Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Przedstawiam model statku ze świata Gwiezdnych Wojen - myśliwca Eta-2 Obi-Wana Kenobiego z "Zemsty Sithów".

Jest to model z Revella z serii easykit poket (modeli przeznaczonych do składania bez kleju i wstępnie pomalowanych, wszystkie w serii mają ok 100 mm długosci).

Jest on w skali ok 1:55 (nie podana, wyliczyłem ją w oparciu o oficjalne dane pojazdów z GW) i tu wychodzi pierwszy problem - figurka dołączona do zestawu jest w skali ok 1:64! W efekcie niezwykle trudno dopasować ją do kabiny, gdyż dłonie nie sięgają nawet w okolice przyrządów sterowniczych. Do pewnego stopnia udało mi się to poprawić - odpiłowałem je na wysokości ramienia i łokcia, wyprostowałem na ile się dało i wypełniłem szpary Green Stuffem.

Sam model jest dość ubogi w detale, nawet w porównaniu do drugiej, podobnej serii Revella - easykits. Najgorszą wadą, do tego bardzo trudną do poprawy są zdecydowanie za grube płaty. Brakuje mu też wielu detali malowania - napisów pod kabiną i oznaczeń zestrzeleń. Być może spróbuję jeszcze je namalować, podobnie jak godło Republiki. Oczywiście nie ma mowy o żadnych kalkomaniach...

Oprócz figurki poprawiłem też parę detali zewnętrznych. Wyciąłem otwory w krawędziach natarcia płatów, o których też producent zapomniał. Poza tym spróbowałem odtworzyć fakturę radiatorów - użyłem fototrawionej płyty podłogowej przeznaczonej do niemieckich pojazdów (w skali 1:35). Efekt uważam za całkiem niezły, jednak gdybym robił to jeszcze raz, zeszlifowałbym granice tych paneli, przykleił kratkę na całość i na to nakleił strukturę.

Model był klejony, szpachlowany i w całości malowany farbami Vallejo.

eta2kenobi1.jpg

eta2kenobi2.th.jpg eta2kenobi3.th.jpg eta2kenobi4.th.jpg eta2kenobi5.th.jpg

eta2kenobi6.th.jpg eta2kenobi7.th.jpg eta2kenobi8.th.jpg

Napisano

Nie no całkiem fajnie to wyszło, podobają mi się te obdarcia, ubrudzenia. Szkoda że nie pokusiłeś się o zrobienie podwozia, chyba lepiej by się prezentował stojąc na własnych nogach mimo wszystko cieszy oko, no i się nieźle czasowo wstrzeliłeś, akurat puszczają Star Wars w TV

Napisano

"Zemsty Sithów" jeszcze nie było. Fajny model, szkoda, że Revell nie robi tego w jakiejś normalnej skali. Ten model, to prawie połowa drogi między 1/72 i 1/48

Napisano
Brakuje mu też wielu detali malowania - napisów pod kabiną i oznaczeń zestrzeleń. Być może spróbuję jeszcze je namalować, podobnie jak godło Republiki. Oczywiście nie ma mowy o żadnych kalkomaniach...

Mam przygotowane rysunki w Corelu zarówno oznaczeń republiki jak i napisów. Co prawda do wersji większej czyli Easy kita ale nie powinno być problemu z przeskalowaniem i wydrukowaniem kalek. Jakby co to daj znać na PW, podeślę na maila .

Napisano

Dzięki za komentarze!

Szkoda że nie pokusiłeś się o zrobienie podwozia, chyba lepiej by się prezentował stojąc na własnych nogach

Tyle, że Eta-2 nie miała podwozia, lądowała wyłącznie na repulsorach. Jest w RotS scena (kiedy Kenobi szykuje się do lotu na Utapau) gdzie dokładnie to widać. Statek na miejscu trzymają ramiona z chwytakami zaczepione od dołu w przedniej części płatów.

Poza tym mam w planach podstawkę, myślę o dorzuceniu jednego lub dwóch Vulture droidów, choć oczywiście musiałbym je zrobić od podstaw, bo nie ma ich w pasującej skali.

"Zemsty Sithów" jeszcze nie było. Fajny model, szkoda, że Revell nie robi tego w jakiejś normalnej skali. Ten model, to prawie połowa drogi między 1/72 i 1/48 Smile

Też się zastanawiam, dlaczego Revell projektując modele z SW cofnął się do czasów dalekiej prehistorii modelarstwa, kiedy robiło się modele na wymiar pudełka Tym bardziej, że puścili dwie linie (easykits pocket i easykits) - pocket mogłaby swobodnie zostać taka jaka jest, w teorii "dla dzieciaków", a easykits, przy zachowaniu składania bez kleju i malowania mógłby być konkretnym produktem modelarskim.

Nie sądzę, by cokolwiek na tym stracili, no ale cóż...

Napisano
Tyle, że Eta-2 nie miała podwozia

Tadaaaam, a właśnie że miała ;)

http://images.wikia.com/starwars/images/5/5a/Eta2_ICS.jpg

No i jeszcze wersja Hasbro:

http://farm4.static.flickr.com/3049/3035451790_cde44cf3c8_b.jpg

Co do samego Revella to niestety wszystko jak zawsze rozbija się o pieniądze i licencje.

Revell dostał pozwolenie na zrobienie modeli ale z nastawieniem na młodszych odbiorców. Dlatego nie mogli zrobić drugiego finemoldsa bo to już by wzburzyło wodę w wielkiej szklance licencji Lucasfilm. Revell wysyłał próbki modeli do Lucasfilm a oni odsyłali z informacją, że musi być bardziej dziecięcy etc...Z tego tez powodu powstały już umalowane modeliki i wszystkie (przynajmniej pockety) mają 10 cm długości.

...choć oczywiście musiałbym je zrobić od podstaw, bo nie ma ich w pasującej skali.

Kiedyś myślałem o takiej podstawce i nie wiem przypadkiem czy te Vultury z Ertla nie pasowałyby do małych Eta-2 z Revella. Kiedyś przymierzałem i były mniej więcej takich samych rozmiarów. Koszt to ok, 40 pln za 3 sztuki.

Napisano

Świetna sprawa! Gratuluję!

Mam nadzieję, że będzie kolejny Stary Wiarus

Pozdrawiam

Kornik

• 1 month later...
Napisano

Witam, i gratuluje pieknego modelu.

est on w skali ok 1:55 (nie podana, wyliczyłem ją w oparciu o oficjalne dane pojazdów z GW) i tu wychodzi pierwszy problem - figurka dołączona do zestawu jest w skali ok 1:64!

Jestem tu nowy i glownie czytam i ogladam, ale nie wytrzymam i Cie pociesze - problemy ze skala w modelach ze swiata Gwiezdnych Wojen znikaja dopiero u takich producentow jak Fine Molds (z wyjatkami). Kupilem Revell'owski zestaw 3 kultowych mysliwcow z pierwszej czesci (twj prawdziwej pierwszej - z 1977 roku ;) ) i kazdy z nich jest w innej skali.

Ostatnio trafila mi w rece diorama hangaru na Hoth firmy MPC ("Imperium Kontratakuje") i tam dopiero miala miejsce skalowa masakra - na jednej dioramie zmieszczone sa modele i figurki lacznie w przynajmniej 5 (pieciu) skalach! Pisze "miala" bo zestaw juz nie jest produkowany.

Takze wyrazy uznania za posiedzenie nad tym pilotem.

Pozdrawiam serdecznie

Krzysztof