paczek1981 Napisano 26 Marca 2011 Share Napisano 26 Marca 2011 Pewnie i chodziło o pakę. Wracając do tematu to też jestem ciekaw końcowego efektu razem z przyczepką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 26 Marca 2011 Autor Share Napisano 26 Marca 2011 Będzie, będzie , na razie praca chwilowo przystopowała jakieś większe prace -- po przejechaniu 150--200 km po mieście wracam padnięty do domu i nawet nie próbuję coś robić bo szkoda coś popsuć. Dziś za to nabyłem nowe listewki już na podłogę do przyczepy, są już pocięte na wymiar. Może ktoś wie czym pocienić skórkę ? Może siedzenia uda się nią obić--- ale musi być cieńsza Dzięki za komentarze Jak tylko coś przybędzie wrzucę fotki Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Skure moze rozrób czarnej farby dla plastyków z white spiritem tylko dość rzadko, tak żeby w "pory" skóry weszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bilonzo Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Truckerek93 "pocienić", czyli zrobić, aby była "chudsza" . Słyszałem, że ludzie to robią skrobiąc od wewnętrznej strony nożykiem taśmowym, tak aby zedrzeć tą podbitkę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Czarny tak jak i biały to nie zawsze dobry sposób na przyciemnianie, rozjaśnianie. Wszystko zależy jaki kolor chcemy przyciemnić. Kiedyś jak jeszcze farbek nie było tyle co dzisiaj, żeby uzyskać khaki kazali żółty z czarnym mieszać. Do skóry to może lepiej brązu użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paczek1981 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Mark666 Myślę, że kolega ozzman się nie obrazi jak zrobisz jego sposobem. Tu masz jego warsztat jak ze skórką walczył na fotelach. viewtopic.php?t=25919 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diesel fan Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 A do pocieniania papierów ściernych o różnych gradacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam. Dziś powalczyłem z fotelami, co z tego wyszło jest na fotkach. Dorobiłem też półkę-podłogę tego chyba protoplasty sleepera (balsa) i mała przymiarka na sucho Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam. Dziś powalczyłem z fotelami, co z tego wyszło jest na fotkach. Dorobiłem też półkę-podłogę tego chyba protoplasty sleepera (balsa) i mała przymiarka na sucho Dokończone to spanko, i jeszcze kilka elementów kabiny No i doszła druga przyczepa, tak więc będą dwie parki: Bussing i Krupp z przyczepami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 W zasadzie jestem przeciwny wykorzystywaniu materiałów naturalnych do modelarstwa, tzn chodzi mi o przerysowanie faktury. Ale u Ciebie wyszło to fenomenalnie i bardzo mi się podoba oprócz strony wewnętrznej drzwi. Tragedia. Słoje raz idą pionowo raz poziomo, trzeba się trzymać jednego kierunku. Słupki i drzwi trzeba oklejać oddzielnie, bo tak to zakleiłeś drzwi. No i te nieszczęsne otwory na klamki i korbki. Widzę że są wypukłe więc nie ma sensu wycinać dziur w materiale, trzeba ściąć klamki wyrównać powierzchnię, nakleić okleinę i na nią klamki/korbki. Myślę że tak by to wyglądało schludniej i czyściej. Robota fajnie idzie, ale tu poszedłeś na skróty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) W zasadzie jestem przeciwny wykorzystywaniu materiałów naturalnych do modelarstwa, tzn chodzi mi o przerysowanie faktury. Ale u Ciebie wyszło to fenomenalnie i bardzo mi się podoba oprócz strony wewnętrznej drzwi. Tragedia. Słoje raz idą pionowo raz poziomo, trzeba się trzymać jednego kierunku. Słupki i drzwi trzeba oklejać oddzielnie, bo tak to zakleiłeś drzwi. No i te nieszczęsne otwory na klamki i korbki. Widzę że są wypukłe więc nie ma sensu wycinać dziur w materiale, trzeba ściąć klamki wyrównać powierzchnię, nakleić okleinę i na nią klamki/korbki. Myślę że tak by to wyglądało schludniej i czyściej.Robota fajnie idzie, ale tu poszedłeś na skróty. Tak z ręką na sercu to te drzwi teraz mi się nie podobają Pierwszy zamysł był taki aby wyłożyć je drewnem ale chyba je zwyczajnie trysnę aero Zmienione te drzwi Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Z drugiej strony to nie Rolls Royce, nie wierzę, żw w środku tej ciężarówki nie było widać choćby odrobiny blachy w kolorze nadwozia. Powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Trochę się zakurzyło, ale w między-czasie powstało kawałek przyczepy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Nie wiem kiedy pokazałeś te zdjęcia drzwi, ale teraz to wygląda o wiele lepiej. W tych miejscach gdzie pojawiły się bąble powietrza, możesz to miejsce lekko naciąć nożykiem, żeby powietrze uszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Cześć! Wygląda dobrze! A co z wnętrzem/tapicerką? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Cześć! Wygląda dobrze! A co z wnętrzem/tapicerką? Pozdrawiam Paweł Dziś nadejszła wiekopomna chwila , mam na celu zamknięcie kabiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Cześć! Wygląda dobrze! A co z wnętrzem/tapicerką? Pozdrawiam Paweł Dziś nadejszła wiekopomna chwila , mam na celu zamknięcie kabiny Taak, No i w ...... i cały ten misterny plan też w .......... W czasie psikania podkładem przyczepy okazało się że tak bardzo polecany podkład leje z dyszy jak ze strażackiej motopompy. Już miałem przerwać kiedy przyczepa wyskoczyła z mocowania i spadła na podłogę. Trochę się rozpadła i poszła do Kreta, a potem do DOT-3 Jest już odmyta, schnie, potem naprawa i nowy podkład ale nie ten REWELACYJNY --- ten już wylądował w śmieciach. Aha--- nie próbujcie moczyć części w Krecie w tackach od grilla--- Kret zeżre tackę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Czasem bywają takie dni... Trzeba pamiętać że Krecik (cznyli NaOH, wodorotlenek sodu) i aluminium wzajemnie bardzo się nie lubią. Z tego powodu także krecik wyjątkowo chętnie źre srebrną farbę i podobne (też cząsteczki aluminium). Nadal powodzenia i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Czasem bywają takie dni... Trzeba pamiętać że Krecik (cznyli NaOH, wodorotlenek sodu) i aluminium wzajemnie bardzo się nie lubią. Z tego powodu także krecik wyjątkowo chętnie źre srebrną farbę i podobne (też cząsteczki aluminium). Nadal powodzenia i pozdrawiam Paweł Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirand Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam.Za jakiś czas czeka mnie psikanie podkładem,co byś mi polecił.Pozdrawiam Mirand. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ozzman Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Mark666 Myślę, że kolega ozzman się nie obrazi jak zrobisz jego sposobem. Tu masz jego warsztat jak ze skórką walczył na fotelach. viewtopic.php?t=25919 kolega ozzman w żadnym wypadku się nie obrazi..... Jeśli mój warsztat na coś się przydał to bardzo mi miło gratuluje pracy marku666, model wygląda revellka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Witam.Za jakiś czas czeka mnie psikanie podkładem,co byś mi polecił.Pozdrawiam Mirand. Jeśli używasz lakierów samochodowych w sprayu to polecam biały podkład MOTiP primer 04056, żadnych innych ponoć idealnych i tańszych wynalazków. a to właśnie wywaliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirand Napisano 21 Kwietnia 2011 Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Dziękuję za szybką odpowiedź.Pozdrawiam Mirand. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Przyczepa po naprawie po rozbiciu i zrobiona skrzynia Próba wykonania opończy z papieru Zacząłem składać kabinę To na razie tyle Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Budowa przyczepy Hanomag zakończona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi