GEM Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Witam w nowym warsztacie. Tak jakoś nie miałem zamiaru prowadzić relacji z warsztatu. Ale po namowach kolegi, i po moich doświadczeniach z poprzednich warsztatów, jednak się zdecydowałem. Na warsztat trafi taki oto model Ponieważ jest to prezent od gwiazdora, nie wypada go nie zrobić. Skala trochę nie moja, ale może to już ten wiek ze trzeba pomyśleć o zmianach? Nie będę robił całego in-boxa bo jest tego do pokazania dosyć dużo,- 625 części. Po pierwszej analizie doszedłem do wniosku że kokpit zaproponowany w zestawie jest, i ubogi, i nie za bardzo wierny. Dlatego zakupiłem żywiczny z Airesa, różnica jest bardzo widoczna. Dla porównania fotka A tak prezentuje się cały zestaw. Podobnie wyglądają zestawowe wnęki podwozia i przedziały awioniki. Jak porównałem to ze zdjęciami oryginału , to wygląda to bardzo mizernie. Dlatego poszła decyzja że to będzie robione po mojemu. Wyskrobałem wszystkie niby przewody i zostały gołe ścianki. Po tych wszystkich analizach przyszedł czas na rozpoczęcie pracy. Na pierwszy ogień poszedł kokpit. Jest trochę przeskoku w mojej relacji, ale na dzień dzisiejszy, po pierwszych pracach , efekty wyglądają tak Bardzo liczę na wasze uwagi i porady przy budowie tego maleństwa. Może razem coś z tego zrobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rvlt_n616 Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Raczej nie pomogę ale pochwalić mogę W hasegawie 1/48 wydaje się być więcej detali. Jakie malowania masz do wyboru? I które planujesz? Trumpeter poskompił uzbrojenia? (jak to robi hasegawa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 30 Kwietnia 2011 Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Widzę GEM, że wytaczasz coraz większe działa . No to ja już spokojnie czekam aż wycelujesz w tego F-4 od Tamiyi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 30 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2011 Jakie malowania masz do wyboru? I które planujesz? Trumpeter poskompił uzbrojenia? (jak to robi hasegawa) Malowanie będzie dokładnie takie jak widać na okładce pudełka. Trumpeter nie poskąpił uzbrojenia, mamy do wyboru do koloru, zarówno bomby jak i rakiety. Observer Działa faktycznie coraz większe. Jeśli chodzi o F 4 to, coraz częściej spoglądam w jego kierunku. Szkoda, że do gwiazdora jeszcze tak długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 6 Maja 2011 Autor Share Napisano 6 Maja 2011 Mała przebitka z postępu prac. Siedzę właśnie od paru dni w lewej wnęce podwozia. Jak pisałem wcześniej wyposażenie robię w całości od podstaw. Na tym etapie tak to wygląda. To jeszcze nie koniec. Żona się śmiała, że dobry hydraulik prędzej by położył, CO w domku jednorodzinnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Grześ hydraulika wychodzi Ci zacnie o kokpicie nie wspominając, obserwuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 6 Maja 2011 Share Napisano 6 Maja 2011 Ładny labirynt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek 1614 Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Kawał dobrej roboty zarówno kokpit jak i wnęka, powodzenia w dalszych pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Teraz tylko dobrze to pomalować, a może to być trudniejsze od poskładania tej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 26 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2011 Korzystając z tego, że mam kilka wolniejszych dni, postanowiłem powrócić do starego tematu. W czasie, kiedy mnie nie było, doszedłem do wniosku, że wzbogacę trochę model i zakupiłem żywiczny zestaw Airesa z przedziałem awioniki, blachy Eduarda z elementami zewnętrznymi. I wreszcie przyszedł czas na zabawę. Do wykończenia została prawa komora podwozia. Po kilkunastu godzinach zabawy wyszło takie coś. I mała przymiarka goleni które, również są w trakcie pracy. Zobaczymy ile zdążę zrobić tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 (edytowane) Zobaczymy ile zdążę zrobić tym razem. Grzesiu podłącz złacza hydrauliki i będzie hulało Edytowane 26 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 26 Grudnia 2011 Share Napisano 26 Grudnia 2011 Ale będzie odlot! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Hmm,pamiętam moją wizytę w muzeum w Krakowie...stoi tam portugalski A-7....zaglądając do wnek kół zasmialem się widząc te wszystkie rurki i przewody....pomyślałem ,że chyba tylko GEM dałby radę....i voila GEM robi wneki w A-7 ...... Ps....wklej fotke wnęki,zyby było wiadomo o czym mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 27 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2011 Miło mi czytać, że ktoś o mnie myśli oglądając eksponaty w muzeum. Tak na szybko dwa zdjęcia, które obrazują, co w tych wnękach jest upchane. Myślę, że odtworzenie tego gąszczu w stu procentach, jest raczej nie wykonalne. Moim zdaniem, właśnie te wnęki to najciekawsze rejony tego samolotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 27 Grudnia 2011 Share Napisano 27 Grudnia 2011 Oj Grzesiu, idziesz na łatwiznę. parę kabelków i wielki raban podnosisz ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 Uporałem się z malowaniem wnęk elektroniki. Tak to wyszło. Skoro to było gotowe, to można było wkleić je w połówki kadłuba. Na fotce widać, że wnęki podwozia są pryśnięte podkładem. Zrobiłem próbę jak ten gąszcz da się pomalować. Nie jest tak źle. Teraz przychodzi czas na wnękę przedniego podwozia, jak widać zestawowo, jest to bardzo ubogie. W modelu wykorzystuję zestawowe, metalowe golenie. Zdecydowałem się na przeróbkę mocowania goleni w ścianach bocznych. To, co daje zestaw to, nie przypomina oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Zajefajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2011 Prace postępują. Popracowałem trochę nad wyposażeniem wnęki przedniej goleni. Dorobiłem kilka elementów od podstaw, zestawowe są niestety bardzo ubogie, dorobiłem trochę przewodów i wygląda trochę lepiej- tak myślę Potem powalczyłem z działkiem, które trzeba było wkleić przed połączeniem kadłuba. Niestety w ferworze walki zapomniałem zrobić fotki Samo spasowanie elementów jest dość dobre, i mimo moich obaw, nie było tak źle. Najwięcej problemów było ze spasowaniem wlotu powietrza do kanału. Tutaj trzeba było trochę pasować, naciągać i szpachlować. Efekt niestety jest niezadowalający. Kształt zaproponowany przez producenta, odbiega od kształtu oryginału. Nie zdecydowałem się jednak na gruntowną przeróbkę, i zrobiłem najlepiej jak można było zestawowy. Przymierzyłem skrzydło, i golenie podwozia, i maleństwo stanęło na łapkach. Może ktoś mi podpowie , czy jak chcę zrobić podwieszone uzbrojenie, otwarte luki z elektroniką, to skrzydła mogą być złożone, czy muszą być rozłożone? Nie mogę się zdecydować, jaki wariant skrzydeł zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Grzesiu a w ogóle jest taka możliwość że by uzbrojenie wisiało na belkach przy otwartych przedziałach elektronicznych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Robert, ale Grzegorz lubi pokazywać kabelki i takie tam inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Wygląda tak jakby pod wewnętrznymi pylonami nic nie było podwieszone Skrzydła złożone i otwarte luki też mogą być Zdjęć w konfiguracji takiej jak napisałeś zdjęć nie znalazłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Krystian ja wiem znam upodobania Grzegorza ale jeśli to się potwierdzi ,że taka konfiguracja jest nie możliwa to przecież te wszystkie "bomby" można wyeksponować oddzielnie EDIT No właśnie Moses jest pusto , jesli wiszą te wszystkie śmiercionośne zabaweczki to zero grzebania w elektronice płatowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcrec1962 Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 Witam ,pozwolę sobie... A w czym to przeszkadza żeby ''wisiało i było otwarte''? Logicznie to może niebardzo ,bo jeśli samolot juz uzbrojony to gotowy do lotu. Wejście do kabiny tylko dla pilota lub inżyniera uzbrojenia.Instalacje powinny byc juz posprawdzane,wprowadzone programy...etc to i luki pozamykane. Ale w przypadku takiego ''obnażania'' mysle ,że nawet bardzo wskazane aby pokazać szczegóły luków elektroniki i możliwości podwieszenia... Super praca!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 31 Grudnia 2011 Share Napisano 31 Grudnia 2011 (edytowane) A w czym to przeszkadza żeby ''wisiało i było otwarte''? Rzeczywistości Edytowane 31 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi