stakor1 Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Witam, Poniżej model Flettner Fl 282 w skali 1/72 od 'RS Models'. Model zawiera blaszki więc było można wzbogacic tu i ówdzie. Wykorzystałem tu także figurki Revella (ex preisner) pilotów i obsługi lotniska. Model składała się przyjemnie choć jest on zrobiony do dwóch wariantów B-0 i B-2 i czasem trzeba pokombinować wersjo B0 (B2 chyba będzie lepiej) np. z rzeczy, których nie ma w instrukcji trzeba było podciąć osłonę za silnikiem. Z przydatnych spraw - trzeba pamiętac o dociążeniu przodu co w B-0 jest o tyle trudne, że przód nie ma osłon - obciążkini upchnąłem pomiędzy fotelem i osłoną silnika, ale było za mało więc jeszcze dodałem za osłoną silnika. Z ciekawostek - na kalkomanii brakuje kalek o numerkach 18 i 14 (numery na głowicę wirnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 A da radę większe zdjęcia zamieścić? Bo chętnie pooglądam go z bliska. Swastyka po lewej stronie jest obrócona, tak było podane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Ano racja Swastyka do korekty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 Poprawione. Pociągnąłem jeszcze aero lakierem matowym po płytkach (wcześniej był półmat i się błyszczały na zdjęciach) i po panach faszystach. Większe zdjęcia to już chyba nie da rady ;) Coś widzę, że temat niszowy tutaj niewielkie zainteresowanie wzbudza, a u mnie następne w kolejce Fa330 i Fa223 w 1/72. Niestety model WN342 jest już nieosiągalny, może RS Models się i na to zdecydują... BTW fotosik bezczelnie wszystko do 500px sprowadza!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 A tam nie wzbudza ;) Świetnie wykonany, w tej skali to istne maleństwo przecież. A temat śmigłowcowy? Jedynie słuszny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Tamat na pewno oryginalny. Wykonanie też fajne. Miło popatrzeć, ale żeby komentować to trzeba sie trochę znać! Czekam z ciekawościa na kolejne dokonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 no wiesz galeria nie wisi tydzień a ponad 300 osób obejrzało, to nie jest znowuż takie małe zainteresowanie wykonanie bardzo eleganckie temat zaiste niszowy, więc i komentów nie za wiele, jak masz potrzebę bycia biczowanym i linczowaniem to recepta prosta - wrzuć model Spitfira/Mustanga/MiGa21 A co do tego Flettnera - przeciekawa koncepcja z tymi dwoma wirnikami, kiedyś kiedyś coś tam o tym czytałem, ale to był dawno bardzo przyjemnie się on w twoim wykonaniu prezentuje i - czekamy na następne! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 A no to jednak miło, że ktoś zagląda Biczowania mi wystarczy z tą swastyką - wtopa na maxa ;P Ale że ja od śmigłowców bardziej to nie obytym z faszystowskimi oznaczeniami. Rzeczywiście w 72 to czasem kiepskie wykonanie wychodzi dopiero pod zoomem aparatu cyfrowego. Teraz np widzę - dopiero na zdjęciu - że warto by było zastąpić 'stelaż' koło silnika jakimiś prętami zrobionymi z igieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Modelik rzadki i pięknie wykonany Nie wygląda to na 1/72 a to przecież pchełka. Pewnie to też zasługa dobrze zrobionych figurantów Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_G Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Jak na RS Model to i tak wyglada super. Miło zobaczyć coś innego od spitów i tigerów i 7tp ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Dzięki, miło że się podoba Co do wirników - rzeczywiście wygląda to pokracznie w locie (na youtube są filmy), ale ten system był rzeczywiście dla Niemców rozwiązaniem wtedy genialnym i jak widać z sukcesem stosowany potem śmigłowcach Kamana (Huskie czy K-Max) - służy do dziś (Flettner po wojnie przeniósł się do USA i był głównym konstruktorem firmy Kaman). W ogóle Niemcy opracowali najwydajniejsze systemy dwuwirnikowe dla śmigłowców, ale z wilu powodów najpowszechniej przyjął się system z wirnikiem ogonowym. Swego czasu można było kupić model Special Hobby pierwszego śmigłowca z takim rozwiązaniem w skali 1/72 - Fl 265 (rok 1938), ale już jakiś czas temu zniknął ze sklepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi