Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co się dzieje na tym forum...niedługo ten dział umrze śmiercią naturalną, już wiatr hula i toczą się takie kulki z cierni jak na pustyniach...Jeszcze trochę i nawet popromienne ghule przestaną się pojawiać Dlatego pozwolę sobie zacząć dwa warsztaty, być może pojawi się więcej. Przez wami jeden z nich (drugi na dniach). Będzie to budowa myśliwca X-wing z "Gwiezdnych Wojen". Samej konstrukcji przedstawiał nie będę bo w necie można znaleźć olbrzymią ilość danych na jego temat. Sam model jest stary jak diabli i kształtowo chyba też nie teges , zwłaszcza w okolicy kabiny ale szczerze mówiąc lubię czasem skleić takie zabytki. Detale słabe ale pracuję nad tym. Zestaw jest powszechnie znany. Oto pudełko:

P4010005.jpg

Malowanie będzie prawdopodobnie któreś z filmowych ale zastanawiam się nad którymś z poniższych, wszystkie pochodzą ze strony http://www.felixdk.websitetoolbox.com/ Może z tym iksem pofantazjuję a Finemoldsowego zrobię w wersji z filmu? Sam jeszcze nie wiem...

Incom T-65B X-Wing VF-84 US Navy.

F166_Xwing_VF84.jpg

Incom T-65B X-Wing VF-111 US Navy.

F225_XWing_VF111.jpg

Incom T-65B X-Wing VF-1 US Navy.

F260_XWing_VF1.jpg

Incom T-65B X-Wing 303 Sqn Polish Air Force.

F272_XWing_Poland.jpg

Póki co mam sklejone , nieszpachlowane skrzydła , poprawione korpusy działek , wymieniony fotel i linie podziału pociągnięte czarnym pisakiem do płyt. Jako że skrzydła są ruchome postaram się o możliwość demontowanego podwozia by umocować go na podstawce i postawić "na nogach". Wzorcem dla mnie będzie świetna relacja Piotrka W.:http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=11714&highlight=xwing

...jak i zdjęcia filmowego X-winga ze strony: http://www.forbiddenplastic.com/ref_star_wars/ref_sw_mos_x_wing.html

Uff...nagadałem się...trochę fotek...

W kwestii podsumowania...fotel jest z YF-19...z przymknięciem oka pasuje Szkiełko zastępujące tylne szyby wyrzuciłem wklejając w te miejsca folię z ofertówki. Jednostce R2 trzeba zmienić nogi bo są za chude , właśnie się z tym męczę. No i kokpit...tu będzie dużo zmian ale trochę scratcha jeszcze nikomu nie zaszkodziło

P4010001.jpg

P4010002.jpg

P4010003.jpg

P4010004.jpg

Warsztat zapowiada się długoterminowo i z przerwami ale mam nadzieję że wena mnie nie opuści

Napisano

Mimo, że wolę ciemną stronę mocy, obiekt miodny: świetnie się do nich strzelało w Tie Fighterze Polskie malowanie wygląda obiecująco, do hammerykańców mam jakiś uraz, jakoś ich nie lubię

Działaj, działaj, kibicuję w 1 rzędzie (cholender, wychyliłem nos z działu okrętowego, nie wierzę )

Napisano

artoor_k - jesteś weteranem tego działu i jego kołem napędowym . Jak dla mnie malowanie polskie albo amerykańskie dwukolorowe

Napisano
Mimo, że wolę ciemną stronę mocy, obiekt miodny: świetnie się do nich strzelało w Tie Fighterze Polskie malowanie wygląda obiecująco, do hammerykańców mam jakiś uraz, jakoś ich nie lubię

Działaj, działaj, kibicuję w 1 rzędzie (cholender, wychyliłem nos z działu okrętowego, nie wierzę )

Iks zjadał TIE na śniadanie Z kolei myśliwcom TIE brakowało tylko jednego - Jedi za sterami Też skłaniam się ku Polakowi

artoor_k - jesteś weteranem tego działu i jego kołem napędowym . Jak dla mnie malowanie polskie albo amerykańskie dwukolorowe

Dziękuję , ale to już grubsza przesada

PS:

Aż mi się Laskowik przypomniał "Narooodzie! (Smoleń: ooooodzieee) Jam jest twój motor (Smoleń: tooooor) Sila napędowa to ja (Smoleń: a! a! a!) Która ruszy brylę z posad świata (Smoleń: ta! ta! ta!)

Napisano

Również kibicuję!

Moim zdaniem mimo, że to s-f i jestem za polskim malowaniem, to schemat z plamami kamuflażu z góry i niebieski od dołu chyba byłby mało użyteczny, wydaje mi się, że lepiej inspirować się czymś w rodzaju naszych Jastrzębi,czy Herculesów ewentualnie przeróbka 3 schematu US NAVY.

Napisano

A to polskie malowanie to nie pochodzi przypadkiem z czegoś typu Spitfire ?:) Muszę pogrzebać za schematami bo jeśli tak to chyba już urodziła mi się ciekawa historia z bojowym użyciem X-wingów Dywizjonu 303 w Bitwie o Anglię

Napisano
A to polskie malowanie to nie pochodzi przypadkiem z czegoś typu Spitfire ?:) Muszę pogrzebać za schematami bo jeśli tak to chyba już urodziła mi się ciekawa historia z bojowym użyciem X-wingów Dywizjonu 303 w Bitwie o Anglię

Chyba ze Spita IX, ale głowy (że o innych, ważniejszych częściach ciała nie wspomnę ) nie dam Kruca, jest takie dość słynne zdjęcie Spita w pogoni za Mietkiem, chamsko przerobione przez germańców żeby wyglądało na odwrót, fajnie by to mogło wyglądać z TIE i X-wingiem jak znajdę, to zapodam

Napisano
Do X-winga z dywizjonu 303 pasowałby niemiecki TIE-figher

Już to widzę ... X-wing jako Spitfire, A-wing jako Hurricane , B-wing jako Defiant, YT-1300 (Sokół Millenium bez przeróbek) w roli Wellingtona , TIE fighter jako Bf-109 , imperialna kanonierka jako Bf-110 , TIE Bombery jako Do-17...:D:D

7dfa7fb5.jpg

http://img.youtube.com/vi/rJzZT0OQ8PY/0.jpg

-Czego potrzebujesz by wygrać tę bitwę?

-Huuuuu....Dywizjonu X-wingów...Heeeee

Napisano
Do X-winga z dywizjonu 303 pasowałby niemiecki TIE-figher

Już to widzę ... X-wing jako Spitfire, A-wing jako Hurricane , B-wing jako Defiant, YT-1300 (Sokół Millenium bez przeróbek) w roli Wellingtona , TIE fighter jako Bf-109 , imperialna kanonierka jako Bf-110 , TIE Bombery jako Do-17...:D:D

7dfa7fb5.jpg

http://img.youtube.com/vi/rJzZT0OQ8PY/0.jpg

-Czego potrzebujesz by wygrać tę bitwę?

-Huuuuu....Dywizjonu X-wingów...Heeeee

Imperialna kanonierka?

raczej zgodnie z faktami taki zestaw

Y-wing jako Defiant - posiadał działka do tyłu jak również nie sprawdzał się za dobrze.

B-wing jako Wellington - prawdziwy ciężki bombowiec

A-wing jako Spitfire - myśliwce typu a były znacznie szybsze i lepiej uzbrojone od x-ów

X-wing jako Hurricane

Co do niemców

TIE jako 109

TIE Advanced jako 110

TIE bomber jako DO 17

Napisano

Imperialna kanonierka?

Chodziło mi o to coś:

assaultgunboat6gy.jpg

A-wingi miały dwa działka laserowe i dwie wyrzutnie więc polemizowałbym czy były lepiej uzbrojone niż x-wingi

Napisano

My tu gadu-gadu a model stygnie...tak więc wrzucam kolejny odcinek. Jako że będzie to polski X-skrzydłowiec więc darowałem sobie poprawność filmową. Kokpit wygląda tak:

P4040006.jpg

P4040007.jpg

Poza tym zbudowałem wnękę podwozia przedniego bo wnerwiała mnie płaska decha którą dało tam AMT:

P4040008.jpg

Poza tym poszpachlowałem skrzydła nowym nabytkiem czyli Mr. Hobby White Putty. Świetna rzecz, zjada Humbrolowski kit na śniadanie

Napisano

Stealth to za poważna zmiana. W pewnym momencie bym nie zdzierżył i rzucił go w kąt. Zresztą jest jakiś dziwny. Nad tym smokiem przyznam że myślałem ale duża część mojej kolekcji to Polska-SF więc pozostanę przy tym.

• 2 months later...
Napisano

Czołem!

Coś drgnęło. X-wing dostał pierwszą warstwę farby tzn niebieską na spód. Zdjęcia będą jak nałożę pozostałe kolory bo szkoda mi z nim ganiać z piwnicy do pokoju tam i z powrotem

• 5 months later...
  • 2 months later...
Napisano

Cześć!

Trochę to trwało ale...

DSCN0099.jpg

DSCN0100.jpg

DSCN0105.jpg

DSCN0104.jpg

DSCN0103.jpg

DSCN0106.jpg

...jeszcze trochę jest do zrobienia/domalowania ale postaram się zdążyć na Bytom.

Napisano

Fajnie wygląda ten X-wing w takich nietypowych barwach

Działaj dalej!

Napisano
Fajnie wygląda ten X-wing w takich nietypowych barwach

Działaj dalej!

Podziałałem na tyle ,że w sobotę będzie w Bytomiu

No w końcu. Tyle czekania i ..... świetnie to wygląda

Dziękuję

Jako zapowiedź galerii jedna fotka , jeszcze przed ostatnią warstwą sidola

DSCN0107.jpg