Skocz do zawartości

USS Nashville CL 43 1944 1/700 Niko Model

witek@

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niniejszym tematem rozpoczynam kolejną relację.jak zwykle ostatnio padło na model żywiczny.Temat może bardziej banalny od poprzedniego ale za to w fajnym kamuflażu i miejmy nadzieję w kamuflażu do wykonania w tej skali przy moich umiejętnościach.Tak czy owak zapraszam na relację,niżej kilka pierwszych zdjęć naszego bohatera jaki i pierwsze dwie fotki z warsztatu :

beztytuunaschville1.jpg

Niżej kamuflaż jaki nałożymy na model :

p1130299v.jpg

Na pierwszy ogień prac stoczniowych koleją rzeczy wybrałem nawiercenie iluminatorów wiertłem 0,6mm i szpachlowanie kadłuba co zapewne zajmie jeszcze kilka dni ;-)

p1130297.jpg

p1130296.jpg

Mam nadzieję,że ponownie będziecie mnie dopingowali i pomagali w szybkim i efektownym ukończeniu projektu

• Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No to teraz należy uzbroić się w cierpliwość bo od tygodnia czekam za nowymi farbami i nie widać końca realizacji zamówienia ;-) Nie mniej jednak fotele na sali są wygodne więc pewnie wytrzymacie te kilka miesięcy przy tej relacji ;-)

Rośnie w siłę aliancka potęga

Tylko żeby to jeszcze był plastik... O wykonanie się nie martwię, pokazałeś, co umiesz

bzzz-bzzz

Wielkamucho Na razie rośnie aliancka potęga ale to chyba już ostatni aliancki model jaki popełnię.Mało tego to ostatni na długi czas model żywiczny.Następne będą w plastiku i na pewno nie alianckie Na pewno będą to duże czasochłonne projekty spod znaku wschodzącego słońca

• 2 weeks later...

Żeby nie było ,że nic się nie dzieje to w dowód tego zamieszczam mały apdejcik :

nałożyłem sporo szpachli na to surfacer 1200 i ponownie troszkę szpachli w płynie w wybrane niedorobione miejsca generalnie to pierwszy model gdzie zdecydowałem się na użycie surfacera.Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to jutro będę malować kadłub i pozostałą drobnicę.Prawdopodobnie pokuszę sie o wykonanie imitacji poszycia kadłuba .

p1130301z.jpg

p1130302.jpg

p1130303f.jpg

No dość zanudzania ;-)

Przyszedł czas na przymiarki do wykonania imitacji blach poszycia burtowego.Przy okazji też została naprawiona stewa dziobowa która uległa uszkodzeniu w trakcie prac szlifierskich

p1130304u.jpg

Imitacja poszycia blach kadłuba zrobiona.Mam nadzieję,że po pomalowaniu będzie to ładnie wyglądało.Dziś część malarska,przy okazji wziąłem rozwód z Vallejo a zaręczyłem się z podobno świetnymi Lifecolor Co z tego mezaliansu wyjdzie napiszę jeszcze dziś.

p1130305.jpg

No to już jestem po pierwszej randce z lifecolor Wróżę tej znajomosci świetlaną przyszłość ;-) Prysniete zostały wszystkie elmenty kolorem Light gray 5L.Użyłem orginalnego rozcienczalnika i gdyby nie skrzywienie iglicy w psikawce prace poszły by dziś dalej a tak zakończyliśmy na jednym kolorze :

p1130306g.jpg

Tu próba pokazania Wam jaki udało się uzyskać efekt imitacji blach poszycia , dla uzyskania plastyczniejszego światła użyłem latarki

p1130307a.jpg

a tu bez udziału latarki,z efektu jestem jako tako zadowolony

p1130308.jpg

No to od jutra trudna sztuka maskowania całego kadłuba i wielu drobnych elementów,wbrew pozorom ten kamuflaż jest dość wymagający.To tyle na dziś z relacji , która powoli zamienia się mieszankę bloga i monologu

Wygląda pierwszorzednie Kiedy następny kolorek ?

Generalnie jak dostanę iglicę z dysza bo chyba uszkodziłem dziś ;-) Już zamówiona więc nie potrwa to zbyt długo.Pomaskować burty i siknąć to pikuś.....schody zaczną się z maskowaniem i kładzeniem kamuflażu na pokładzie i nadbudówkach ;-)

Rozpocząłem proces maskowania...jak to z maskowaniem robota upierdliwa wymagająca dużej samodyscypliny.Niestety już teraz widzę,że wszystkich miejsc i zakamarków w tym modelu przy tym kamuflażu nie jestem w stanie wymaskować.Niestety najtrudniejsze miejsca będą pomalowane pędzelkiem.Mam tylko nadzieję,że nie wpłynie to na estetykę ogólna modelu.Muszę gdzieś na boku poćwiczyć pacykowanie pędzlem

p1130309.jpg

Czy ja juz nie mówiłem, że kusi taka żywiczka? Tylko te ceny

Muszę gdzieś na boku poćwiczyć pacykowanie pędzlem

Chcesz powiedzieć, że wziąłeś sie za aero nie opanowawszy najpierw porządnie pędzla?

Grzeszysz

Czy ja juz nie mówiłem, że kusi taka żywiczka? Tylko te ceny
Muszę gdzieś na boku poćwiczyć pacykowanie pędzlem

Chcesz powiedzieć' date=' że wziąłeś sie za aero nie opanowawszy najpierw porządnie pędzla?

Grzeszysz [/quote']

Mówiłeś,że kusi......no niech kusi.....a co do cen cóż....są powiedzmy,że dość wysokie ale zazwyczaj w przypadku Niko dostajemy świetny merytorycznie model.Doskonale zdetalizowany z kompletem blach....dla porównania wtryskowy Takao z fujimi w martoli to koszt ok 165 zł plus podstawowe blaszki do niego z fujimi pewnie ok 50 zł i do tego jakaś wysyłka z 20 zł i już robi się drożej od żywicy z Niko.

Tak chcę powiedzieć,że chwyciłem za aerograf nie panując nad pędzlem ;-P....coś tam malowałem pędzlem ale myślę ,że można ta sztukę opanować bardziej

Dlatego, że ceny są straszne tylko na pierwszy rzut oka, zastanawiam się nad Exeterem z Niko do projektu grupowego

Hehe, to odważny jesteś, wg mnie, pędzel, jako trudniejszy od aerka, powinien być opanowany wcześniej

Dlatego, że ceny są straszne tylko na pierwszy rzut oka, zastanawiam się nad Exeterem z Niko do projektu grupowego

Hehe, to odważny jesteś, wg mnie, pędzel, jako trudniejszy od aerka, powinien być opanowany wcześniej

Exeter jest świetnie wykonany widziałem na żywo ten model i robi wrażenie.

Co do malowania to aerka tez jeszcze w 100% nie opanowałem ;-)

To lecimy z dalszym ciągiem telenoweli W końcu dotarła do mnie nowa dysza wraz z iglicą,czym prędzej postanowiłem dokonać testów....do testów wybrałem USS Nashville.

Oczywiście kamuflaż okazuje w trakcie pracy nie tak łatwy na jaki sprawiał wrażenie. Wiele miejsc jestem zmuszony malować pędzlem.Na razie pędzelek będzie retuszował niedoskonałości taśmy maskującej.Na chwilę obecną wygląda to tak :

p1130325s.jpg

p1130326z.jpg

p1130327.jpg

p1130328.jpg

Oczywiście wiele innych mniejszych elementów też została wymaskowana i psiknięta co postaram się pokazać w następnej odsłonie