Rafalik Napisano 9 Kwietnia 2011 Share Napisano 9 Kwietnia 2011 Bacznie, choć po cichu obserwuję poczynania. Zapowiada się doskonała mini replika! A tak w ogóle to odezwałem się, by upomnieć się o dzisiejsze zdjęcia ;) Pozdrawiam, R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 11 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam po weekendzie. Relacja też musi mieć chwile odpoczynku,choć co niektórzy przyzwyczaili się do codziennej aktualizacji. Na dziś zapodaję uzupełnienie kokpitu nr II w panele boczne wykonane z blaszki mosiężnej.Oczywiście to nie jest produkt finalny,brakuje jeszcze sporo do wypełnienia wanny kokpitu: Zająłem się także zaopatrzeniem klap w wysięgniki do mocowania drugiego profilu klapy szczelinowej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SOPOL73 Napisano 11 Kwietnia 2011 Share Napisano 11 Kwietnia 2011 Mistrzostwo świata!!! Warzstat na tak wysokim poziomie że aż boję się oglądać co będzie dalej bo mogę z modelarstwa zrezygnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 12 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam. zauważyłem że fotosik coś broi ostatnio. Znikają zdjęcia już wklejone. Ale nic to ....będziemy dalej walczyć z materią. Na dziś kokpit nr I i panele boczne obrobione i przygotowane do wyklejenia blaszkami: Także ruszyły prace przy wnęce podwozia przedniego: Uzupełniane jest także wyposażenie kokpitu w takie elementy jak orczyk: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Hmm, chyba fotosik sie upomina o kase. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafalik Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Może przerzuć się na imageshack.us ? Tak takie problemy się nie zdarzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Przepraszam wszystkich za problemy z serwisem fotosik. trzeba będzie przerzucić relację na inny serwer. Poprosze moderatora o możliwosć edycji wcześniejszych postów w celu uzupełnienia o fotki , bo w tym momencie to nie ma najmniejszego sensu taka relacja bez efektów wizualnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Pogratulowac ogladalnosci - widac ze relacja jest popularna, skoro transfery na fotosiku sie pokonczyly. Wrzuc linki w kolejnym poscie, albo przeslij mi je via pw - to podmienie fotki. Tak bedzie szybciej, bo z administratorem to moze troche trwac, a i tak napisze zeby moderatorzy to zalatwili. Podziel je tylko tak zebym wiedzial gdzie co ma trafic. Nie wiem, moze wrzucaj je partiami, z podzialem na poszczegolne posty, zeby bylo wiadomo gdzie co ma trafic. Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 13 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Problemy z fotosikiem zażegnane (mam nadzieję że na zawsze). Dziś kolejna porcja fotek. Wanna kokpitu I : Oczywiście wanna będzie "oblaszkowana" jak kokpit nr II. Widok na oba elementy tymczasowo połączone do zdjęcia : Wysokość paneli bocznych w kokpicie I i I prawdziwego Orlika jest inna ,stąd ta widoczna dysproporcja , ale wszystko jest w jak najlepszym porządku. Poza tym podłoga kokpitu II jest na innej wysokości i "zachodzi" na podłogę kokpitu I. Posklejałem też fototrawione pokrywy podwozia głównego. Strona zewnętrzna: Strona wewnętrzna: Na koniec dzisiejszej relacji to co tygrysy lubia najbardziej ,czyli początek tworzenia miniatur foteli katapultowych Martin-Baker Mk.PL11B1-2. Oznaczenie Mk PL11B1 - fotel przedni Oznaczenie MK PL11B-2 - fotel tylni W programie Corel odwzorowałem kształt przetłoczeń bocznych burt fotelu dysponując doskonałymi fotografiami z dokładnymi pomiarami każdego elementu. Po wycięciu z arkusza blaszki boki wyglądają tak: Następnym krokiem było sklejenie ażurowego boczku z pełnym ,dzięki czemu uzyskujemy autentyczny efekt przetłoczonej blachy fotela: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
D.Beck Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 DOBRY jesteś!!!! Tak trzymaj, jestem ciekaw końcowego efektu! Pozdrawiam D. Beck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 13 Kwietnia 2011 Share Napisano 13 Kwietnia 2011 Szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2011 (edytowane) Dorobiłem także otwieraną pokrywę na bezpieczniki w panelu prawym kokpitu nr I . Oczywiście w modelu to tylko atrapa hehe. Nie będzie otwierana. W oryginale wygląda tak: fot. A.Ginalski Wstępne prace przy hamulcu podwozia głównego: A tak wyglądały prace w Corelu przy projektowaniu tablicy przyrządów kokpitu I do modelu: Tablica przyrządów jest oddzielona od panelu ,który znajduje się pod nią ,ponieważ w prawdziwym Orliku nie jest on w jednej płaszczyźnie i jest delikatnie "schowany' do środka. Puste miejsca na radio itp. gdyż będą montowane jako osobne detale.Są ponadto elementami które wystają poza obrys i sa pod innym kątem względem tablicy i panelu. Edytowane 14 Kwietnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 14 Kwietnia 2011 Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Dorobiłem także otwieraną pokrywę na bezpieczniki w panelu prawym kokpitu nr I .Oczywiście w modelu to tylko atrapa hehe. Nie będzie otwierana. Uee, to kicha ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Opracowałem w międzyczasie w Corelu kalkomanie . Wiele razy zmieniały się zarówno koncepcje jak i wielkość arkusza.Zdecydowałem się ,by numery boczne zrobić jako osobne maski a elementy malowane na pomarańczowo-czerwono (kołpak-końcówki płatów i sterów) będą malowane od szablonu.Trudno byłoby bowiem dopasować idealnie odcień farby na kołpak-malowany i końcówki płata i sterów jako kalki.Jako,że w grupie akrobacyjnej "Orlik " jest kilka ciekawych malowań osobistych,nie mogłem zdecydować się na konkretne i postanowiłem zrobić wzór do 12 maszyn. Zestaw obejmuje wszystkie możliwe do pomniejszenia w skali 1/32 napisy eksploatacyjne oraz oznaczenia osobiste ( stopień i nazwiska pilotów na limuzynie). Po kilkunastu modyfikacjach wersja robocza-finalna wygląda następująco: Uprzedzając pytania- fotka została celowo "delikatnie" rozmazana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 czyli jednak szykuje się "większa" seria ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Witam po weekendzie. Jednak fotosik nie daje za wygraną .Pomimo wykupienia abonamentu ,wysyła durne komunikaty,że transfer twoich zdjęć przekroczył 5 GB w tym miesiącu ....wobec czego twoje pliki będa blokowane do czasu opłacenia transferu. Tym samym fotosikowi dziękujemy. Przenosimy sie na photobucket. W miarę czasu będziemy przenosić fotki na ten serwis ( a już myślałem,że mnie to ominie). W dniu dzisiejszym dalszy postęp prac we wnętrzu kokpitu. Burty kadłuba zostały "zaopatrzone" w podłużnice i inne elementy usztywniające konstrukcję: Po włożeniu ścianki oddzielającej kokpity: I po założeniu osłon tablic przyrządów: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Kwietnia 2011 Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Praca na prawdę podziwu godna, ale palców mógłbyś nam oszczędzić Wszyscy chcą oglądać model, a idzie Ci świetnie! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 18 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2011 Oczywiście dostosuje sie do prośby o "bezpalcowe fotki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Ciąg dalszy "oblaszkowania" Kokpitu. Tym razem przednia kabina: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Cudownie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Z przymrużeniem oka... materiał na dioramkę... Tylko kto by wystrugał figurki tych dzielnych chłopaków??? Fot. A. Ginalski W "orlikowym" tamacie trwa w najlepsze praca w programie corel przy opracowywaniu blach poszycia kadłuba tam ,gdzie są one na zakładkę i maja wypukłe nity. Pierwsze przymiarki papierowego szablonu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtiii Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Ostatni raz powiedziałem o sobie per modelarz.... Nie jestem godzien! Dawaj chłopie bo aż mnie trzepie z niecierpliwości żeby zobaczyć efekt! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 W miarę jedzenia apetyt rośnie ... oj rośnie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARKMAN1 Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Kadłub trzeba także wyposażyć w wszelakie "otwory technologiczne" Najpierw trzeba było zrobić wielgachne dziurki w osłonie silnika w jego dolnej części ,by potem wypełnić je rurkami wylotowymi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi