Kukuruźnik Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Witajcie Poszukuję schematów malowania Petlakowa Pe-2FT z polskiego pułku bombowego po wojnie. Czy istniały schematy dwukolorowe na górnych powierzchniach (zielony/brązowy)? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Góra - oliwkowozielony Spód - błękitnoszary / bękitny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Witajcie Poszukuję schematów malowania Petlakowa Pe-2FT z polskiego pułku bombowego po wojnie. Czy istniały schematy dwukolorowe na górnych powierzchniach (zielony/brązowy)? Dziękuję i pozdrawiam Nie spotkałem się z kamuflażem na polskich Pe-2. Tak jak pisze Grzes, zielony od góry jasno niebieski od dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kukuruźnik Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2011 Też tak myślałem, ale mój spokój zburzył malunek na okładce nr 26 "Lotnictwa z szachownicą". Przedstawiony na nim Pe-2FT z szachownicami ma wyraźnie widoczne plamy brązowego kamuflażu. Podejrzewam, że może to maszyna nosząca jeszcze malowanie sowieckie a szachownica na stateczniku naniesiona wprost na zamalowaną gwiazdę? Fikcyjna wizja artysty czy grafika poparta materiałem zdjęciowym? Ciekawe, może ktoś zna odpowiedź? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Napisz do redakcji. Adres znajdziesz na stronie: www.sanko.wroclaw.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Znając Wojtka Senkowskiego lipy nie odstawia- on to bowiem malował i musiał się wzorować na zdjęciu wydłubanym licho wie skąd. Na pewno fikcja to nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz 5710 Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Rzeczywiście jak dotąd, zdjęcia czy też schematy malowań samolotów Pe 2 są w zasadzie jednokolorowe. Jak mi się wydaje są zgodne z instrukcją malowania obowiązującą w naszym lotnictwie zaraz po wojnie. Natomiast mało kto bierze pod uwagę fakt iż, samoloty te w zdecydowanej większości były produkcji wojennej i posiadały kamuflaż tak jak to obowiązywało w lotnictwie radzieckim. Teraz tylko trzeba poszukać zdjęć konkretnej maszyny ale czy się znajdą?? Wojtek Senkowski jest za poważnym gościem aby puszczał informacje niesprawdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Podpis do rysunku brzmi: Bombowiec nurkujący Pe-2FT stanowił podstawowe wyposażenie jedynego polskiego pułku bombowego do początku lat 50tych ub. wieku. Tak jak było już wspomniane, tuż po wojnie w naszych jednostkach latały samoloty "wojenne" malowane w plamy. Dopiero po wojnie wprowadzano stopniowo malowanie jednolite na górnych powierzchniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Botan Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Widzę, że toczy się dyskusja o Pe-2 to się zapytam. Który z modeli UM będzie odpowiedni dla polskiego Pe-2FT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Który z modeli UM będzie odpowiedni dla polskiego Pe-2FT? Każdy - we wszystkich są te same wypraski i blaszki. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ponury Napisano 22 Maja 2015 Share Napisano 22 Maja 2015 Nie wiem czy ten wątek jest jeszcze aktywny , ale chciałem wtrącić swoje trzy grosze . Mam książkę Izydora Kolińskiego pt. "Lotnictwo Polski Ludowej 1944-47 ". Tam między stronami 320 i 321 jest wkładka ze zdjęciami . Na jednym z nich widnieje Pe-2 w pięknym czterobarwnym (trzy z góry + błękit z dołu) kamuflażu . Warto mieć stare książki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 A jakiś skan tego zdjęcia można by wrzucić tu na forum? Pytałem swego czasu o malunki polskich powojennych bombowców w tym temacie na forum ale widzę, ze się sprawa rozjeżdża, a szkoda, żeby takie informacje miały niknąć w czeluściach internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Maja 2015 Share Napisano 23 Maja 2015 Nie wiem czy ten wątek jest jeszcze aktywny , ale chciałem wtrącić swoje trzy grosze .Mam książkę Izydora Kolińskiego pt. "Lotnictwo Polski Ludowej 1944-47 ". Tam między stronami 320 i 321 jest wkładka ze zdjęciami . Na jednym z nich widnieje Pe-2 w pięknym czterobarwnym (trzy z góry + błękit z dołu) kamuflażu . Warto mieć stare książki To jest typowy frontowy kamuflaż wprowadzony w 1943 roku dla Pe-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Czy ktoś mógłby podzielić się skanem ze zdjęciem Peszki w kamuflażu ze wspomnianej książki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 Pięknie! Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 4 Grudnia 2015 Share Napisano 4 Grudnia 2015 A numer burtowy? Cenzor usunął? Powinien być na wewnętrznej stronie stateczników pionowych zdaje się. edit: Jako że temat również dla mnie jest interesujący więc zmarnowałem popołudnie na podszukiwaniu schematu malowań, który przypominał by ten z zacytowanego przez Jarka zdjęcia. I trafiłem na coś takiego: Kolory w legendzie to od góry: Zielony, Jasno-brązowy, który jednak jak wrzucić go w cyrilicy w google daje też i takie rezultaty, ciemno-szary i niebieski. Biorąc pod uwagę duży kontrast kolory z prawej strony belki ogonowej i na lewym stateczniku poziomym myślę, że można z dużą dozą prawdopodobieństwa przyjąć, że taki schemat jest poprawny dla całego samolotu. Choćby dlatego, że sowieci uwielbiali mieć wszystko sklasyfikowane na papierze, ale już z zastosowaniem tego w praktyce bywało różnie, to nie apteka Ja tam sobie schemat już na dysku zapisałem ;) Z resztą, schemat tego typu znajduje się w modelu Zvezdy w 1:48, co w zasadzie potwierdza "regulaminowość" malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi