Skocz do zawartości

Leopard 2 A6 Tamiya 1:35

koperek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Jest to mój 1 temat na forum więc wypada się przedstawić:) Na imię mam Piotrek, lat 20, student:) Model leoparda nabyłem złożony w ok. 90% od znajomego który stwierdził, że to nie jego bajka.. Kilka rzeczy pozostało do zrobienia. Jako dodatek dokupiłem liny eureka bo to co proponuje Tamiya to krótka mówiąc kpina.. Ogromnym plusem tego projektu jest obszerna dokumentacja tego czołgu. Tak więc do roboty!

DSC03026.jpg

DSC03024.jpg

a tutaj parę zdjęć głównego bohatera :

Leopard_2_A6_16.jpg

leopard_2a6_25_of_73.jpg

AugustdorfIII05-2009031.jpg

• 1 month later...

Troszkę spraw na głowie miałem i jakoś chęci też brakowało żeby się za kociaka zabrać.. Dorobiłem łańcuszki, założyłem gąsienice zestawowe - trzeba było skrócić o 2 ogniwa aby były napięte, całość dostała czarny podkład. Teraz przygotuję czołg do malowania kolorem zielonym i brązowym. Na bieżąco wrzucę zdjęcia.

DSC03137a.jpg

DSC04002a.jpg

Tomek ma rację to zdjęcie można zobaczyć na pudełku modelu w 72. Co do koszy to jestem z nich cholernie niezadowolony! Zrobiłem je metodą producenta - krojenie zestawowej siateczki i następnie klejenie kosza.. kompromitacja.. Ale już tego zmieniać nie będę.

zdjęcie jest z pudełka Leoparda 2A6 Dragona w 72.

Nie wiedziałem. Zawsze się czegoś można nauczyć.

krojenie zestawowej siateczki

Niektórzy producenci nie daliby siateczki, więc nie jest tak źle.

W skali 1/35 widziałem tylko zestaw REVEll-a numer 02611 Modern German Armored Infantry a na innej stronie German Tankgrenadiers Modern. Ale wiem, że Revell nie słynie z najlepszej jakości.

Dzięki chłopaki za pomoc z tymi figurkami! Na razie model pomalowany. Farby tamiya(nato green,brown) + czarna vallejo. Pierwszy raz malowałem farbkami tamki i muszę przyznać, że są bardzo dobre! Tak się prezentuje :

DSC04010aa.jpg

DSC04009aa.jpg

DSC04008aa.jpg

pzdr

Piotrek

Paweł masz rację najładniejszy i zarówno najlepszy. Maluję aerografem, a maskowałem w podobny sposób jak ostatnio zaprezentował to Wojtek (Stroju) w swojej Danie - czyli z masy plastycznej (czy jak kto woli klejącej) zrobiłem wałeczki - kontury plam kamuflażu, a obszary które chciałem uchronić zamaskowałem folią aluminiową oraz taśmą. Tak to wyglądało w skrócie : czarny podkład - maskowanie - zielony - maskowanie - brązowy - delikatne poprawki już od ręki.

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Zamarzyła mi się podstawka, ogólny zamysł jest taki, że będą to manewry na poligonie wczesną wiosną. Czyli błoto, błoto i jeszcze raz błoto. Leopard jest trochę pobrudzony ale obecnie zostawiam go w spokoju. Przyjdzie czas na spasowanie go z podłożem. Tak na szybko poglądowo :

DSC04242a.jpg

pzdr

Piotrek