Skocz do zawartości

Su-7 BKŁ Kopro 1/72

Mikele

Rekomendowane odpowiedzi

Co zrobić, taki los ;) A tak na serio, to byłbym wdzięczny za kilka kalkomanii z tego, co pokazałeś, ale to ponegocjujemy na pw.

Co do Moich planów - mam jeszcze kalki do mi-24W nb 735 ze szczęką rekina i żywice do zestawu Italeri i się zastanawiam, czy dla sportu później nie popełnić własnie tego zestawu, ale to, znając moje tempo, okaże się jakoś pod koniec roku ;)

• Odpowiedzi 116
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Kalki są stare i nie wiadomo jak zareagują ale będę robił nowe i mam zamiar też pomęczyć się z maskami.Ja znów chętnie bym chciał skan tych co ty masz .

Kalki są stare i nie wiadomo jak zareagują .

Rozsypią się w drobny mak numery na pewno ,godła są mocniejsze,już kilka razy miałem z nimi horror/pisałem na swoich relacjach/,moje są polakierowane kilka krotnie sidoluxem i tak się rozpadają,myśle że jakiś specyfik do kalek by pomógł, bez tego to strata zdrowia.

No i właśnie to co pisze Robert. Jest tu problem i dlatego w sierpniu jak będę w Polsce to spróbuję wyprodukować "nowe" kalki z dobrych skanów tych starych i również maski.Mikele nie rób fot tylko jakimś dobrym skanerem skany i zapodaj je

Witam!

Crustian - a mogę poprosić o skan tych kalkomanii w lepszej/dużej rozdzielczości? W odwrotnym kierunku mogę podesłać skany tych, co mam "do zrealizowania" ;) Zawsze to jakieś powiększenie "stanu posiadania".

Pozdrawiam!

Przemek Klimala

Oczywiście jeśli chcesz podeślij maila na PW to wyślę co mam i bratu powiem żeby skan zrobił jeszcze raz w największej rozdziale jaką można.No faktycznie Marcin to zrobił kupę roboty ale zabiło mnie to 1,5roku przygotowań

No Panowie, starczy poogaduszek, wracamy do Su-7...
Poniekąd czuję się wywołany do tablicy ;)

Stan na dziś - robota poszła do przodu niewliele, to był pracowity tydzień ;)

Przykleiłem skrzydła. Starałem się, żeby wznios był zerowy. Na prawym skrzydle, na dolnej powierzchni, szczelina na łączeniu jest znacznie większa niz na lewym. Nie wiem, czy to mój błąd, czy producent przewidział taki zapas na szpachlę, no ale - liczy się efekt końcowy. ;)

051311210836.jpg

051311210909.jpg

051311210942.jpg

ps. lufy działek odlane w plastiku odciąłem, będę dorabiał z igieł lekarskich.

Zrobiłem zdjęcie na tle maty z podziałką - myślę, że nie jest źle, choć rzeczywiście lewe trochę ucieka do góry.

051311222522.jpg

Jakością nie grzeszy, ale widać to, co być powinno.

Zaszpachluj reflektor na prawym skrzydle

Dzięki za podpowiedź, bo bym zostawił, jak jest.

do oceny geometrii przydałby sie statecznik pionowy.

Mam straszne problemy, żeby zrobić o tej porze dobre i ostre zdjęcie. Mam wrażenie, że skrzydła są ok, ale kadłub wydaje się być zwichrowany. Patrząc od ogona, dziób ucieka w lewo mniej więcej od wysokości kabiny, ale nie jest to jakaś duża skaza. Zastanawiam się tylko, czy to ze względu na wiek modelu, czy jakiś inny powód.

051411202702.jpg

Tak wygląda geometria płata względem statecznika pionowego - moim zdaniem jest w porządku.

Dorobiłem dziś siłownik zamykający osłonę kabiny. Jak zwykle kilka w miarę dostępnych materiałów, trochę pracy a lepsze to, niż płaska powierzchnia za fotelem pilota:

051411142252.jpg

051411142327.jpg

Po pomalowaniu (farba jeszcze świerza):

051411195000.jpg

051411195120.jpg

Szkoda tylko, że tak niewiele bedzie widać z doklejoną osłoną. Czeka mnie solidna polerka, ale będę się z elementami przezroczystymi musiał obchodzić naprawdę łagodnie, bo już mi osłona zdążyła raz pęknąć, przy wycinaniu jej z ramki.

I na koniec stan łączenia skrzydło-kadłub po pierwszym szpachlowaniu i szlifowaniu (na wnęki podwozia nie zwracajcie uwagi, to robota ba później):

051411141150.jpg

051411141208.jpg

I tu mam pytanie - jaką płynną szpachlę polecacie do obróbki wykańczającej? Zwykłej szpachli jeszcze raz kłaść nie chcę (używam Tamiya Putty) a tak tego nie zostawię, bo nie jest to na tyle gładkie, żeby móc już na to kłaść lakier, zwłaszcza metalizer.

Zastanawiam się tylko, czy to ze względu na wiek modelu, czy jakiś inny powód.

Raczej nie. Utrzymanie symetrii kadluba w modelach rur KP to moze byc spore wyzwanie. To raczej problem form, ewentualnie uzytego plastiku.

Choc niewątpliwie i wiek też będzie miał znaczenie.

Ja pamiętam model MiGa 15, w którym nie udało mi się uzyskać symetrii, a model był onego czasu świeżutki.

Mam kolejne pytanie - Czy znacie w Polsce sklep, w którym można by kupić zestaw Dragona DML Modern Soviet Aircraft Weapons Set 3 Model Kit 1/72? Wypraski wyglądają obiecująco. W internecie jedynym miejscem które znalazłem , gdzie mozna to kupić jest amerykański ebay.

Dziś zdjęć żadnych nie mam, bo i nie ma czym się chwalić. Dalej szpachluję i szlifuję.

Zestaw naprawdę niezły i wart uwagi, ale... praktycznie nieosiągalny.

Kiedyś chciałem posiłkować się tym uzbrojeniem (zwłaszcza bombowym) przy moich samolotach, ale po długich poszukiwaniach poddałem się.

Udało mi się wprawdzie zdobyć jeden zestaw, ale było tego trochę za mało więc jakiś miesiąc temu poszedł na Allegro...

Pod Su-7 chcę podwiesić 6x UB-16. Ciężko znaleźć w jakimkolwiek zestawie, czy to Zvezdy, czy HB, że o ZTS nie wspomnę ;) , poprawnie odwzorowane wyrzutnie (no może poza UB-32 z HB) jakiegokolwiek typu, to poszukuję gdzie się da. A taki zestaw przydałby się do wielu modeli.

@Grzes - szkoda, że wcześniej się nie odezwałem z tym tematem, na pewno bym kupił.

Skrzydła poszpachlowane, zacząłem kleić drobnicę na kadłub. Zestawowe chwyty powietrza trzeba albo przerabiać, albo robić od podstaw, ale jest to przyjemna robota. Kilka gratów z żywicy udało mi się dopaść w necie, więc będzie trochę łatwiej.

051711204941.jpg

051711205902.jpg

A jaka firma dzisiaj zrobi takie piękne wypukłe nity?

Chińczycy ocipieli na punkcie wklęsłych i rypią wszystko wklęsłymi nitami, choć nieraz prosiłyby się właśnie takie jak w Su-7.

Na chłopski rozum to łatwiej zrobić wypukłe