Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam!

Na kolejną ofiarę zabawy pt. "Zróbmy sobie czołg" upatrzyłem sobie wyrób Mirage’a w postaci M3 Stuarta z tzw. „Limited edition” czyli zestawu wzbogaconego o elementy fototrawione i żywiczne. Zestaw przedstawia wersję pojazdu używaną przez Australijczyków w czasie walk na Nowej Gwinei w 1943 roku.

th_100_5069_filtered.jpg

Pudełko zawiera cztery ramki z szarego polistyrenu z częściami modelu...

th_100_5058_filtered.jpg

th_100_5061_filtered.jpg

th_100_5060_filtered.jpg

th_100_5059_filtered.jpg

...gumową „ramkę” z gąsienicami i imitacją liny holowniczej :

th_100_5062_filtered.jpg

...arkusik blaszki z częściami charakterystycznymi dla wersji australijskiej - i aluminiową lufą :

th_100_5064_filtered.jpg

...naklejki umożliwiające wykonanie jednego z czterech oznakowań (wszystkie pojazdy jednobarwne):

th_100_5063_filtered.jpg

...oraz żywiczną plakietkę z godłem jednostki używającej pojazdów tego typu:

th_100_5065_filtered.jpg

Plastik użyty na wypraski jest przyjemny w obróbce, części są bardzo dobrze spasowane a sam model skleja się bez problemowo ( po za paroma jamami skurczowymi ) w dużej mierze dzięki doskonałej przejrzystej instrukcji chociaż miejsca przyklejenia niektórych części trzeba się domyślić lub skorzystać z ...rysunków schematów malowania!

Model nawet bez dodatkowej waloryzacji usatysfakcjonuje większość modelarzy: detale bardzo ładnie i szczegółowo odwzorowane - szczególnie układ jezdny robi bardzo korzystne wrażenie .

th_100_5067_filtered.jpg

th_100_5066_filtered.jpg

Postanowiłem jednak coś niecoś pozmieniać i pododawać trochę drobiazgów tj. np. osłony reflektorów (w oryginale są z plastiku! ), siatka na wlocie powietrza czy uplastycznić włazy korzystając z okazji że producent przewidział możliwość wykonania ich jako otwarte .

Spostrzeżenie : podtrawienia w blaszce w częściach dla kątowników do mocowania ostróg przeciwślizgowych (chyba? ) są nieco za płytkie co czyni ich wygięcie do prawidłowej postaci niezwykle trudne o ile w ogóle możliwe - zastąpiłem je więc wytworem własnym . Podobnie postąpiłem w przypadku uchwytów do podnoszenia wieży.

th_100_5268_filtered.jpg

th_100_5275_filtered.jpg

th_100_5272_filtered.jpg

th_100_5270_filtered.jpg

th_100_5276_filtered.jpg

th_100_5277_filtered.jpg

Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane!

Cdn.

Pozdrawiam!

• Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Uwag brak - jest tylko aplauz i zainteresowanie...nawet na sucho się fajnie prezentuje.

Posted
...naklejki umożliwiające wykonanie jednego z czterech oznakowań (wszystkie pojazdy jednobarwne):

Kalkomanie. Różnica dość spora.

A model bardzo ładny.

Posted

Witam!

Na początek mała skrzynka odpowiedzi:

Jak zwykle - 1A

...a następnie drobna akualizacja wątku:

Czołg zyskał ogumienie

th_100_5295_filtered.jpg

Gąsienice układają się wyśmienicie - niewielki ich nadmiar posłużył jako zapas na błotniku.

daj może jakąś fote porównawczą,np z zapałką

...tak więc na specjalne życzenie publiczności :

th_100_5293_filtered.jpg

Model wydaje się być prawie ukończony można więc zacząć powoli myśleć o podstawce

Zacząłem trochę nietypowo bo od roślinności i skleciłem sobie więc takie oto drzewko

th_100_5299_filtered.jpg

...a tak przedstawia się w porównaniu do modelu:

th_100_5298_filtered.jpg

Docelowo ma być jeszcze jedno - może ciut większe

Cdn.

Pozdrawiam!

Posted

Jak zwykle na początku konspiracja i nagle prawie gotowy pojazd

Pięknie to wyglada, szczególnie trawiona skrzynka po prawej stronie.

Ładnie wyszło z gumisiami. Gdzie jest punkt łączenia?

Drzewo śliczne tylko czy nie zdominuje mikrego modeliku

Jakieś inspiracje pracą Patricka Lapalu (wysłałem mu linka)?

Posted

o rany, ledwo człowiek wyjedzie na wystawę to takie cudeńko się pokazuje... sliczności i chcę więcej i już czekam na łupdejt...

Posted

Witam!

Jak zwykle na początku konspiracja i nagle prawie gotowy pojazd

Eee, gdzie tam! Nie chce mi się zakładać wątku od chwili przyłożenia nożyka do ramk etc.; wolę pokazać jak już się coś wykluje.

Ten model jest prosty w budowie i bez jakichś specjalnych przeróbek więc nie ma co na siłę rozciągać wątku.

Ładnie wyszło z gumisiami. Gdzie jest punkt łączenia?

Na którymś z kółek, od spodu i na styk: spasowało elegancko

Drzewo śliczne tylko czy nie zdominuje mikrego modeliku

Wyjdzie "w praniu" - wszystko zależy jak będzie umiejscowione na podstawce ale mam już zarys koncepcji . Drugie drzewko zrobię chyba wyższe Po za tym fotki robione są "z góry" co nieco zniekształca obraz.

Jakieś inspiracje pracą Patricka Lapalu

Nie znam Pomysł wydał mi się orginalny .

czekam na łupdejt...

Kolejny krok to surfejser najpierw jednak zrobię drugie drzewko.

Pozdrawiam!

Posted
...tak więc na specjalne życzenie publiczności

wielkie bydle z tego czołgu , nie ma to jak 72 .

Ale wyszedł świetnie. Fajny pomysł z drzewkiem.

Posted

No Marcinie... robię podobnego tylko w innej wersji. Zakres przeróbek niekiedy mamy podobny, a niekiedy zupełnie inny - ja pominąłem to co Ty zmieniłeś i na odwrót. Czekam z niecierpliwością na efekt finalny roślinności, bo co do czołgu to raczej nie mam wątpliwości jak to się skończy

• 4 weeks later...
Posted

Witam!

Temat trochę już przysechł pora go więc odświerzyć

Na początek mała skrzynka odpowiedzi:

ja pominąłem to co Ty zmieniłeś i na odwrót.

A teraz kolejna odsłona dramatu:

Surfejser Gunze 1000 "in action"

th_100_5417-2.jpg

th_100_5415-2.jpg

th_100_5414-2.jpg

th_100_5413-2.jpg

Zmęczyłem też wreszcie drugie drzewko:

th_100_5398.jpg

Obydwa drzewka również pociągnąłem surfejserem. Przy tej okazji poczyniłem pewne spostrzeżenie : mianowicie mniejsze drzewko psikłem w ramach eksperymentu matem Vallejo co sprawiło że surfejser dużo lepiej się położył niż na większym.

Teraz mogłem sobie przeprowadzić próbną kompozycję na podstawce:

th_100_5407.jpg

th_100_5404.jpg

th_100_5402.jpg

Czas powoli myśleć o malowniu modelu.

I tu pojawia się pewien dylemat z tym związany: nigdzie bowiem nie jest określone jakim kolorem były pomalowne australiskie M3 .

Na pewnej australijskiej stronnie poświęconej ichniejszej broni pancernej stwierdzono że jedyne co pewne to to że nie był to ani US Olive Drab ani żaden z kolorów brytyjskich tylko bliżej nieokreślony miejscowy "erzatz" którym pokryto czołgi po przeprowadzonej modernizacji przed wysyłką na front.

Ze zdjęć czarno-białych trudno coś wywnioskować .

th_2-62005.jpg

foto.internet

Osobiście skłaniam się ku Vallejo 096 "Cam.Olive Green".

Może jakieś sugestie w tej kwesti ze strony kolegów forumowiczów

C.d.n.

Pozdrawiam!

Posted

Piknie to wygląda . Czyściutko i schludnie . Udało mi się wygrzebać jakieś 3 foty przedstawiające australijski czołg -wrzucę jutro

PS Żywiczny emblemat będzie?

Posted

Jakieś dziwne te palmy - nie wydaje Ci się, że są za ... "puszyste"?

Posted

Witam!

Żywiczny emblemat będzie?

Plakietka jest większa od modelu a ja nie mam aż tak dużej podstawki więc zapewne pozostanie jako pamiątka

Jakieś dziwne te palmy - nie wydaje Ci się, że są za ... "puszyste"?

No cóż, moja znajomość flory obszaru pacyficznego wyraża się wielocyfrową liczbą poniżej zera , zatem potraktujmy może te "motywy roślinne" jako tzw. "indywidualną wizję artystyczną"

Pozdrawiam!

Posted

Doprawdy uroczy szkrab się szykuje

Powodzenia przy malowaniu i wykończeniówce!

Pozdrawiam

Kornik

Posted

Witam!

Powodzenia przy malowaniu i wykończeniówce
Bardzo dobrą pracę.
Super mały elegancik.

Drzewka też bardzo fajne.

Bardzo się cieszę że model się podoba!

hubert72 dzięki za foty – akurat te też wyszperałem !

mógłbyś zdradzić jak wykonałeś te palmy ?

Nic nadzwyczajnego: pień to patyczek wzmocniony drutem, „kora” taśma Tamiji, listowie to „poszatkowany” papier przyklejony na drucik - potem wetknięte w „głowicę” z dwuskładnikowej szpachlówki Tamiji.

Pozdrawiam!