grzechu79 Napisano 20 Maja 2007 Autor Share Napisano 20 Maja 2007 hejka kolejna dawka malutkich szczegółów jak ktoś ma jakieś uwagi to prosze pisać bez obaw, że sie zniechęce no i do rzeczy. mam zamiar kupić aparature np coś takiego może napisze pierw co chce aby działało na statku: no wiadomo przód tył, lewo prawo, radar żeby się kręcił może jakieś światła (jeżeli są w tym modelu) obrotowe działo chociaż jedno, no i żeby cóś strzelało 6 kanałowa aparatura powinna starczyć (przyjmując że jeden kanał to przód-tył, drugi to lewo-prawo, trzeci to np obrotowy radar, czwarty światła, piąty działko no i szósty żeby coś wystrzelić ) tak sobie obliczyłem na chłopski rozum. i jeszcze jedno czy taki nadajnik sprzedają razem z odbiornikiem i czy jeden nadajnik można wykorzystać do innych modeli. może być odpowiedź na privie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Maja 2007 Share Napisano 20 Maja 2007 wygląda na to, że pomału zaczniesz robić poszycie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 ... radar żeby się kręcił ... Grzegorzu - na Bismarcku nie było radaru który się kręci To troszkę inna technologia niż ta obecnie stosowana na morzu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 21 Maja 2007 Share Napisano 21 Maja 2007 Nie ma co, długość kadłuba robi wrażenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 25 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2007 witam po dłuższej przerwie, ale sami wiecie, praca, praca i praca i coraz mniej wolnego czasu. Przedstawiam kolejną dawkę zdjęć, jak ktoś ma jakieś uwagi to pisać pisać a tutaj mój sposób na przyciskanie listewek do siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 ooo... widać postęp jeszcze trochę i będzie pływał Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 5 Września 2007 Autor Share Napisano 5 Września 2007 witam po dłuuuuuuuugiej przerwie tutaj prosta podstawka pozdrawiam wszystkich odwiedzających i może odezwe się znowu za miesiąc PS zostało jeszcze tylko 115 numerów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 5 Września 2007 Share Napisano 5 Września 2007 cieszę się, że nie zarzuciłeś budowy i coś się jednak dzieje ta relacja ze swej natury będzie długa za wytrwałość Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 8 Listopada 2007 Autor Share Napisano 8 Listopada 2007 Witam po dłuzszej przerwie i widze po dacienadania postu że na nic chyba bedzie moja odpowiedż jeśli chodzi o pokład to mozna go na stałe przykleić albo przykręcić jeśli nie montuje sie sterowania a jeśli chodzi o poszycie kadłuba to mniej więcej wszystko wychodzi do tej pory dobrze, zobaczymy jak to sie bedzie miało do szpachlowania, spasowania z pokładem i malowaniem. pisałeś coś o zwichrowanych elementach, jeśli tak no to trzeba sobie radzić u mni jak dotychczas wszystkie są proste elementy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 8 Listopada 2007 Autor Share Napisano 8 Listopada 2007 Witam po dłuższej przerwie (jak zwykle) i jak zwykle troche fotek i pomalutku do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Listopada 2007 Share Napisano 8 Listopada 2007 ooo... nadbudówki zaczynają się już pojawiać, nieźle już myślałem, że o nas zapomniałeś Jędrek ps. tradycyjnie trochę uporządkowałem zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 8 Listopada 2007 Share Napisano 8 Listopada 2007 Jakoś to dziwnie wygląda w drewnie zrobione. Może za dużo plastiku się naoglądałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 8 Listopada 2007 Share Napisano 8 Listopada 2007 Nadbudówkę przednią na zdjęciu ułozyłeś odwrotnie.tył na przód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 Nadbudówkę przednią na zdjęciu ułozyłeś odwrotnie.tył na przód. Jak to przeczytałem zastanawiałem się o co dokładnie chodzi zanim zobaczyłem ostatnie zdjęcie Włąściwie to trudno tutaj mówić o przedniej czy tylnej nadbudówce, chyba że, jako linie podziału uznamy katapulte Grzesiek - czeka cię sporo szlifowania i dopasowywania ale Ty napewno sobie z tym poradzisz. Tutaj mam na myśli kształt nadbudówek. Nie będę teraz Ci mieszał ale w chwili wolnego czasu oraz jeśli będziesz chciał opiszę o co chodzi Przepraszam, że się tak czepiam ale wydaje mi się że za 3000 peelenów ten model warty jest wykonania zgodnie z tym co kiedyś istniało naprawdę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 9 Listopada 2007 Autor Share Napisano 9 Listopada 2007 ooo... nadbudówki zaczynają się już pojawiać, nieźle już myślałem, że o nas zapomniałeś nie nie nie Nadbudówkę przednią na zdjęciu ułozyłeś odwrotnie.tył na przód. narazie tylko tak położylem, co by troszke przypominało więcej niż do tej pory Grzesiek - czeka cię sporo szlifowania i dopasowywania ale Ty napewno sobie z tym poradzisz. Tutaj mam na myśli kształt nadbudówek. Nie będę teraz Ci mieszał ale w chwili wolnego czasu oraz jeśli będziesz chciał opiszę o co chodzi Smile witam. narazie zajme sie kadłubem, tu też jest co szlifować, no i szpachli trzeba położyć pierw troche, co nie?. na początek jeśli możesz doradzić to powiedz czy na kadłub będzie nakładana jeszcze jedna warstwa listewek czy to będzie trzeba juz modelować i szlifowac pod malowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 kup sobie jakieś dobre plany. W tej skali można bez większych problemów zrobić wiele samemu. Pozdrawiam i trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 na początek jeśli możesz doradzić to powiedz czy na kadłub będzie nakładana jeszcze jedna warstwa listewek czy to będzie trzeba juz modelować i szlifowac pod malowanie Oj tutaj Ci nie doradzę bo to chyba zależy od tego co w tym zestawie jest, mój Bismarck to zupełni inny model (kartonowy GPM). Natomiast jeśli się zastanawiasz czy dać jeszcze "od siebie" jedną warstwę to powiem, że to co jest teraz wygląda mi na wystarczające. Tak jak napisałeś szpachla, szlifowanie, szpachla itd.. Napewno jeśli uznasz, że kadłub jest w miarę gładki, będziesz musiał położyć "testową" warstwę podkładu celem upewnienia się czy nie ma jakiś baboli. Z doświadczenia wiem że na 99% coś się znajdzie do poprawki kup sobie jakieś dobre plany. W tej skali można bez większych problemów zrobić wiele samemu. Pozdrawiam i trzymam kciuki No włąśnie tutaj się zastanawiam jak będą w tym modelu wykonane detale. Jeśli wydawca się postarał, możliwe że nie będzie trzeba niczego dorabiać czy też modyfikować. Myślę, że za tą cene elementy takie jak np. dźwigi,katapulty, trapy etc.. będą metalowe. Gdyby tak się nie stało można zawsze dokupić blachy do kartonowego modelu np GPM'u. Pożyjemy zobaczymy Narazie jest jeszcze za wcześnie by się doczepiać detali - Grzechu dawaj sporo zdjęć a jak coś wypatrzymy to napewno się o tym dowiesz Pozdrawiam i również trzymam kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agnieszka Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 Na tych stronkach już można trochę wybiec w przyszłość: http://www.subifa.de/heftvorschau/die_bismarck_aktuell.htm http://bismarck.oehm.net/index.php?ta=conhtml&obj=aufbauten2&st6=z&stnr=6&sp=2&titel=Aufbauten+-+Teil+2%5BNEW%5D Jak widać wszystkie detale fototrawione. Tylko jak to potem malować.... Ładnie też rozwiązano deskowanie pokładów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 Nie przypuszczałem,że ten bismark jest taki fajny. Z tego co podesłała Agnieszka wynika,że zabawa dopiero się zaczyna !!!!!!!! SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 9 Listopada 2007 Share Napisano 9 Listopada 2007 Na tych stronkach już można trochę wybiec w przyszłość: Dzięki Agnieszka za te linki Pryznam się że nawet nie szukałem Muszę sie zgodzić ze spitonem że fajknie to wygląda, powiedział bym nawet - reweacyjnie. Ciekawi mnie natomiast "twór" jaki powstanie z połżaczenia drewno - metal Dobra już nie marudze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 9 Listopada 2007 Autor Share Napisano 9 Listopada 2007 Na tych stronkach już można trochę wybiec w przyszłość: dzieki Agnieszko za stronke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 10 Listopada 2007 Share Napisano 10 Listopada 2007 jeśli zostana drewniane pokłady i metalowe nadbudówki to efekt będzie super!! Ciekaw jestem czym na koniec pokryty będzie kadłub :-)) Coraz bardziej mnie ta relacja ciekawi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 27 Listopada 2007 Autor Share Napisano 27 Listopada 2007 witam na pokładzie są juz części z 34 nr a w gotowości czekają już 35 i36 no i jutro 37 czekam znowu aż się troche uzbiera. tak na marginesie - pare postów do tyłu, koleżanka agnieszka podesłała linki do zejefajnej stronki o tym modelu, możesz podejrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 21 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2007 Witajcie forumowicze odpowiedzcie mi na pytanie bo mam wątpliwości: przegladajac stronke http://www.subifa.de/heftvorschau/die_bismarck_aktuell.htm zauwazylem że będą metalowe czesci np: http://www.subifa.de/heftvorschau/die_bismarck_h68.htm - jak to sie ma do malowania kadluba, pokładu czy innych cześci ze sklejki. pytanie kieruje bardziej do weteranów modelarstwa. czy mozna pomalować teraz czy dopiero po przzyklejeniu metalowych części, jeżeli można to jaką farbą żeby dało sie przykleic na nią inne części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzechu79 Napisano 26 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2007 ja z takim skromnym pytankiem czy ktoś mógłby odpowiedzieć mi na pomiższy post lub doradzic troszke co do pytania?? dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi