okonek Napisano 10 Listopada 2012 Share Napisano 10 Listopada 2012 Szafka z flagami sygnałowymi, pomysł bym wykonanie, brak lupy spowodował, że nie trafiłem w kwadraciki. Potraktuj wszystko teraz leciutko suchym pędzlem to kwadraciki wrócą do swojego pierwotnego kształtu. Co do modelu i wykonania to wielki szacun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 17 Listopada 2012 Share Napisano 17 Listopada 2012 Piękna robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 19 Listopada 2012 Autor Share Napisano 19 Listopada 2012 Dzięki )) Męczarnie, pompom kto to wymyślił )) Walka trwa, nie mam pomysłu na lufy, a zrobić 48 szt oj Oto próba jednej lufy, może być ? a może macie jakiś inny pomysł ? Sorki za fotkę z komórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 19 Listopada 2012 Share Napisano 19 Listopada 2012 ...Oto próba jednej lufy...? a może macie jakiś inny pomysł ? Moze z igiel lekarskich od weterynarza? Oni uzywaja roznich srednic. Od bardzo cienkich, po b. grube dla koni lub umieszczania chipow u psow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 20 Listopada 2012 Autor Share Napisano 20 Listopada 2012 Tak też zrobię ale głównie chodzi mi o wykonanie tych tłumików płomieni czy jak to tam zwali. To na końcu lufy )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SamP Napisano 21 Listopada 2012 Share Napisano 21 Listopada 2012 GPM ma takie lufy w skali 1/250. Czy te 0,02mm na średnicy będzie aż tak widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Listopada 2012 Super Moderator Share Napisano 21 Listopada 2012 GPM ma takie lufy w skali 1/250. Czy te 0,02mm na średnicy będzie aż tak widać?Nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 23 Listopada 2012 Autor Share Napisano 23 Listopada 2012 Ależ to cholerstwo męczące już prawie 10 dni siedzę nad tymi działkami ((, a końca nie widać. Propozycja z GPM faktycznie wydaje się fajna, a 0,03 mm nie powinno robić różnicy na średnicy. Jak nie wyjdą moje bo zakupiłem już igły (pani w aptece się dziwnie patrzyła jak brałem 44szt ) Podstawy prawie skończone szt 6 tylko z washem chyba przesadziłem i trzeba będzie skorygować tu i ówdzie. Oto 3 z sześciu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 24 Listopada 2012 Share Napisano 24 Listopada 2012 Ty się ino przyznaj skąd masz tą wielką jednogroszówkę Fajna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 30 Listopada 2012 Autor Share Napisano 30 Listopada 2012 Czas na parę fotek. Po przedstawieniu pompomów nikogo nie zainteresowało dlaczego wyglądają tak osobliwie )) Właśnie nie wiem sam dla czego PoW miał inne niż reszta bliźniaków, ale tak wychodzi z analizy zdjęć. Działka obok komina miały z tyłu osłony, a nie reling. Działko na przedniej wieży miało osłony na całości chociaż i tu mam dylemat bo widziałem też wersję gdzie z przodu blachy były w połowie słupków relingu mocowane. Co zaś się tyczy działka na tylnej wieży to było ono 4 lufowe, a nie jak wszędzie w modelach 8. To tyle moich poszukiwań w docieraniu do prawdy. Czekam na lufy do działek, a w między czasie robię daleko celowniki. Dół prawie zrobiłem, ale na górze w przeciwieństwie do KGV miał anteny ((( i znowu drutologia. Oto parę fotek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 7 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2012 Na okręcie zawitał herb : dalmierze już pomalowane pierwszym kolorem, jeszcze tylko wykończenie i tutaj może uda się parę osób zaskoczyć jak wyjdzie to co mam w planie )) A tak wyglądają dziś zaraz po pomalowaniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 7 Grudnia 2012 Share Napisano 7 Grudnia 2012 Uwielbiam podglądać twoje prace Bo jest co oglądać!! Czekam na ciąg dalszy POWODZENIA !!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 8 Grudnia 2012 Share Napisano 8 Grudnia 2012 Uwielbiam podglądać twoje prace Bo jest co oglądać!! Czekam na ciąg dalszy POWODZENIA !!!!!!!! Lepiej tego powiedzieć nie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2012 Dzięki za słowa uznania. 1 Stycznia minie 2 lata od kiedy zacząłem budowę modelu. Przez dwa lata dużo się nauczyłem i dużo dostrzegam błędów jak też zmienił bym to i owo w modelu oraz nie robił bym pewnych rzeczy. Mam nadzieję, że nauka zaprocentuje w Richelieu i kolejnych modelach. Myślałem, że uda mi sie więcej dokonać przez te dwa lata, ale i tak zadowolony jestem z tego co zrobiłem. Model w realu wygląda fajnie, a to najważniejsze by się podobał szczególnie dla modelarza, który go wykonuje ))) Zastanawiałem się jakie fotki wstawić i ile, ale doszedłem do wniosku, że nie kończę relacji i po nowym roku wracam do prac nad modelem chociaż ze względu na zmiany w życiu trochę zwolni się tempo ((. Tak więc przedstawiam dalmierze szt. 4: Dalsze fotki dalmierzy: Fotka pom-pomów z lufkami z GPM wierza przednia i tylna (zdjęcie przy kominie nieostre więc nie wstawiam) I na koniec jak okręt wygląda w tej chwili. Wiele elementów leży jeszcze w pudełku nie skończona i nie zamocowana, ale stan się do 1 stycznia chyba nie zmieni. Błędy i spostrzeżenia opiszę jak skończę model )) Pozdrawiam wszystkich i Życzę Wesołych Świąt i parę modeli do sklejania od Świętego Mikołaja ))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2012 Czasem męczy mnie ciągłe siedzenie i przeglądanie zdjęć, by elementy były jak najbardziej podobne do tych na okręcie. Teraz zająłem się dźwigami (( straszne. I udało się jeszcze skończyć jeden element przed końcem 2 lat )) Może i dźwigi skończę )) Oto radary jak się nie mylę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Warka Bear Napisano 28 Grudnia 2012 Share Napisano 28 Grudnia 2012 Cudowna robota modelarska. Jestem pod glebokim wrazeniem i pelen podziwu dlaTwojej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 11 Stycznia 2013 Share Napisano 11 Stycznia 2013 Kopiuj-Wklej przedmówcy Bardzo przyjemnie ogląda się te zdjęcia. A ten pom-pom na wieży B nie było 8-lufowy? bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 14 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2013 Po analizie zdjęć wyszło, że właśnie był 4 lufowy więc większość opracowań robi to błędnie. Oto dwie fotki: http://www.iwmprints.org.uk/image/743304/horton-capt-winston-churchill-on-board-the-battleship-hms-prince-of-wales-during-his-journey-to-america-to-meet-president-roosevelt-august-1941 http://fdrlibrary.wordpress.com/tag/atlantic-charter/ Mała aktualizacja Dźwigi szt 2, jeszcze reling i można będzie malować, a potem tylko liny i gotowe )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 20 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2013 A takie tam tratwy ratunkowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 20 Stycznia 2013 Share Napisano 20 Stycznia 2013 I to tak wszystko 'od podstaw' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 24 Stycznia 2013 Share Napisano 24 Stycznia 2013 Po analizie zdjęć wyszło, że właśnie był 4 lufowy więc większość opracowań robi to błędnie. Oto dwie fotki Tylko na obu zdjęciach pokazana jest wieża rufowa... (choć z drugiej strony nie wyklucza to takiej samej cztorolufówki na wieży "B"...) Kiedy wieże 5,25"? bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2013 Nie będę pisał, że od podstaw, bo korzystam z różnych opracowań, ale tak części robię od podstaw sam. Na wieży B na pewno był 8 lufowy pompom )) U mnie też jest 8 lufowy, tylko na rufowej mam 4 lufowy. Wieże 5,25 będą pod koniec budowy bo najłatwiej je zamontować, a tak montując coś nad nimi łatwo będzie je uszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 26 Lutego 2013 Autor Share Napisano 26 Lutego 2013 Uzupełniłem parę kolejnych tratw: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 31 Października 2013 Autor Share Napisano 31 Października 2013 Witam po przerwie )) Oerlikony już zamontowane jak też ukończyłem żurawie. Na jednym pozwoliłem sobie na żart z Dreamlinerem LOT-u )) Widocznie gdzieś po awarii musiał wodować )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ganjavir Napisano 1 Listopada 2013 Share Napisano 1 Listopada 2013 Z tym Dreamlinerem to dobry pomysł! Pozwoli na odpowiednie napięcie nitki/linki na żurawiu:] Zapamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi