big buba Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam! Chcialbym Wam pokazac moj najnowszy produkt. Wzorowalem sie na fotografii ponizej. Na modelu brakuje jeszcze kilku dodatkowych elementow jak na przyklad walizka czy wiadro. Mam nadzieje ze wkrotce uda mi sie je wykonczyc i uzupelnie galerie o kilka fotek. Pewnie kolega Cesarz napisalby ze brakuje sniegu ale to chyba jakies moje przeklenstwo. Zaden jak do tej pory produkt mnie nie przekonal a np. soda kuchenna w tych warunkach klimatycznych nie da rady. To moje pierwsze zmagania z lakierem do wlosow i niestety nie opanowalem tej techniki w stu procentach. W niektorych miejscach nie pozbylem sie do konca bialej farby pomimo usilnych prob. Dla zainteresowanych kilka wskazowek: 1 - farba Tamiya rozcienczona tylko zwykla woda 2 - satynowy werniks przed lakierem do wlosow, 2 cienkie warstwy aerografem 3 - lakier do wlosow natryskiwany w 2-3 cienkich warstwach aerografem 4 - farbe nalezy zdrapywac z wczesniej namoczonej powierzchni etapami 5 - nie zostawiac farby przed zdrapaniem na noc 6 - z doswiadczenia wiem juz, ze ani mocne cieniowanie ani modulacja kolorem nie wchodzi w gre przy zimowym kamuflazu, ale moze sie myle.. Fotka z warsztatu I gotowy model Pozdrawiam! Kuba Na warsztacie Jagdpanther Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erolek Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Wykonanie jak zwykle miód malina, ale osobiście nie mam przekonania do utytłanych modeli bez żadnego kontekstu. Aż się prosi o zrobienie tego pogiętego słupa i kawałka posdstawki. Wiem, dyskutowaliśmy to do upadłego na żywo... Pozdrawiam Eryk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MWALLO Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Brakuje mi zacieków, plam po oleju... Poza tym OK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Moze tu widac cos wiecej niz na pozostalych fotkach. Nie chcialem tez przeginac ale fajnie ze jest O.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MWALLO Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 No tutaj wychodzą inne rzeczy... Na plus oczywiście, bardzo podoba mi się kolor rdzy. Gratuluje udanego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Dzieki! No i nie ma to jak dobry browar po skonczonej robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał96 Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Model dla mnie super, ale jak wspomnieli przedmówcy mógłbyś mu dać troche czrnych obić m.in na wieży-efekt zniszczonego kamo na wieży super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Jak dla mnie nie wszystko dobrze wyważone - zimowe kamo wygląda na zmęczone ale na wieży brak żadnych zacieków, obić i ogólnie brudu za to trzonki łopat i inne wyglądają jakby miały 40lat. Ogólnie bardzo fajny tylko ta biel dla mnie jest jakby ... za biała. Aż się prosi o jakis zaciek czy młotkowanie na wieży. 4 zdjęcia z odległości to też nie za dobre rozwiązanie. Co mi się podoba to na pewno rdza, faktura i kolor - możesz powiedziec jak tego dokonałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 2 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam. Jak pisalem wczesniej cieniowanie i modulacja nie wplynely korzystnie na polaczenie z zimowym kamuflazem dlatego pewne rzeczy sa mniej lub bardziej widoczne. Odpryski i zadrapania na wiezy sa ale niestety na tych fotkach ich nie widac (w uzupelnieniu galerii postaram sie o lepsze). Staralem sie slady eksploatacji wykonac jak najbardziej delikatne jednak zniknely one czesciowo pod zimowym kamuflazem. Zastosowalem tez kilka filtrow ale zielen na bokach wiezy jest zbyt ciemna i kontrast przez to jest zbyt duzy dlatego biel wydaje sie zbyt biala. Lopata jest dokladnie taka jak u mnie przed domem pozostawiona w czasie zimy na kilka tygodni. Faktura to przede wszystkim dremel i surfacer 500 nakladany sztywnym pedzlem. Rdza natomiast to bazowy braz i rdzawe kolory nakladane gabka a na to wash i pigmenty. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Nie bede sie rozpisywac. Bardzo ciekawy model tak jasnego stalinca jeszcze nie widzialem ale to cos nowego, na + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Witam! Ochów i achów mi zabraknie, co by mój zachwyt wyrazić! Model świetny! Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Kolego big buba - z racji powiązań rodzinnych no i trochę wieku (syn d-cy komp. czołgów) pamiętam JS -y 2 z ośrodka szkolenia młodszych specjalistów czołgowych- konkretnie mech. -kier. JS-a 2.Dziadek Jozek fajnie Ci wyszedl . Zrobiles tylko dwa wieksze bledy . Wiecej ich nie bede szukal , ale wytkneCi te dwa moim zdaniem najwazniejsze. pierwszy- to kolektory wydechowe. Silniki te zarly sporo oleju -wiec dupa byla ochlapana olejem, a zwlaszcza zbiorniik paliwa albo miejsce po nim.Drugie ; o ile brak przednich blotnikow byl norma to tylne raczej rzadko ginely.Zalogi raczej dbaly o nie z tego wzgledu ze ich brak skutkował narzuceniem dużej ilości s...fu na tylny pancerz i błotnik niekiedy nawet pod wieże . Co tez skutkowało załapaniem tegoż s...fu przez wentylator i chłodnice.No i trochę roboty z tym bajzlem tez było. A czyszczenie chłodnic to nic specjalnego. No i tego śniegu brak na błotnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Bardzo zacny model !!! Ale zgadzam sie z przedmowca ze biel jest za biala i zaczysta i troche kontrastuje z wysmienicie pomalowanum kadlubem. Osobiscie bym nieco zlamal ta biel (jakis kurz lub delikatny zaciek, zadrapanko Tak czy siak gratuluje....moj dragonowski JS-2 czeka na polce....i jego czas sie zbliza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 Dzięki za porady dotyczące techniki lakieru do włosów. Zabieram sie powoli do takiego malowania i bedzie to moje pierwsze zmyte zimowe kamo. Mam takie pytanie. Farbe biała zmywac malym pędzelkiem zamoczonym w wodzie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MWALLO Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Tak, ja używam wody. Jeśli dasz jej za dużo, farba może odchodzić zbyt dużymi płatami. Robiłem kiedyś Stuga i miałem taki właśnie problem. Obecnie daje mniej wody i więcej macham pędzlem Jakiej farby używasz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Witam! Kolego Marku z pelnym szacunkiem ale jezeli chodzi o tylne blotniki to nie do konca moge sie zgodzic. To tylko kilka przykladow znalezionych w sieci: A brak ochlapanych olejem miejsc po zbiornikach paliwa to chyba nie az taki blad, poza tym latwo go mozna naprawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Ja moge jeszcze dodac kolego czak45 ze pedzle ktorych uzywasz powinny miec sztywne wlosie, moga byc mokre lub nawet suche. Powierzchnia kilka minut wczesniej tez powinna byc namoczona a nadmiar wody usuwam patyczkiem kosmetycznym tak samo zreszta jak zluszczona juz farbe. Wieze poddam jeszcze kilku zabiegom upiekszajacym a co do jakosci zdjec to i tak jestem dumny z mojej dziewczyny ze jej wyszly tak dobrze tym bardziej ze aparat fotograficzny mamy dopiero od tygodnia. Ciesze sie, ze niektorym z Was model sie jednak podoba i zycze powodzenia przy zmaganiach z zimowym kamuflazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 13 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2011 Cześć, Odrobine poprawiłem malowanie wieży, mam nadzieje że IS wygląda nieco lepiej. Walizki już nie mam siły robić bo zmęczył mnie ten model okrutnie. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 Wygląda super. Szczególnie rdzawe kolory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 15 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 15 Czerwca 2011 Dzięki! Co nieco udało mi się poprawić, biel na wieży nie daje już tak po oczach. Niestety kolorystycznie model nie jest tak spójny jak bym sobie tego życzył. Może następnym razem... Pozdrawiam Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 model genialny, wyszedł świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2011 Dzięki Tomek, Miło mi, że tak go odbierasz . Ja jestem zadowolony tylko w 80% (chyba każdy z nas tak ma). Największy błąd jaki popełniłem to modulacja. Juz nigdy nie będę eksperymentował z kolorami kładąc zimowy kamuflaż. Na warsztacie mam Jagdpanthere z której mam nadzieję, wycisnę ile się da. Pozdrawiam, Kuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi