Dumo Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Kurcze co wy macie z tymi "rudymi" nie można już zrobić oryginalnego T-34.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Kurcze co wy macie z tymi "rudymi" nie można już zrobić oryginalnego T-34.... Rudy ma wszystkie T-34 pod sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maszynista93 Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Kurcze co wy macie z tymi "rudymi" nie można już zrobić oryginalnego T-34.... dla polskiego modelarza pancerki nie zrobienie modelu RUDEGO to grzech niewybaczalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 ten odcisk łapy szarika taki mało psi :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Zbudowałem sporo tetetek ale żadnego rudego :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 ten odcisk łapy szarika taki mało psi :P Jakoś i mnie odcisk ten nie przypadł do gustu dlatego mam zamiar go poprawić. Tak nawiasem mówiąc ten z filmu też nie bardzo przypomina łapę psa Zbudowałem sporo tetetek ale żadnego rudego :P No to czas najwyższy abyś zabrał się za rudego Wracając do modelu... Połączyłem połówki wieży i zabrałem się za dorabianie spawów. W tym celu poszedłem za radą kolegi maszynista93 ino zamiast rozciąganej ramki użyłem okrągłych profili evergreen o średnicy 0,5 mm. Wieża oklejona profilami: i z gotowymi spawami: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 To, co idzie na boku, przez cały obwód wieży dookoła niej, to nie spaw, tylko ślad łączenia połówek form odlewniczych. Dlatego ten element w żadnym wypadku nie może mieć faktury spawu. Jest to nic innego jak taki glutowaty szew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Oczywiście masz rację Moja wina bo nie napisałem, że szew od formy zrobiłem nieco inaczej niż spawy, tzn. po przyklejeniu najpierw zeszlifowałem go tak aby mało co wystawał ze ściany i o wiele mniej go podziargałem niż spawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Wieża pomalowana i oklejona kalkami, błyszczy się bo psiknąłem ją sido. Tylną płytę złożyłem do kupy i pomalowałem bazą i sido, po zamontowaniu wydechów wezmę się za brudzenie. Pytanko: na tylnych zbiornikach nie widzę korków wlewu - to są baki czy świece dymne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 9 Sierpnia 2011 Share Napisano 9 Sierpnia 2011 To z tyłu, to świece dymne, do których były poprowadzone kable elektryczne. Kable znajdowały się w tych rozchodzących się na boki osłonkach, biegnących do małego otworu w górnej pokrywie, obok otworu tylnego światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Dzięki PiterATS za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Witam Wracam z urlopu i widzę, że tu spory postęp Andrzej, powiedz czy ostatnie zdjęcia robiłeś zaraz po malowaniu Sido (na mokro) ? Pytam apropo's tego błyszczenia, bo w mnie po Sido az tak nie błyszczy... raczej zrobiła się satyna...... I jeszcze pytanie odnośnie spasowania górnej części pancerza z dolną w tyle..... Widze szparę (jak u mnie). Czyli czy ten sam problem spasowania części czy tez tylko tak przyłożona ("na sucho") ? No i teraz czekam już tylko na najciekawszy etap... wykańczanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Sido błyszczy się już po wyschnięciu - było psikane wieczorem poprzedniego dnia, a fotki robiłem rano następnego. Szpara jest ale myślę, że zniknie gdy zabiorę się za wykańczanie tyłu (kątowniki, pogrubienie pancerza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Wydechy i tylna płyta prawie gotowa, prawie bo będą jeszcze okopcenia ale to już później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 , bo nie znam słów, którymi bym mógł...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DarkWing Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 co tam w temacie RUDEGO ???? Czyżby projekt poszedł w zapomnienie ?!?!?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 1 Września 2011 Autor Share Napisano 1 Września 2011 Nie nie model nie poszedł w zapomnienie. Były wakacje więc trochę pourlopowałem ale też popracowałem przy Rudym, tzn. z tyłu pogrubiłem dół wanny i zrobiłem kątowniki do mocowania tylnej pokrywy. Fotek nie daję bo trzeba jeszcze to trochę poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Witam Wobec takiego wyboru gorąco popieram zamysł "wizji lokalnej" oryginału. Najgorszą rzeczą byłoby zdać się na sugestie płynące z tych rysunków, większego komentarza sobie oszczędzę... Tymczasem, po kolei co do punktów Twojego postu: Przy bliższym oglądaniu możesz się zorientować, że generalnie wieża ta ma lekko stożkową podstawę okalającą łożysko; zachowano tę cechę jeszcze z wczesnych wersji sormowskich. Nie jest to konsekwentne w każdym miejscu obwodu i może być "różniasto", ale ja to kładę na karb postępującego wówczas spadku dokładności formowania. Inne spostrzeżenia: - Wbrew temu, co pokazują mityczni, pozostał niezmodyfikowany zawias prawego wlazu wieży - Również wbrew... tył wieży nie był robiony prawie w "kant". Zaokrąglenie obrysu na dole niszy to promień rzędu 55 cm. Nawet na trumpeterowej wieży, wieżach Dragona i wszelkich innych jest tu jednak ciut za ostro - Warto sprawdzić, czy wizjery na modelowej kopułce odpowiadają rozstawieniem tej prawdziwej odmianie (nie ma jednego wzoru dla wszystkich), aby uniknąć takiej żenady jak u mitycznych, że np. tylny pięknie celuje wprost na czapkę wentylatora. Jutro udaję się do Poznania na Dzień otwartych koszar w Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych 2011 Więc przy okazji dokonam oględzin wieży interesującego mnie teta Wracając do Rudego to bardzo fajnie wygląda. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi