Skocz do zawartości

US marines sherman (italeri)

ups

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś wzieło mnie na kończenie tego co rozgrzebane. Także po stug-u ruszyłem z ronsonkiem.

Poszło sido ,a na nie wash bardzo ciemny brąz. Teraz schnie , potem walnę jakieś zacieki trochę plamek od paliwa i pewnie pigmentami na koniec zepsuję czego nie spieprzyłem jeszcze do teraz :P

21258520.jpg

75156215.jpg

85880310.jpg

65697227.jpg

75030755.jpg

Btw. boję się gumowe gąski jakoś tu zakładać, bo mam przeczucie że zawieszenie przy heroicznym procesie zapinania gumiaków połamię. I zastanawiam się czy pracujących ogniwek jakichś nie nabyć:(

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Robiłem kiedyś ten sam model od Italeri - gąsienice z zestawu są bardzo ciasne - tak na styk. Przednia rolka ci się podniesie i będzie odstawać od podłoża. Można to połowicznie ominąć obciążając model z przodu. Ja bym jednak wziął coś z pojedyńczych ogniw, pozwoli to na dowolne kształtowanie, będzie lepszy efekt koncowy. Te z zestawu na to nie pozwolą. Będą "nasztramowane" na maxa i tyle. Nie jestem pewien ale moga też wypaczyć tylny idler z osi - on jest bardzo delikatny.

Podjąłeś słuszną decyzje, bo ten Sherman wygląda bardzo ciekawie. Sporo wycisnąłeś z tej Italerki.

Powodzenia przy wykończeniówce

Pozdrawiam

Kornik

• 2 weeks later...

Gąski z Bronca kupiłem ale jak zobaczyłem co i jak i ile z tym roboty będzie załamałem się:(

Wróciłem do gumowych .

Korzystając z innego jeszcze kompletu gąsek , tym razem z AFV poprzyklejałem do gumiaków duckbillsy , walnąłem to wszystko z black chaosa (super ,że tą farbę wynaleźli:)) i później drybrushowałem jakimś metalizerem. W tak zwanym międzyczasie jakieś zacieki na shermanku niudolnie porobiłem i trochę rdzawego washa gdzie-niegdzie trąciłem i zastanawiam się co teraz:P

Mam nieodpartą ochotę pobrudzić go jeszcze olejnymi trochę i odpuścić sobie pigmenty , bo boję się że polegnę. Poza tym nawet nie mam koncepcji jakbym miał go pigmentami męczyć, a na swoje 5 minut czeka już następne pudełko z zabytkowym modelikiem

Może Koledzy coś pomogą?!

Z kapciami wygląda tak:

53542845.jpg

13774433.jpg

48056138.jpg

92556219.jpg

66423011.jpg

13558112.jpg

Pozdrawiam

Poradzili mi to koledzy znający się troszkę na shermanach .Głównie chodziło o detale. Zawieszenie od italki było jakby "siekierą ciosane" w porównaniu do tego z AFV i nijak nie przystawało do tego co rzeczywiście występowało w czołgach. Oczywiście mogłem wózków nie zamieniać ale stwierdziłem , że poszaleję i że zrobię pojazd bardziej, niż mniej przypominający orginał.

Pozdrawiam

:lajkonik:

A co robią brytyjskie skrzynki na przednim pancerzu?

i ale nic tam nie ma o tychże...

Odsyłam do pierwszej strony mojego warsztatu i fotki czołgu Cairo.

Po prawej stronie na przedniej płycie pancerza obok lampy jest coś co moją "skrzynię" niejako przypomina. W sumie sam nie wiem co to jest

Pozdrawiam

Żadnej tremy! Idzie Ci naprawdę dobrze z tym Shermem. Ja po cichu kibicuję i jestem pod coraz większym (pozytywnym) wrażeniem

Powodzenia!

No i znowu mnie trochę poniosło chyba z pigmentami , choć żona mówi że wygląda jakby przez piaskownicę przejechał, a w sumie taki efekt miałem zamiar osiągnąć:P

W niektórych miejscach jeszcze schną plamy, z innych miejsc pozbędę się pigmentów. Generalnie pozostały już kosmetyczne poprawki.

13687998.jpg

41567822.jpg

29402920.jpg

89766464.jpg

29459549.jpg

52855331.jpg

57620547.jpg

Pozdrawiam

Nie bałdzo ten kolorek pasuje. Iwo jest wyspą wulkaniczną. Plaża ma np barwę taką

SandofIwoJima_fs.jpg