Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam walczę obecnie z tym oto modelikiem firmy Dragon nr 6447.

100_0757.jpg

100_0754.jpg

100_0758.jpg

100_0755.jpg

Do podstawowego zestawu dokupiłem lufę armaty oraz KM-u firmy RB Model, mam jeszcze zamiar dokupić kanistry na wodę oraz paliwo.

Model chcę wykonać w malowaniu przedstawionym na poniższych zdjęciach.

1sherman.jpg

12sherman.jpg

Z tego powodu rodzi mi się pytanie co było przewożone z tyłu czołgu, zaznaczyłem ten szcegół na poniższym zdjęciu czerwonym kółkiem.

9asherman.jpg

Za pomoc z góry dziękuję i czekam na wasze podpowiedzi jeżeli chodzi o szczegóły, które pewnie już co niektóre zmaściłem.

Posted

Fajny temat , będę kibicował.

Na pace przewozili dosłownie wszystko: materace beczki, karnistry, plecaki itd. Co jest na tym akurat czołgu ciężko mi powiedzieć. Jakieś skrzynie albo może namiot?.

Pozdrawiam

Posted

Z tego powodu rodzi mi się pytanie co było przewożone z tyłu czołgu, zaznaczyłem ten szcegół na poniższym zdjęciu czerwonym kółkiem.

9asherman.jpg

Mi to przypomina reklamówkę z zakupami, ale to raczej nie o to chodzi

Posted

Witam!

przeglądam sobie fotki mojego Sherman i nasunęło mi się kolejne pytanie, a mianowicie o szczegół z poniższego zdjęcia

1asherman.jpg

Strzelam, że jest to ściągnięta część osłony włazu na wieżyczce. Jak się mylę to koledzy poprawcie mnie.

Posted

Moim zdaniem także, ale jak i po co się tam znalazł to już wszechmogący raczy wiedzieć. Może pochodzić z innej maszyny. Celowy demontaż przez załogę raczej nie wchodzi w grę bo taka modyfikacja obniżałaby wartość bojową wozu. Ewentualnie puściły zawiasy i musieli klapę gdzieś osadzić do czasu naprawy ale to mało prawdopodobne.

Posted

Też tak kombinowałem, ale w takim wypadku nie wystrczyło zostawić otwarte? Może kłapało podczas jazdy? ;-)

Posted

Odnosnie pokrywy wlazu ,w wielu Shermanach ja usunieto,pozostawiajac ta z peryskopem.Czyniono tak w 9th Lancers.W magazynie MILITARIA wydanie specjalne nr 16 jest artykul poswiecony Shermanom pod Al Alamein autor Peter Brown przedruk z Military Modelling vol 32 no 10.

Posted

Gratuluję tematu! Świetna sprawa

Sam składam aktualnie Mk.III spod Monte Cassino, ale jeszcze w malowaniu pustynnym. Będę gorąco kibicował

Pozdrawiam

Kornik

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Witam!

Ciąg dalszy moich zmagań z tym modelem (dość miłych zmagań) model bardzo dobrzy wykonany przez producenta.

100_1355.jpg

100_1367.jpg

100_1365.jpg

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Witam!

Po krótkiej przerwie kontynuuję prace nad Sherman’kiem. Skupiłem się dziś na wieży, przeglądałem sobie fotki ( kilka umieściłem na początku postu) i znowu mam zagwostę szczegół , o który mi chodzi zaznaczyłem na czerwono. Na początku podejrzewałem, że jest to karabin maszynowy ale mam wątpliwości . Dołączyłem fragment instrukcji na , której dokładnie widać ,że jeżeli popatrzymy na czołg z tyłu to KM (nr 1) będzie za antenami (nr 2), a na zdjęciu to coś jest przed.

szczegolnawiezy.jpg

szcegolnawiezyshemat.jpg

Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam

Posted

Ta zagwostka to ewidentnie Browning M2 skierowany w dół, rzucają się w oczy chwyty.

Posted

Ja bym mocował jak w instrukcji, ale... na zdjęciu widać jeszcze takie mocowanie.

PICT0405.JPG

P.S. Mam więcej zdjęć tego Shermana jakby potrzeba.

Posted

Uchwyty spoczynkowe pod Browninga 50 byly zamowione tylko dla Shermanow z kadlubem spawanym.Brytyjskie Shermany II ich nie mialy w czasie Al Alamein,dlatego na zdjeciach lufa czesto jest skierowana w dol.