temir 2 Posted May 20, 2011 Posted May 20, 2011 Witam! Na kolejną ofiarę zabawy pt. "Zróbmy sobie czołg" upatrzyłem sobie wyrób Mirage’a w postaci M3 Stuarta z tzw. „Limited edition” czyli zestawu wzbogaconego o elementy fototrawione i żywiczne. Zestaw przedstawia wersję pojazdu używaną przez Australijczyków w czasie walk na Nowej Gwinei w 1943 roku. Pudełko zawiera cztery ramki z szarego polistyrenu z częściami modelu... ...gumową „ramkę” z gąsienicami i imitacją liny holowniczej : ...arkusik blaszki z częściami charakterystycznymi dla wersji australijskiej - i aluminiową lufą : ...naklejki umożliwiające wykonanie jednego z czterech oznakowań (wszystkie pojazdy jednobarwne): ...oraz żywiczną plakietkę z godłem jednostki używającej pojazdów tego typu: Plastik użyty na wypraski jest przyjemny w obróbce, części są bardzo dobrze spasowane a sam model skleja się bez problemowo ( po za paroma jamami skurczowymi ) w dużej mierze dzięki doskonałej przejrzystej instrukcji chociaż miejsca przyklejenia niektórych części trzeba się domyślić lub skorzystać z ...rysunków schematów malowania! Model nawet bez dodatkowej waloryzacji usatysfakcjonuje większość modelarzy: detale bardzo ładnie i szczegółowo odwzorowane - szczególnie układ jezdny robi bardzo korzystne wrażenie . Postanowiłem jednak coś niecoś pozmieniać i pododawać trochę drobiazgów tj. np. osłony reflektorów (w oryginale są z plastiku! ), siatka na wlocie powietrza czy uplastycznić włazy korzystając z okazji że producent przewidział możliwość wykonania ich jako otwarte . Spostrzeżenie : podtrawienia w blaszce w częściach dla kątowników do mocowania ostróg przeciwślizgowych (chyba? ) są nieco za płytkie co czyni ich wygięcie do prawidłowej postaci niezwykle trudne o ile w ogóle możliwe - zastąpiłem je więc wytworem własnym . Podobnie postąpiłem w przypadku uchwytów do podnoszenia wieży. Wszelkie komentarze i uwagi mile widziane! Cdn. Pozdrawiam! Quote
plastikk Posted May 20, 2011 Posted May 20, 2011 Uwag brak - jest tylko aplauz i zainteresowanie...nawet na sucho się fajnie prezentuje. Quote
Zekar Posted May 20, 2011 Posted May 20, 2011 Fajny maluch,a daj może jakąś fote porównawczą,np z zapałką . No i czekam na dalsze postępy Quote
jpl Posted May 21, 2011 Posted May 21, 2011 ...naklejki umożliwiające wykonanie jednego z czterech oznakowań (wszystkie pojazdy jednobarwne): Kalkomanie. Różnica dość spora. A model bardzo ładny. Quote
temir 2 Posted May 22, 2011 Author Posted May 22, 2011 Witam! Na początek mała skrzynka odpowiedzi: Jak zwykle - 1A ...a następnie drobna akualizacja wątku: Czołg zyskał ogumienie Gąsienice układają się wyśmienicie - niewielki ich nadmiar posłużył jako zapas na błotniku. daj może jakąś fote porównawczą,np z zapałką ...tak więc na specjalne życzenie publiczności : Model wydaje się być prawie ukończony można więc zacząć powoli myśleć o podstawce Zacząłem trochę nietypowo bo od roślinności i skleciłem sobie więc takie oto drzewko ...a tak przedstawia się w porównaniu do modelu: Docelowo ma być jeszcze jedno - może ciut większe Cdn. Pozdrawiam! Quote
rtoipmodest Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 Jak zwykle na początku konspiracja i nagle prawie gotowy pojazd Pięknie to wyglada, szczególnie trawiona skrzynka po prawej stronie. Ładnie wyszło z gumisiami. Gdzie jest punkt łączenia? Drzewo śliczne tylko czy nie zdominuje mikrego modeliku Jakieś inspiracje pracą Patricka Lapalu (wysłałem mu linka)? Quote
Andrzej_LK Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 o rany, ledwo człowiek wyjedzie na wystawę to takie cudeńko się pokazuje... sliczności i chcę więcej i już czekam na łupdejt... Quote
pioter Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 1A rzad pierwszy Sektor A Tam klasuja sie Twoje "wyroby" Quote
temir 2 Posted May 22, 2011 Author Posted May 22, 2011 Witam! Jak zwykle na początku konspiracja i nagle prawie gotowy pojazd Eee, gdzie tam! Nie chce mi się zakładać wątku od chwili przyłożenia nożyka do ramk etc.; wolę pokazać jak już się coś wykluje. Ten model jest prosty w budowie i bez jakichś specjalnych przeróbek więc nie ma co na siłę rozciągać wątku. Ładnie wyszło z gumisiami. Gdzie jest punkt łączenia? Na którymś z kółek, od spodu i na styk: spasowało elegancko Drzewo śliczne tylko czy nie zdominuje mikrego modeliku Wyjdzie "w praniu" - wszystko zależy jak będzie umiejscowione na podstawce ale mam już zarys koncepcji . Drugie drzewko zrobię chyba wyższe Po za tym fotki robione są "z góry" co nieco zniekształca obraz. Jakieś inspiracje pracą Patricka Lapalu Nie znam Pomysł wydał mi się orginalny . czekam na łupdejt... Kolejny krok to surfejser najpierw jednak zrobię drugie drzewko. Pozdrawiam! Quote
temir 2 Posted May 22, 2011 Author Posted May 22, 2011 Witam! 1A rzad pierwszy Sektor A Tam klasuja sie Twoje "wyroby" Pozdrawiam! Quote
Zekar Posted May 22, 2011 Posted May 22, 2011 ...tak więc na specjalne życzenie publiczności wielkie bydle z tego czołgu , nie ma to jak 72 . Ale wyszedł świetnie. Fajny pomysł z drzewkiem. Quote
Panzer4 Posted May 28, 2011 Posted May 28, 2011 No Marcinie... robię podobnego tylko w innej wersji. Zakres przeróbek niekiedy mamy podobny, a niekiedy zupełnie inny - ja pominąłem to co Ty zmieniłeś i na odwrót. Czekam z niecierpliwością na efekt finalny roślinności, bo co do czołgu to raczej nie mam wątpliwości jak to się skończy Quote
temir 2 Posted June 19, 2011 Author Posted June 19, 2011 Witam! Temat trochę już przysechł pora go więc odświerzyć Na początek mała skrzynka odpowiedzi: ja pominąłem to co Ty zmieniłeś i na odwrót. A teraz kolejna odsłona dramatu: Surfejser Gunze 1000 "in action" Zmęczyłem też wreszcie drugie drzewko: Obydwa drzewka również pociągnąłem surfejserem. Przy tej okazji poczyniłem pewne spostrzeżenie : mianowicie mniejsze drzewko psikłem w ramach eksperymentu matem Vallejo co sprawiło że surfejser dużo lepiej się położył niż na większym. Teraz mogłem sobie przeprowadzić próbną kompozycję na podstawce: Czas powoli myśleć o malowniu modelu. I tu pojawia się pewien dylemat z tym związany: nigdzie bowiem nie jest określone jakim kolorem były pomalowne australiskie M3 . Na pewnej australijskiej stronnie poświęconej ichniejszej broni pancernej stwierdzono że jedyne co pewne to to że nie był to ani US Olive Drab ani żaden z kolorów brytyjskich tylko bliżej nieokreślony miejscowy "erzatz" którym pokryto czołgi po przeprowadzonej modernizacji przed wysyłką na front. Ze zdjęć czarno-białych trudno coś wywnioskować . foto.internet Osobiście skłaniam się ku Vallejo 096 "Cam.Olive Green". Może jakieś sugestie w tej kwesti ze strony kolegów forumowiczów C.d.n. Pozdrawiam! Quote
hubert72 Posted June 19, 2011 Posted June 19, 2011 Piknie to wygląda . Czyściutko i schludnie . Udało mi się wygrzebać jakieś 3 foty przedstawiające australijski czołg -wrzucę jutro PS Żywiczny emblemat będzie? Quote
Konrad C Posted June 19, 2011 Posted June 19, 2011 Jakieś dziwne te palmy - nie wydaje Ci się, że są za ... "puszyste"? Quote
temir 2 Posted June 19, 2011 Author Posted June 19, 2011 Witam! Żywiczny emblemat będzie? Plakietka jest większa od modelu a ja nie mam aż tak dużej podstawki więc zapewne pozostanie jako pamiątka Jakieś dziwne te palmy - nie wydaje Ci się, że są za ... "puszyste"? No cóż, moja znajomość flory obszaru pacyficznego wyraża się wielocyfrową liczbą poniżej zera , zatem potraktujmy może te "motywy roślinne" jako tzw. "indywidualną wizję artystyczną" Pozdrawiam! Quote
kornik_69 Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Doprawdy uroczy szkrab się szykuje Powodzenia przy malowaniu i wykończeniówce! Pozdrawiam Kornik Quote
Kacperek315 Posted June 20, 2011 Posted June 20, 2011 Super mały elegancik. Drzewka też bardzo fajne. Quote
temir 2 Posted June 20, 2011 Author Posted June 20, 2011 Witam! Powodzenia przy malowaniu i wykończeniówce Bardzo dobrą pracę. Super mały elegancik. Drzewka też bardzo fajne. Bardzo się cieszę że model się podoba! hubert72 dzięki za foty – akurat te też wyszperałem ! mógłbyś zdradzić jak wykonałeś te palmy ? Nic nadzwyczajnego: pień to patyczek wzmocniony drutem, „kora” taśma Tamiji, listowie to „poszatkowany” papier przyklejony na drucik - potem wetknięte w „głowicę” z dwuskładnikowej szpachlówki Tamiji. Pozdrawiam! Quote
Recommended Posts