Jarekk Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Mam na myśli, że zestawy kolorów zielony oraz oliwkowy były często spotykane. Zielono-brązowego nie spotkałem. Pisząc o 45 plm masz chyba jednak na myśli Lim-y a nie SBLimy? SBlim z 3-cyfrowym numerem to samolot szkolny. Czy spotkałeś szkolnego SBLima w kamuflażu? Co innego 4-cyfrowe numery maszyn "bojowych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 22 Kwietnia 2011 A czy masz jakieś zdjęcia i mógłbyś się nimi podzielić na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Jarekk . A ten > Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 mógłbyś się nimi podzielić na forum? Na ta chwile niestety nie mam takiej zgody :( Pisząc o 45 plm masz chyba jednak na myśli Lim-y a nie SBLimy?SBlim z 3-cyfrowym numerem to samolot szkolny. Czy spotkałeś szkolnego SBLima w kamuflażu? Tak ,to SbLimy z 45 PLM i sa w kamuflazu dwukolorowym z 3 cyfrowymi numerami.Zreszta jeden z nich ,613 jest w TBiU nr 117. O ,Tees właśnie zamiescił jego zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 22 Kwietnia 2011 Share Napisano 22 Kwietnia 2011 Pewnie się jakiś "sierota" w Babimoście uchował. Faktycznie widzałem to zdjęcie (cz-b) jakiś czas temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Dwie warstwy zielonego. Na pierwszą Humbrole 80 i 105 w proporcjach 1:1, ale było trochę za jasne, więc na druga warstwę poszły 80 i 30 w proporcjach 2:3. Aerograf dalej mi pluje Wieczorem położę brązowy i moze zacznę go obijać i brudzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 23 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2011 Update popołudniowy, dlatego nie edytuję poprzedniego wpisu. Kamuflaż położony, ostatni kolor (brązowy) to H 29 i 119 w proporcjach 9:1. Okrutny babol wyszedł po obu stronach kadłuba u nasady skrzydeł. Na szczęście w tym miejscu planuję uzyskać efekt znacznego ubytku farby do pokrycia i zabrudzeń od butów pilota i techników, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby solidnie potraktowac te miejsca papierem ściernym - inaczej musiałbym wszystko zmywac i kłaść lakier na nowo... Na szczęście w przyszłym tygodniu mam urlop, więc do przyszłego weekendu powinien być gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Zmyłem lakier, będę malował jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 I jak teraz będziesz malował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2011 Tak samo, nie mam innych kalkomanii do limka. Nie podobała mi się faktura farby, dlatego ją zmyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Wymęczyło mnie to malowanie strasznie, aż mi ochota na kończenie modelu odchodziła momentami. Nie jestem zadowolony z modelu. Sam zestaw jest bardzo przyjemny, ale malowanie i kalki mi nie wyszły. Dodatkowo ostatecznie zraziłem się do Maskolu firmy Mr. Hobby, łapie za mocno, nie chce odchodzić od powierzchni i rwie się przy zdejmowaniu. Maskol Humbrola jest o wiele lepszy i jak tylko gdzieś go znajdę we Wrocławiu to wracam do niego bez zastanowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Mikele. Widzę po fotkach ze kalki kładłeś na matt. Błąd. Owiele lepiej by siadły na błysk ale teraz to już musztarda po obiedzie. Ja też już miałem styczność z tym specyfikiem od Mr Hobby i przez chwile myślałem że kurcze to jest klej. Stanowczo nie polecam tego czegoś. Humbrol jest naprawdę super ale ma jedną wade. Ten smrodek jego . No ale z czegoś trzeba być zadowolonym. Ogólnie jak na razie to to co robisz się mi podoba pomimo że to SF. Zobaczysz co będzie po werniksie. Przybrudzenia też swoje zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Połozyłem kalki na mat, bo na serio nie miałem już ochoty podchodzić do tematu fachowo. Ja wiem, ze to niezgodnie ze sztuką, ale autentycznie mam dość W 1:72 zazwyczaj cały model lakieruję bezbarwnym błyskiem przed kalkomaniami, ale tu cisnienie ze mnie zeszło całkowicie. Teraz pójdzie na całość bezbarwny mat i, tak jak piszesz, obicia i brudzenie. tylko najpierw musze wytargać ten maskol z wnęk podwozia i dyszy wylotowej, masakra jakaś, siedzi jak diabli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Jak mi się nie chce, to pędzelkiem nanoszę Sidolux tylko w miejsce kalkomanii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Szkoda że na finiszu taki błąd z kalkami. Psuje to całość, jakby Ci się chciało to możesz zerwać kalki i wymalować nr od szablonu. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Eeeee, to tak jakby strzelić do własnej bramki. Czemu? "Bo mi się już na prawdę nie chciało". Lepiej już siedzieć na kanapie i oglądać mecz w telewizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tees Napisano 29 Kwietnia 2011 Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Lucas - nigdy tak nie miałeś? Ja taką traume przechodziłem przy sokole z AJ Model. Co bym nie zrobił to wychodziła taka rzeżnia że masakra. I tak doszło do tego że walnąłem go w kąt i se leży tam do dzisiaj. Trzeba zrozumieć człowieka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 29 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2011 Odczuwam lekką presję Wybitnej tragedii nie ma, choć oczywiście, że mogło by być dużo lepiej. Na to przyjdą jeszcze suche pastele. Washa robił nie będę, bo to głównie przez wash poprzednim razem musiałem zmywać całe malowanie, ale to był ewidentnie mój błąd. Eksperymentowałem trochę i dostało mi się za to ;) Na dole czekają mnie jeszcze lekkie podmalówki, bo zielona farba mi trochę zaprószyła malowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi