qalimar Napisano 15 Maja 2013 Autor Share Napisano 15 Maja 2013 Ja wiem, że nie bardzo da się porównać W-3 z Mi-8/17, ale jednak ktoś takie próby czynił, bo jak inaczej nazwać plan wprowadzenia wersji morskiej W-3 w zamian za obecnie używane śmigłowce? A żeby nie odbiegać za bardzo od tematu, czy istnieją jakieś nowe wersje morskie Mi-8/17 z prawdziwego zdarzenia (chociaż jakieś plany, prototypy)? Albo wersje rozwojowe Mi-14 lub czegoś podobnego? Prób porównania W-3 z Mi-8/17 nikt nie czynił, gdyż zwyczajnie tego nie da się porównać. Wersja morska, to próba rzutu na taśmę- śmigłowiec istnieje tylko i wyłącznie w postaci kilku grafik komputerowych, natomiast jego skonstruowanie zajęłoby co najmniej kilka dobrych lat,a dopracowanie- kolejne 20 lat, albo i więcej. Mrzonka i bezsens tylko dla zadymy. Jeśli chodzi o Mi-17- nie istnieją typowo wersje morskie, chodzi mi tu o ZOP. Rosjanie skupili się w tym wypadku na Kamowie. Owszem z Mi-17 da się tylko, na teraz, zrobić wersję ratowniczą i byłby to naprawdę dobry śmigłowiec, ale zaznaczam- tylko i wyłącznie do SAR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 15 Maja 2013 Share Napisano 15 Maja 2013 ...Nie ma kasy na wdrożenia?... Tu to mi o coś zupełnie innego chodzi, przykładowo historia z ostatniego roku, gdy do ITWL pewien pan w garniturze i pod krawatem (celowo pomijam jego stanowisko i personalia) zajechał, obejrzał opracowany tam nahełmowy system wizualizacji danych dla pilotów śmigłowców, poklepał twórców po ramionach i powiedział, że kasy na wdrożenia nie będzie. I takich sytuacji jest w Polsce wiele. Głuszec jest tu przykładem dociągnięcia do końca projektu ciągnącego się latami (toż to nic innego jak odświeżony Huzar) i to w takich iloścach, że świętowanie czegokolwiek zakrawa na śmieszność. To, że ostatecznie użytkownik i tak nie jest z niego zadowolony to dodatkowy aspekt. Nie ma współpracy wojsko-przemysł, nie ma polityków z pomysłem i chęciami na poprawę sytuacji gospodarczej i obronnej właśnie poprzez zapewnianie takiej współpracy i odpowiedniego finansowania i dalej pokutuje bzdurne i krzywdzące wszystkoch rodem z PRLu przeświadczenie o "polskiej tandecie". Tak się nic nie zwojuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 pierdnięcie teściowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chazek Napisano 29 Lipca 2013 Share Napisano 29 Lipca 2013 Z piecyka się cuś kopci:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 http://media.wp.pl/kat,1022951,wid,16145131,wiadomosc.html Przez przypadek pracownicy krakowskiego Muzeum Lotnictwa Polskiego odkryli, że mają w swoich zbiorach śmigłowiec, którym latał Jan Paweł II podczas pielgrzymek do Polski. Teraz chcą przywrócić zabytkowi dawną świetność - informuje "Dziennik Polski". Śmigłowiec Mi-8 z numerem bocznym 620 został przekazany do Muzeum Lotnictwa Polskiego przez siły zbrojne w 2009 roku. Dwa lata temu jeden z pracowników muzeum przeglądał zdjęcia wykonane podczas pielgrzymek Jana Pawła II do Polski. Na jednym z nich zobaczył papieża stojącego przy śmigłowcu i rozpoznał w nim... maszynę, którą muzeum dostało od wojska. Czasami naprawdę ręce opadają...Pozostaje mieć tylko nadzieję, że to głupota dziennikarza, a nie pracowników muzeum, którzy nie mają pojęcia co pokazują i co posiadają w swoich zbiorach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 Noo to faktycznie odkrycie na miarę śladów pierwszego człowieka. Dobrze, że są jeszcze czujni ludzie w tym kraju i dokonują tak epokowych odkryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 I jeszcze lepiej, ze czujni dziennikarze trwają na posterunku w poszukiwaniu sensacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 dziennikarze W tym przypadku to chyba zbyt wielkie słowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Listopada 2013 Share Napisano 9 Listopada 2013 No tak, wypadało by wziąć w cudzysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 7 Marca 2014 Share Napisano 7 Marca 2014 Trochę zdjęć z dzisiejszych ćwiczeń w Porcie Marynarki Wojennej i Formozie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 12 Marca 2014 Share Napisano 12 Marca 2014 Koledzy, sprawa nietypowa. Poszukuję informacji jakimi Mi-8 latał Jan Paweł II podczas trzeciej pielgrzymki do kraju w roku 1987. Pewniaki to: 620 i 627, ale znalazłem też takie zdjęcie: Tak przy okazji, może ktoś orientuje się jakimi samolotami latał wtedy po kraju. Mi to wygląda na Jak-40. Może ktoś zna numer boczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 28 Kwietnia 2014 Share Napisano 28 Kwietnia 2014 13 czerwca 1987 rok, wizyta w Łodzi na Lublinku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Małe pytanko czy może orientujecie się co jest na godle w kółku, a może posiada ktoś zbliżenie będę musiał wykonać to godło ręcznie i potrzebuję ściągawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 3 Lutego 2016 Share Napisano 3 Lutego 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Dziękuję, jak zwykle w takich sytuacjach pomoc kolegów z forum nie oceniona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yami Napisano 8 Marca 2016 Share Napisano 8 Marca 2016 Poszukuję zdjęć śmigłowców Mi-8 stacjonujących w 103 Pułk Lotniczy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Warszawie na Bemowie w latach 1994-2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Marca 2016 Share Napisano 9 Marca 2016 Poszukuję zdjęć śmigłowców Mi-8 stacjonujących w 103 Pułk Lotniczy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Warszawie na Bemowie w latach 1994-2000Polecam album W.Hołysia "Polskie skrzydła" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 10 Marca 2016 Autor Share Napisano 10 Marca 2016 Polecam album W.Hołysia "Polskie skrzydła" Albo kontakt z rzeczonym na fb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 19 Kwietnia 2016 Share Napisano 19 Kwietnia 2016 Ciekawy artykuł do poczytania. http://www.defence24.pl/351423,doswiadczenia-z-donbasu-w-modernizacji-ukrainskich-mi-8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Mam kolejne pytanie dotyczące Mi-8. Właśnie pracuje nad tym konkretnym egzemplarzem z nr 656 Według mojego programu kolorystycznego wykończenie powłoki to Gloss (połysk) faktycznie ze zdjęcia powyżej tak wychodzi jednak chciałbym się upewnić czy aby na pewno tak było? Fotki często przekłamują a i można znaleźć w necie różne fotki i nie zawsze wygląda to na połysk. Może ktoś z was kiedyś miał okazję widzieć na żywo Mi-8 w tym kamuflażu i pamięta czy jak to mówią był błyszczący czy nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Tak było. Może nie lustro, żeby się dało uczesanie poprawić, ale połysk był. ps. 1:35? To, mam nadzieję, zrobisz wypukłe nity. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Oj tak, błyszczał się jaki i nasze wojskowe "zamaskowane" Sokoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 ... ps. 1:35? To, mam nadzieję, zrobisz wypukłe nity. ;) i właściwe dla Mi-8 gondole silników TW2-117, które są zupełnie inne niż w Mi-17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 i właściwe dla Mi-8 gondole silników TW2-117, które są zupełnie inne niż w Mi-17 A to swoją drogą. Zakładam, że KRL wie, co robi ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Mam kolejne pytanie dotyczące Mi-8. Właśnie pracuje nad tym konkretnym egzemplarzem z nr 656 Według mojego programu kolorystycznego wykończenie powłoki to Gloss (połysk) faktycznie ze zdjęcia powyżej tak wychodzi jednak chciałbym się upewnić czy aby na pewno tak było? Fotki często przekłamują a i można znaleźć w necie różne fotki i nie zawsze wygląda to na połysk. Może ktoś z was kiedyś miał okazję widzieć na żywo Mi-8 w tym kamuflażu i pamięta czy jak to mówią był błyszczący czy nie koniecznie. Potwierdzam. Połysk. W trakcie eksploatacji, stopniowo połysk ulegał destrukcji. Zdjęcia tego egzemplarza wykonałem zaraz po wykonanym remoncie głównym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi