MichalSz Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Witam walczę obecnie z tym oto modelikiem firmy Dragon nr 6447. Do podstawowego zestawu dokupiłem lufę armaty oraz KM-u firmy RB Model, mam jeszcze zamiar dokupić kanistry na wodę oraz paliwo. Model chcę wykonać w malowaniu przedstawionym na poniższych zdjęciach. Z tego powodu rodzi mi się pytanie co było przewożone z tyłu czołgu, zaznaczyłem ten szcegół na poniższym zdjęciu czerwonym kółkiem. Za pomoc z góry dziękuję i czekam na wasze podpowiedzi jeżeli chodzi o szczegóły, które pewnie już co niektóre zmaściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Fajny temat , będę kibicował. Na pace przewozili dosłownie wszystko: materace beczki, karnistry, plecaki itd. Co jest na tym akurat czołgu ciężko mi powiedzieć. Jakieś skrzynie albo może namiot?. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Super temat! Kibicuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Z tego powodu rodzi mi się pytanie co było przewożone z tyłu czołgu, zaznaczyłem ten szcegół na poniższym zdjęciu czerwonym kółkiem. Mi to przypomina reklamówkę z zakupami, ale to raczej nie o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 A więc Sherman z afryki. Dobrze się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalSz Napisano 21 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 21 Czerwca 2011 Witam! przeglądam sobie fotki mojego Sherman i nasunęło mi się kolejne pytanie, a mianowicie o szczegół z poniższego zdjęcia Strzelam, że jest to ściągnięta część osłony włazu na wieżyczce. Jak się mylę to koledzy poprawcie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Moim zdaniem także, ale jak i po co się tam znalazł to już wszechmogący raczy wiedzieć. Może pochodzić z innej maszyny. Celowy demontaż przez załogę raczej nie wchodzi w grę bo taka modyfikacja obniżałaby wartość bojową wozu. Ewentualnie puściły zawiasy i musieli klapę gdzieś osadzić do czasu naprawy ale to mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 A może im za ciepło było i sobie naturalną klimatyzację zrobili. W afryce w końcu gorąco było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Też tak kombinowałem, ale w takim wypadku nie wystrczyło zostawić otwarte? Może kłapało podczas jazdy? ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koperek Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Masz niezłe pole do popisu! dawaj ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Odnosnie pokrywy wlazu ,w wielu Shermanach ja usunieto,pozostawiajac ta z peryskopem.Czyniono tak w 9th Lancers.W magazynie MILITARIA wydanie specjalne nr 16 jest artykul poswiecony Shermanom pod Al Alamein autor Peter Brown przedruk z Military Modelling vol 32 no 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Czerwca 2011 Share Napisano 22 Czerwca 2011 Gratuluję tematu! Świetna sprawa Sam składam aktualnie Mk.III spod Monte Cassino, ale jeszcze w malowaniu pustynnym. Będę gorąco kibicował Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalSz Napisano 22 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2011 Witam! Dzięki panowie za pomoc, no cóż czas brać się za dalszą prace Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalSz Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 Witam! Udany weekend na działeczce + mały postęp prac nad modelem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalSz Napisano 23 Lipca 2011 Autor Share Napisano 23 Lipca 2011 Witam! Ciąg dalszy moich zmagań z tym modelem (dość miłych zmagań) model bardzo dobrzy wykonany przez producenta. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalSz Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam! Po krótkiej przerwie kontynuuję prace nad Sherman’kiem. Skupiłem się dziś na wieży, przeglądałem sobie fotki ( kilka umieściłem na początku postu) i znowu mam zagwostę szczegół , o który mi chodzi zaznaczyłem na czerwono. Na początku podejrzewałem, że jest to karabin maszynowy ale mam wątpliwości . Dołączyłem fragment instrukcji na , której dokładnie widać ,że jeżeli popatrzymy na czołg z tyłu to KM (nr 1) będzie za antenami (nr 2), a na zdjęciu to coś jest przed. Jeżeli ktoś z Was ma jakiś pomysł zapraszam do dyskusji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalSz Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam ! Oto efek dzisiejszych zmagań z aerografem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Ta zagwostka to ewidentnie Browning M2 skierowany w dół, rzucają się w oczy chwyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Ja bym mocował jak w instrukcji, ale... na zdjęciu widać jeszcze takie mocowanie. P.S. Mam więcej zdjęć tego Shermana jakby potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalSz Napisano 1 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2011 bazylms jakbyś mógł to podeślij mi kilka fotek Shermana Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 1 Sierpnia 2011 Share Napisano 1 Sierpnia 2011 Uchwyty spoczynkowe pod Browninga 50 byly zamowione tylko dla Shermanow z kadlubem spawanym.Brytyjskie Shermany II ich nie mialy w czasie Al Alamein,dlatego na zdjeciach lufa czesto jest skierowana w dol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Jak chcesz te foty? Jak na email to podaj, może być na priv. Jest ich około 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalSz Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Cześć Pewnie, że chce email: michaluw@wp.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Sierpnia 2011 Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Zdjęcia wysłane. Daj znać czy doszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalSz Napisano 2 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2011 Dzięki Krzysiek za fotki doszły. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi