rtoipmodest Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Marcinie co do kwestii farby to są strony poświęcone pancerce Anzacu. Mogłeś do nich uderzyć (ja mam bardzo dobre doświadczenia). Ciekaw jestem bardzo luzików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 W jakimś czasopiśmie jest cały artykuł z masą fotek tego pojazdu. Jeśli nadal zbierasz dokumentację, to mogę za dnia porobić skany, bo fotki bardzo oryginalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2011 Witam! co do kwestii farby to są strony poświęcone pancerce Anzacu. Mogłeś do nich uderzyć Aż tak to mi nie zależy nie jestem bowiem fanatykiem odcieni, zadowalam się podobieństwem. Ciekaw jestem bardzo luzików. Ja też – nie mam jeszcze żadnego konceptu . W jakimś czasopiśmie jest cały artykuł z masą fotek tego pojazdu. Jeśli nadal zbierasz dokumentację, to mogę za dnia porobić skany, bo fotki bardzo oryginalne. No pewnie że tak! Dawaj, dawaj! Fotek nigdy dosyć! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Tak sobie po cichu obserwuję, fajnie to wychodzi....ale do tego to już nas przyzwyczaiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Z tymi skanami mam mały problemik. Jest tego 23 sztuki i mimo zmniejszenia rozdzielczości zajmują na prawdę sporo miejsca. Pomyślę co z tym zrobić i postaram się jakoś wysłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prop Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Naprawdę mi się podoba, czyste klejenie, fajne dorobione detale. Ja utknąłem na etapie podwozia z wersji M3 Bellman. Wkrótce dam swoje zdjęcia. A tutaj kilka zdjęć z Bovington tego pojazdu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Bardzo ładnie się prezentuje, jak na tę skalę to wręcz rewelacyjnie. Nie wiedziałem, że Mirage na tyle stać. Kiedy ten model wypuścili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Mirag ma wiekszy pierscien u dolu wierzy. U Hunnicutta takiej wersji nie znalazlam. Jakas australijska modyfikacja ?? Poza tym jak zwykle - nic dodac nic ujac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Elementy żywiczne Superancki modelik się szykuje, obawiam się (zapewne niesłusznie) jednak o te palmy-na pewno są w skali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 ...Co do tego pierścienia-stanowił chyba dodatkową ochronę wieży ...ciut więcej można znaleźć tu: http://anzacsteel.hobbyvista.com/Armoured%20Vehicles/m3inactionph_1.htm Pierścienie widać tyż na wrakach: http://www.pacificwrecks.com/tank/stuart/2017.html Fajna praca, będę się przyglądał...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Ze pierscien byl, to wiem, mialy go wszystkie Stuart'y Chodzi mi tylko o srednice. Wyglada jakby dospawany pas blachy pancernej. Pytam, bo moj przyjaciel robi wszystkie warianty i nie chce czegos opuscic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 Witam! Wątek się rozwija ! Pora więc na skrzynkę odpowiedzi! obawiam się (zapewne niesłusznie) jednak o te palmy-na pewno są w skali? Hmm... Czy w skali? Ja to rozbieram sobie tak: Wg. cioci Wiki takie/podobne palmy osiągają nawet do 30m wysokości a liście dochodzą do 6m długości...W skali 1/72 daje to odpowiednio ok. 41 cm i 8.5cm. Przyjmijmy więc że moje drzewka to osobniki „młodociane” . Fotki dające pewien obraz terenu w jakim toczyły się walki oraz porównanie listowia do wielkości pojazdu: Nie wiedziałem, że Mirage na tyle stać. Kiedy ten model wypuścili? Chyba w 2004 czy jakoś tak... Jakas australijska modyfikacja ?? Wyglada jakby dospawany pas blachy pancernej. ...Co do tego pierścienia-stanowił chyba dodatkową ochronę wieży Dokładnie tak! Pierścień pełnił rolę zbezpiczenia mechanizmu obrotu wieży przed zaklinowaniem odłamkami. Oryginalny patent „kangurów” . ...ciut więcej można znaleźć tu: http://anzacsteel.hobbyvista.com/Armour ... onph_1.htm Właśnie z tej stronki podebrałem większość fotek . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Dzieki za naprowadzenie. Jak bede kiedys robil Dio z "Frogiem" i "Stuarten" juz wiem na co zwrocic uwage pzdr & czekam na CD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 Temirze, tyś weteranem w zmaganiach z modelami nie do sklejenia- jak ci się widzi ten Stuart? Jest-li to przyjazne zestawiszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 Witam! tyś weteranem w zmaganiach z modelami nie do sklejenia jak ci się widzi ten Stuart? Jest-li to przyjazne zestawiszcze? Uważam że jest to jeden z lepszych zestawów wtryskowych „made in poland” obecnie dostępnych na rynku . Zarówno odwzorowanie jak i spasowanie części jest znakomite , sprawia to że nawet budowa modelu „prosto z pudła” jest w stanie usatysfakcjonować zaawansowanych modelarzy . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 Popieram O niebo lepszy od Pz IV i Grant/Lee Mam nadzieje ze ten poziom zostanie zachowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: Popieram. O niebo lepszy od Pz IV i Grant/Lee Grant /Lee nie jest taki tragiczny, natomiast żeby z Pz.Kpfw IV C i D wyszło coś sensownego trzeba duuużego nakładu pracy...i cierpliwości... viewtopic.php?t=11113 viewtopic.php?f=68&t=13232 Mam nadzieje ze ten poziom zostanie zachowany Przy ich tempie wdrażania modeli przekonać się będzie można o tym dopiero za nastepne dwa-trzy pokolenia! A teraz kolejna odsłona dramatu : Model już po nałozeniu koloru podstawowego – Vallejo 094 „Russian Unif.WWII”, barw uzupełniających, potraktowany sidoluxem, łoszem MIG’a a następnie dla utrwalenia matem Vallejo + wstępny, jeszcze delikatny syfing. Drobne spostrzeżenie : Z czterech zaproponowanych wariantów oznakowania pojazdów zaproponowanych przez producenta można wykożystać do zbudowania modelu zgodnego z rzeczywistością i nie budząc żadnych wątpliwości - kalkomanie jedynie na nr.”12” czyli pojazd o imieniu własnym „Cabby”: ... i prawdopodobnie nr.”8” (bezimienny? Brak zdjęcia). Czołg z nr.”10” (bez wątpienia bezimienny) posiadał inny typ gąsienic – metalowe- i jak mi się wydaję trzeci numer z tyłu wieży (ciekawe czy pozostałe również?). „5” miała jakiś napis na kadłubie + nazwę(?) na wieży – podobnie jest w wypadku nr.”7”, niestety te szczegóły na zdjęciach są nieczytelne... Przykrą niespodzianką okazały się same kalkomanie : są bardzo delikatne i bardzo podatne na uszkodzenia co sprawiło że jedna z moich kalkomanii z nazwą (którą żeby poprawnie umieścić trzeba koniecznie ją „odseparować” od numeru!) uległa uszkodzeniu. Sugeruję w tym przypadku zaniechanie użycia wszelkich płynów zmiękczających do kalkomanii . Kolejnym etapem prac będzie dodanie otarć, obić itp.i pozostałych śladów intensywnego użycia . C.d.n. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Wydaje mi sie ze na "numerze 10" to nie sa inne gasienice tylko nrmalne , tyle ze z wypalona guma. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 No kurcze -Mirage Hobby naprawde się postarało przy tym ''klajniaku''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Zacnie się prezentuje Co de zestawu to faktycznie jest bardzo dobry, ale niestety niedostępny-udało mi się wykupić ostatnią sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Jak zawsze Marcinie jest świetnie. Poprosze o zdjęcie z Ronsonem cobym mógł wyłapać "wielkość" Stuarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seweryn Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Jak zawsze Marcinie jest świetnie. Poproszę o zdjęcie z Ronsonem cobym mógł wyłapać "wielkość" Stuarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
temir 2 Napisano 9 Lipca 2011 Autor Share Napisano 9 Lipca 2011 Witam! Wydaje mi sie ze na "numerze 10" to nie sa inne gasienice tylko nrmalne , tyle ze z wypalona guma Święta racja! Zbyt pochopnie wyciagnąłem daleko idące wnioski na podstawie fotek , tym bardziej że w notce historycznej jak wół stoi że żółci bracia rozpalili ognisko pod „10”... Tak więc „10” jak najbardzej się nadaje. Poprosze o zdjęcie z Ronsonem cobym mógł wyłapać "wielkość" Stuarta. Postaram się uwzględnić przy kolejnej odsłonie . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Heilsberg Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Marne szanse by Mirage jeszcze takie modele robiło. A szkoda bo tych wersji Stuartów zapowiadali chyba z siedem różnych a wyszły chyba trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 9 Lipca 2011 Share Napisano 9 Lipca 2011 Z tego co się orientuje to modele M3 WCM bedą za 1-2 lata wznowione ale zestawie podstawowym i pudle mirage tudzież bez blach i innych wybryków . Swoją drogą to jestem bardzo ciekaw czemu przerwali tę serie-wszak to była fajna multimedialna edycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi