Skocz do zawartości

Prince of Wales 1:300

okram12

Rekomendowane odpowiedzi

Szafka z flagami sygnałowymi, pomysł bym wykonanie, brak lupy spowodował, że nie trafiłem w kwadraciki.

Potraktuj wszystko teraz leciutko suchym pędzlem to kwadraciki wrócą do swojego pierwotnego kształtu. Co do modelu i wykonania to wielki szacun

• Odpowiedzi 169
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki )) Męczarnie, pompom kto to wymyślił ))

Walka trwa, nie mam pomysłu na lufy, a zrobić 48 szt oj

Oto próba jednej lufy, może być ? a może macie jakiś inny pomysł ?

dsc0066qw.jpg

Sorki za fotkę z komórki.

Ależ to cholerstwo męczące już prawie 10 dni siedzę nad tymi działkami ((, a końca nie widać. Propozycja z GPM faktycznie wydaje się fajna, a 0,03 mm nie powinno robić różnicy na średnicy. Jak nie wyjdą moje bo zakupiłem już igły (pani w aptece się dziwnie patrzyła jak brałem 44szt )

Podstawy prawie skończone szt 6 tylko z washem chyba przesadziłem i trzeba będzie skorygować tu i ówdzie.

Oto 3 z sześciu:

pompom02.jpg

Czas na parę fotek. Po przedstawieniu pompomów nikogo nie zainteresowało dlaczego wyglądają tak osobliwie )) Właśnie nie wiem sam dla czego PoW miał inne niż reszta bliźniaków, ale tak wychodzi z analizy zdjęć. Działka obok komina miały z tyłu osłony, a nie reling. Działko na przedniej wieży miało osłony na całości chociaż i tu mam dylemat bo widziałem też wersję gdzie z przodu blachy były w połowie słupków relingu mocowane.

Co zaś się tyczy działka na tylnej wieży to było ono 4 lufowe, a nie jak wszędzie w modelach 8. To tyle moich poszukiwań w docieraniu do prawdy. Czekam na lufy do działek, a w między czasie robię daleko celowniki. Dół prawie zrobiłem, ale na górze w przeciwieństwie do KGV miał anteny ((( i znowu drutologia.

Oto parę fotek:

pb309760.jpg

pb309751.jpg

pb309742.th.jpg

pb309732.th.jpg

Na okręcie zawitał herb :

pc079862.jpg

dalmierze już pomalowane pierwszym kolorem, jeszcze tylko wykończenie i tutaj może uda się parę osób zaskoczyć jak wyjdzie to co mam w planie ))

A tak wyglądają dziś zaraz po pomalowaniu:

dalmierz02.jpg

Uwielbiam podglądać twoje prace

Bo jest co oglądać!!

Czekam na ciąg dalszy

POWODZENIA !!!!!!!!

Lepiej tego powiedzieć nie można

• 2 weeks later...

Dzięki za słowa uznania.

1 Stycznia minie 2 lata od kiedy zacząłem budowę modelu.

Przez dwa lata dużo się nauczyłem i dużo dostrzegam błędów jak też zmienił bym to i owo w modelu oraz nie robił bym pewnych rzeczy. Mam nadzieję, że nauka zaprocentuje w Richelieu i kolejnych modelach. Myślałem, że uda mi sie więcej dokonać przez te dwa lata, ale i tak zadowolony jestem z tego co zrobiłem. Model w realu wygląda fajnie, a to najważniejsze by się podobał szczególnie dla modelarza, który go wykonuje )))

Zastanawiałem się jakie fotki wstawić i ile, ale doszedłem do wniosku, że nie kończę relacji i po nowym roku wracam do prac nad modelem chociaż ze względu na zmiany w życiu trochę zwolni się tempo ((.

Tak więc przedstawiam dalmierze szt. 4:

pc190009.jpg

pc190027j.jpg

Dalsze fotki dalmierzy:

dalmierz03.th.jpg

Fotka pom-pomów z lufkami z GPM wierza przednia i tylna (zdjęcie przy kominie nieostre więc nie wstawiam)

pompom03.th.jpg

I na koniec jak okręt wygląda w tej chwili. Wiele elementów leży jeszcze w pudełku nie skończona i nie zamocowana, ale stan się do 1 stycznia chyba nie zmieni.

pc190055f.th.jpg

Błędy i spostrzeżenia opiszę jak skończę model ))

Pozdrawiam wszystkich i Życzę Wesołych Świąt i parę modeli do sklejania od Świętego Mikołaja )))

• 2 weeks later...

Czasem męczy mnie ciągłe siedzenie i przeglądanie zdjęć, by elementy były jak najbardziej podobne do tych na okręcie. Teraz zająłem się dźwigami (( straszne.

I udało się jeszcze skończyć jeden element przed końcem 2 lat )) Może i dźwigi skończę ))

Oto radary jak się nie mylę:

pc280275.jpg

radar01.jpg

• 2 weeks later...

Po analizie zdjęć wyszło, że właśnie był 4 lufowy więc większość opracowań robi to błędnie.

Oto dwie fotki:

http://www.iwmprints.org.uk/image/743304/horton-capt-winston-churchill-on-board-the-battleship-hms-prince-of-wales-during-his-journey-to-america-to-meet-president-roosevelt-august-1941

http://fdrlibrary.wordpress.com/tag/atlantic-charter/

Mała aktualizacja

Dźwigi szt 2, jeszcze reling i można będzie malować, a potem tylko liny i gotowe ))

p1130530e.jpg

Po analizie zdjęć wyszło, że właśnie był 4 lufowy więc większość opracowań robi to błędnie.

Oto dwie fotki

Tylko na obu zdjęciach pokazana jest wieża rufowa...

(choć z drugiej strony nie wyklucza to takiej samej cztorolufówki na wieży "B"...)

Kiedy wieże 5,25"?

bzzz-bzzz

Nie będę pisał, że od podstaw, bo korzystam z różnych opracowań, ale tak części robię od podstaw sam.

Na wieży B na pewno był 8 lufowy pompom )) U mnie też jest 8 lufowy, tylko na rufowej mam 4 lufowy.

Wieże 5,25 będą pod koniec budowy bo najłatwiej je zamontować, a tak montując coś nad nimi łatwo będzie je uszkodzić.

• 1 month later...
  • 8 months later...