Lucas HS Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 (edytowane) Witam, ma ktoś może dostęp do kolorowych zdjęć silnika spitfire'a Mk1a? Chcę go postarzyć i szczegułowo pomalować i może dodać jakieś kabelki. Proszę o pomoc i ewentualnie jakieś porady PZDR Łukasz Edytowane 23 Stycznia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Samik Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 Witam Może się to przyda choć na samolotach się zbytnio nie znam i nie wiem czy dokładnie o to chodzi. I coś jeszcze tu: http://www.spitfiresociety.demon.co.uk/engines.htm Pozdrawiam Samik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 No cóż co do zdjęć to pierwsze oK drugie to budowany na licencji w stanach Merlin Mk.28 znany jakko Packard V-1650 to samo co napędzało min. Mustanga(na zdjęcuu Spitfire Mk.XVI) 3 i 4 OK to są Merliny Ostatnie zdjęcie to jakieś nieporozumienie przecież to Daimler Benz DB 605 chyba nawet G trudno rozpoznać napędzający MESSERSMITTA Me-109 w wersjach G i K więc nie mam pojęcia co on tu robi ? To tak a szybko potem wstawię zdjęcia Podpowiem tylko iż Ty szukasz R-R Merlin Mk.III Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 25 Marca 2007 Share Napisano 25 Marca 2007 Dobra wstawiam zdjęcia część pochodzi z monografii część wygrzebana z zakamarków netu część od znajomych Zdjęcia przedstawiają wersje Mk. I i II Jak zapewne wiesz różnica polegała na zastosowanym silniku Mk. I miał jak już pisałem Mk. III, natomiast Spitfire Mk.II miały Merliny wersji Mk.XII Silnik i zamocowanie detale z nim związane BONUS na koniec Dobra to powinno Ci starczyć widzę że masz w planach model potężnych rozmiarów jeżeli potrzeba by było zdjęć, rysunków detali to wal śmiało coś na pewno się znajdzie. Odnośnie Spita mam sporo rzeczy więc jak coś Cię interesuje to mów dokładnie co bo aby wszystko zeskanować to jakoś nie czuję ochoty Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Marca 2007 Autor Share Napisano 27 Marca 2007 Cześć, po pierwsze:DZIĘKI!!! po drugie:nie znam się na tym prawie wogóle... po trzecie:będę na pewno dużo pytań zadawał bo go nie chcę zwalić a dużo dla mnie znaczy. W instrukcji mam podane zupełnie inne kolory i już tak to pomalowałem i WAŁ!!! jestem wkurzony. Kokpit też ma w rzeczywistości inny kolor czyli szary na dole a na górze czarny a nie cały czarny. Zastanawiam się tylko co jeszcze jest nie tak... PS: zdjęcia są świetne i chyba wszystko przemaluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 7 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2007 Cześć, skończyłem silnik i pochwalę się. Jako że jestem "małoletni" (niedoświadczony) proszę o wyrozumiałość ale i jednocześnie multum rad i pouczeń. na zdjęciach każdy silnik był inny także postaniowiłem zrobić sobie "wolną amerykankę"... nie wiem czy nie przesadziłem z przybrudzeniem. Będę oczywiście dawał foty z dalszych postępów prac. niech ten wątek ozyje troszkę: www.ciupas.fotosik.pl Aha, jest tam też zdjęcie z instrukcji: częśi 107 108 są alternatywne.Czy to znaczy że może ich nie być? Może ktoś juz zaintereowałby się wynikami mojej pracy i skomentował??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 26 Lipca 2007 Autor Share Napisano 26 Lipca 2007 HALLO!!!!!! Czy naprawdę nikt nie może skomentować wyników moich prac??? Przepraszam, że piszę kilka postów pod rząd, ale gdyby ktoś odpisał byłoby inaczej. wiem, że ten temat nie jest na szczytach popularności, ale jednak proszę o komentarz. Sporo ostatnio podłubałem przy tym samolocie, po niedzieli postaram się wrzucić foty. Wtedy powinienem mieć dostęp do aparatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 26 Lipca 2007 Share Napisano 26 Lipca 2007 Witaj.. Też mam nadzięjeę że ten wątek się rozwinie bno model który masz jest ogromny... ja mam ten modelik w 1/48 z ICM I na początek są nieco podobne..(Chciarz że mam wersję mk.XVI) A co do silnika to ja bym go przynajmniej troche rozjaśnił w postaci pomalowania niektórych części na "gunmetal" lub kolor tego typu.. Z uwagą będe śledził wątek..Pozdrawiam i życzę powodzenia..Artur Radkieiwcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 26 Lipca 2007 Share Napisano 26 Lipca 2007 Kurcze, dopiero teraz zauwazylem ten watek... Jak dla mnie, silnik wyglada super. Zadne gunmetale, nie sluchaj... Taki silnik najfajniej wyglada wlasnie jak jest pomalowany na ciemny kolor i zrobione sa przecierki. Natomiast faktycznie zastanowilbym sie nad zrobieniem jakichs jasnych akcentow. Przyjrzyj sie fotkom, ktore masz i zobacz, czy nie daloby sie zrobi jakiegos filtra na kolor aluminium, czy jakichs aluminiowych przewodow gdzies tam nie ma. Loze tez sie fajnie prezentuje. Ciekawy jestem, jak to bedzie wygladalo po ostatecznym umieszczeniu tam silnika. A, jeszcze jedna rzecz mi sie podoba. Logo R-R wyglada bardzo plastycznie i realistycznie. Pracuj dalej i pokazuj postepy, bo jak narazie idzie Ci super Ps. W przyszlosci moze jednak umieszczaj miniaturki zdjec na forum. Byc moze dlatego niewiele osob jest zainteresowanych Twoim modelem, bo po wejsciu do tematu nie widza zdjec, w ktore mogliby sobie kliknac, tyllko jakiegos linka, ktory nie rzuca sie w oczy i w ogole jakos tak sie prosi o zignorowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 No cóż Majek. Każdy ma swoje upodobania, a modelarstwo jest to zabawa i nauka historii... A tak wogóle czemu uważasz żeby tak nie robić jak napisałem Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Lipca 2007 Autor Share Napisano 27 Lipca 2007 Jak umieszczałem te linki, nie potrafiłem jeszcze wstawiać miniaturek. Silnik już dawno jest na swoim miejscu, wygląda dosć dobrze, spróbuje go jeszcze trochę uplastycznić kilkoma detalami. Zdjęcia pojawią się po niedzeli-wtedy będę już w domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 A tak wogóle czemu uważasz żeby tak nie robić jak napisałemNie mowie, zeby tak nie robic, tylko sugeruje inny sposob. To co napisalem o Twoim sposobie, potraktuj z przymruznieme oka. A widzialem silniki pomalowane w calosci gunmetalem i widzialem silnik malowany bardzo ciemnym szarym - prawie czarnym i tylko przetarty gunmetalem i srebrzanka. Upodobania upodobaniami, historia historia, ale silnik pomalowany w sposob, o ktorym mowie, wygladaja zdecydowanie lepiej, bardziej realistycznie i plastycznie. To oczywiscie tylko moje zdanie, ale widac to nawet na tym pokazanym silniku. Owszem, brakuje mu paru akcentow, ale generalnie wyglada fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 No wiesz ja nie hciałem malować go całego lecz hciałem tylko zadać akcent..Przecież nie wszystkie części silnika są czarne przez zabrudzenie, lub usmarowane.. Pozdrawiam Artur PS: A co do przymrużenia ok to spox. Potraktowałem to za bardzo agresywnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 27 Lipca 2007 Autor Share Napisano 27 Lipca 2007 postaram się dać zdjęcia do porównania; przed i po z mniej więcej tego samego miejsca. Poprawie to o czym panowe mówili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 27 Lipca 2007 Share Napisano 27 Lipca 2007 No wiesz ja nie hciałem malować go całego lecz hciałem tylko zadać akcent..Przecież nie wszystkie części silnika są czarne przez zabrudzenie, lub usmarowane..Pozdrawiam Artur PS: A co do przymrużenia ok to spox. Potraktowałem to za bardzo agresywnie.. Rozumiem ciebie Artur . ale w tak dużym modelu z dużą ilością detali trzeba dbać o zgodność historyczną . To moje zdanie. Każdy uważa jak chce. Zresztą to model Lucasa więc zrobi jak chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 28 Lipca 2007 Share Napisano 28 Lipca 2007 No racja..Czekam na dalsze postępy Lucas HS Pozdrawiam Artur Radkieweicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 28 Lipca 2007 Autor Share Napisano 28 Lipca 2007 Postępy są ciągle, ale nie mogę ich udokumentować, bo byłem na tydzień u babci w Katowicach. Po niedzieli można się spodziewać dość długiego posta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Lipca 2007 Autor Share Napisano 31 Lipca 2007 (edytowane) Tak jak obiecałem- zdjęcia! Silnik już ostatecznie na swoim miejscu. Dwa zdjęcia, które nie wiem jak opisać. A tu porównanie ze spitem i migiem-29 1:72. Na tych zdjęciach widać, że lewy statecznik jest wyżej i do przodu. Rozwalona kalka. Dla tego nie mogę robić innej wersji. Złamany "goleń" nie wiem jak to się nazywa. Kokpit i kabina pilota. Wylot. Od spodu... Jak na dzień dzisiejszy wklejoną mam górną część lewego skrzydła a prawe zostało zalane Nitrolem. Pozdrawiam. prosz o komentarze. Edytowane 1 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 31 Lipca 2007 Share Napisano 31 Lipca 2007 Cos Ci sie ta fotka jakos nieteges wsadzila, bo powiekszyc nie mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 31 Lipca 2007 Autor Share Napisano 31 Lipca 2007 Już wim jak, wrzucam, reszte zdjęć, usuń może dwa ostatnie posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Sierpnia 2007 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2007 Piszcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek00 Napisano 9 Sierpnia 2007 Share Napisano 9 Sierpnia 2007 Mało sie znam ale moim zdaniem silnik jest super ! Gratuluje bardzo mi sie przybrudzenia silnika podobaja, oby tak dalej. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 Mi się nadal podoba..I mam nadzieję że tak zostanie.czekam.. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nasedo Napisano 14 Sierpnia 2007 Share Napisano 14 Sierpnia 2007 A czy przy tej wielkości tablicy przyżądów może lepiej by było wydrukować je na papierze i podkleić razem z jakąś folią od spodu tablicy? To tylko moja propozycja ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi