zawieszenie na np Tasca, no i koniecznie gęsi z Duckbills

Witam!

zaw01.jpg

Zawieszenie zmodyfikowałem. Koła to Tasca. Zostały mi z innego zestawu. Sprężyny Italeri, rolki Italeri, osłony sprężyn iItaleri, ślizgi Tasca. Te białe gluty to imitacje śrub. Muszę je skrócić. W moim przypadku ważne są kołka, bo resztę dechami zabuduję.

Tu znajdziesz ciekawe fotki http://www.modelclub.gr/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=626&Itemid=51

A tu jeszcze raz ten link co nie działa: http://www.perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/italeri/it6389.htm

Polecam ci zawieszenie Tasca . Jest dosyć drogie ale świetne! To z zestawu, jest słabe.

A co do samego zawieszenia i typu? Tasca robi kilka wersji. Zależy jaki pojazd będziesz robił i gdzie jezdził.

Może głupie pytanie, ale nie wiem więc pytam. Mianowicie no wieżach czołgów US jaki i Niemieckich są czasem (a nawet dość często zamocowane gąski). Przeważnie były dorabiane uchwyty na nie ale jak przeglądam zdjęcia to takowych nie widać...znaczy to że gąski były przyspawane ? Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam bigmodel za zaśmiecanie postu. Cały czas śledzę budowę bo nie będę ukrywał że moje zamiłowanie do Shermanów jest ogromne .

Michalw - raczej ciężko sobie wyobrazić przyspawane gąski . Tu co prawda nie będę się upierał bo specem nie jestem ale same mocowania mogą być po prostu mało widoczne na fotkach.

ups - Będziesz dodawał jakieś "dociążenie" w postaci całej masy bambetli na kadłubie czy raczej tylko to co w zestawie?

Pozdrawiam

Piter

Witam!

Tu w tym linku masz wszystkie typy gąsek VVSS i HVSS.

http://web.inter.nl.net/users/spoelstra/g104/track_vvss.htm

A tracki na pancerzu były spawane. Improwizowano ostro. Dechy, beton, siatki, kolce, i wszystko to co powodowało odpadanie japońskich min magnetycznych. Poza tym demontowano "pięćdziesiątki", bo samuraje potrafili wskoczyć na tank i strzelać z nich do marines. A ta bańka na pokrywie silnika, to zbiornik paliwa od Stuarta w którym trzymano słodką wodę, której mało było na Iwo Jimie.

• 3 weeks later...

Odgrzeje kotleta.

Trochę pokleiłem ,jeszcze więcej poszpachlowałem i dodałem jakieś tam blaszki. Niestety odwzorowanie elementów w tym czołdżku jest takie sobie, początkowo miałem zamiar w miarę wiernie zrobić jakiś konkretny czołg ze zdjęcia ale przerosło to moje możliwości finansowe.Także będę dalej jechał z shermankiem ale będzie to już troszkę taka "radosna twórczość".

Ok fotki, tak to teraz wygląda.

51225192.jpg

88473427.jpg

22390539.jpg

32067881.jpg

Pozdrawiam

Witam. Czołg ładny, choć przyznam się, że się nie znam.

Poza tym demontowano "pięćdziesiątki", bo

samuraje potrafili wskoczyć na tank i strzelać z nich do marines.

Mam pytanie. Te "pięćdziesiątki" to karabiny na wieży czołgów?

Dodałem parę dupereli na wieży i dechy na burtach.

34805399.jpg

61374943.jpg

98242217.jpg

Dorobiłem na dechach imitacje gwoździ. Z efektu jestem nawet zadowolony , no i o fakturę drewna nie muszę się martwić;P

Troszkę tylko żona się wkurzyła ,że dremelem walczę po 22 :P

Pozdrawiam

Witam!

Ładnie to wygląda, ale zaszpachluj właz amunicyjny naokoło, ten na boku wieży. Teraz wygląda jak przyklejony, a powinien wyglądać tak.... http://data3.primeportal.net/tanks/jan_peters/m4a4_sherman/images/m4a4_sherman_19_of_44.jpg

No właśnie! Teraz lepiej to wygląda.

Bardzo jestem ciakaw jak to bedzie wygladac po pomalowaniu...zwlaszcza boki

Chyba dosyć klejenia na dzisiaj i pójdziemy chyba spać........

...nieeee, ja mam jeszcze kilka kalek do polozenia

Z tym spaniem to idealnie odczytałeś moje zamiary Kolego Marioba, bo zaraz po poprawce walnąłem w kimkę

Co do malowania boków to chyba pokuszę się tu o wypróbowanie metody z lakierem do włosów ale tylko na drewnianych burtach.

Gdzieś widziałem super wyglądające deski malowane i przecierane w ten właśnie sposób, bodajże na jakieś ciężarówce. Efekt wyzierającego drewna z pod warstwy farby bardzo mi się podobał. Także zobaczymy jak to u mnie wyjdzie