kombat69 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 W ramach odpoczynku od chwilowo kulejących w postępach, prac nad modelami w 35-ątce , oraz chęci poszerzenia własnej kolekcji „Trucks of World War II – 1:72/76 scale” o kolejnego „brzdąca”, postanowiłem założyć wątek warsztatowy i podzielić się z Wami postępem moich modelarskich wypocin. Na stół trafił Gaz AAA produkcji UM , model kilkukrotnie już budowany na oczach widzów. Mały szybki inbox, dla tych co lubią oglądać, a nie koniecznie szukać. Inbox jest niepełny ponieważ nie posiadam do tego modelu ani oryginalnego opakowania ani też instrukcji... Przejdźmy zatem do meritum. Wszystko składane jeszcze na sucho przed obróbka, trzyma się jak klocki lego. Koła gotowe do malowania, rama jeszcze do poklejenia i szlifu. I tu mam prośbę do znawców tematu. Na jaki kolor malować ramę zawieszenie i kola. Jeżeli posiada ktoś jakieś materiały na temat Gaz-a AAA i zechciał by opublikować w miarę możliwości , tudzież podesłać. To bardzo poproszę. To by było na tyle z niedzielnego popołudnia. Pozdrawiam. CDN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 pokarz fotkę z pudełkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JarekII Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 nie posiadam do tego modelu ani oryginalnego opakowania ani też instrukcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Tak, to fakt. Jednakże pozwolę sobie wstawić link do zdjęcia znalezionego w internecie (mam nadzieję że nie dostanę za to po uszach). (Źródło - Internet ) Przypadkiem natchnąłem się także na schemat malowania (jeśli słusznie wnioskuję rewers okładki). Także wynika z malowania producenta iż rama jest czarna,a koła w kolorze pojazdu. Czy aby na pewno? Przy kolekcji w 1:72 nie przesadzam z poprawnością merytoryczną. Jednakże cieszył bym się z potwierdzenia tej kolorystyki, jakimś schematem, ilustracją z bardziej pewnych źródeł niż propozycja malowania producenta. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Jeżeli nie znasz tej stronki KLIK to polecam. Znajdziesz tam schematy malowania do prawie każdego pojazdu RKKA. Tu natomiast KLIK masz bardzo bogatą dokumentację zdjęciową. Ramę maluj śmiało na czarno. Pozdrawiam i trzymam kciuki za efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Tak, to fakt. Jednakże pozwolę sobie wstawić link do zdjęcia znalezionego w internecie (mam nadzieję że nie dostanę za to po uszach). (Źródło - Internet ) Nie dostaniesz po uszach Trzymam kciuki za model, niby prosty, a jednak może sprawić problem gdy chce się go wykonać poprawnie. Dzisiaj dostałem koła do GAZa i powiem szczerze, że te które są w zestawie(ach) do modeli GAZów to jakieś kolosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2011 Nie dostaniesz po uszach Trzymam kciuki za model, niby prosty, a jednak może sprawić problem gdy chce się go wykonać poprawnie. Dzisiaj dostałem koła do GAZa i powiem szczerze, że te które są w zestawie(ach) do modeli GAZów to jakieś kolosy. Zatem mi ulżyło ,moje uszy ślą podziękowania . Co do kół to wprawdzie nie mam punktu odniesienia, ale zapewne jest coś na rzeczy z ich rozmiarem. Markuz - Dzięki śliczne za linki , na pewno się przydadzą, mam w szafie jeszcze spory zapas , a kolejnym "Brzdącem" będzie BZ-35 na podwoziu Zis 6 od PST (przerabiałem już tą materię spory czas temu budując Zis 10 - Masakra ) . Jak znajdę troszkę dłuższą wolniejszą chwilę to podłubię i zaprezentuję postępy. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 Czas na mały up. Wczoraj ogarnąłem trochę czasu żeby podłubać przy Gazie ,zatem pokażę kilka fotek z postępów prac. Rama dostała kilka składowych elementów, pokusiłem się nawet o rozwiercenie tylnej lampy. Przed szlifem. Po szlifie. Korzystając z rad pomalowałem ramę na czarno. A koła na przewidziany kolor bazowy nadwozia (H 150) . I to by było na tyle , z wczoraj... Uwagi , sugestie, pytania? - zapraszam do pisania. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 No i właśnie, koła. UM do dnia dzisiejszego nie poprawił kół do wszystkich Gazów i pojazdów na jego bazie, wszystkie te same płaskie felgi, a powinny wyglądać tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 To prawda , nie wszystko w modelu jest super, jednakże uważam że stosunek ceny do jakości tego zestawu jest przynajmniej dobry. Kolekcje w 1:72 traktuję bardzo rekreacyjnie , zatem raczej nie pokuszę się o lepsze koła , tym bardziej że kosztują trzy razy tyle co kosztował mnie model Ale dobrze że są... Skala72, mógł bym Cie prosić o wrzucenie fotki z zoomem na te poprawne koła , tak z ciekawości i dla Potomnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Mówisz i masz: Koła do GAZ-AAA / BA-3/6/9/10 (przednie i tylne) Zestaw: http://www.sklep.tankmodels.pl/skala-1-72/220-kola-do-gaz-aaa-ba-3-6-9-10.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 No nie da się ukryć , spora różnica... Zdaje się (ekspertem, ani też znawcą nie jestem- subiektywna ocena) że i profil opony bliższy oryginałowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 A no nie da się ukryć, jest również bieżnik. Zmieniłem je w moim modelu BA i o niebo lepiej wygląda, chociaż na początku było ...... jakoś dziwnie, ponieważ są one mniejsze od tych w modelu UM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 2 Lipca 2011 Autor Share Napisano 2 Lipca 2011 Witam Serdecznie w ten „piękny” sobotni wieczór. Czas na kolejną mała aktualizację. Przez kilka godzin z przerwami, odrywany co chwile od prac starałem się popchnąć prace nad modelem do przodu. Zatem zabrałem się za kabinę. Jakieś kilka modeli temu obiecałem sobie że nie będzie już żadnych walorek i dorabianek w 72-ce. Jednakże jak przyjrzałem się bliżej kierownicy, to wysłałem ją na zesłanie... Przy mojej przypadłości (Problemy z ciśnieniem – latające łapki) obrobienie tego elementu do minimum przyzwoitości jest po prostu nie możliwe, (wolałem ją zrobić). Podobnie jest z szybkami do wycinania... Zmusiłem się tym samym aby dołożyć coś od siebie. W rezultacie wyszło tak. Krocząc dalej tropem składania kabiny zabrałem się za maskę... I tu puki co nie mam jeszcze powodów do wymówek. Szybę, którą to źle wyciąłem i brzydko wkleiłem za pośrednictwem owych „rozbieganych” rąk , nie wiem ile czasu mi to zajęło , ale prób było kilka, czego efekty są widoczne . Utwierdziło mnie to również w przekonaniu że ten egzemplarz pozostałe szyby miał wybite, a co , czerwiec 42' toć to przecież ciepło było... Chciało by się rzec – „doszła reszta ścian , żeby tak nie wiało”, ale i tak będzie wiało bo szyb nie ma i nie będzie. To oczywiście przymiarka, sklejona jest chłodnica-maska-szyba oraz drzwi z tylną ścianą. Wygląda to średnio , ale tragedii (jeszcze) nie ma. Zastanawiając się jak złożyć chałupę żeby nie było innych przewiewów niż okna, „skołowałem” podwozie – czytaj zabrałem się za montowanie kół. I tu nie obyło się bez baboli , nie mam na co zrzucić winy , zatem po prostu powiem że usunę je przed malowaniem . Przymiarek ciąg dalszy. A tu już meritum dzisiejszych zmagań z modelem czyli spasowanie „chałupy” z podłogą i z ramą czyli to czego się najbardziej obawiałem... Jak widać słusznie... I to by było na tyle w dzisiejszym odcinku programu z serii „Co popsuł Kombat?” Jak widać muszę jeszcze powalczyć z materią kabiny , zanim zabiorę się za skrzynię i dalsze malowanie. Nie jestem zwyczajny wykonywać modeli w 1:72 z oznaczeniami z tych samych racji jakie powodowały mną gdy odpuściłem sobie szyby i obróbkę plastikowej kierownicy, jednakże mam ochotę oznakować tego szkraba i tu prośba do Was. Jeżeli posiada ktoś jakiś schemat oznakowania dla tego pojazdu, albo instrukcję zawierającą takowy, to bym bardzo poprosił ... Link, skan, fotka, cokolwiek. Dziękuję za uwagę ! Pozdrawiam! C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Lipca 2011 Share Napisano 2 Lipca 2011 Dlatego pracuję ze skalą 35 bo przynajmniej coś widzę. Dobrze ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Dlatego pracuję ze skalą 35 bo przynajmniej coś widzę. Dobrze ci idzie. No mam bardzo podobnie (z tym że ze wzrokiem nie mam problemu,problem zaczyna się gdy trzeba coś małego skleić wkleić obrobić, a nawet wyciąć z mocno rozbieganymi rękoma) dla tego też pracuję z materią 1:35 , 72-ka to dla oderwania i uzupełnienia kolekcji która powstawała od samego początku mojego powrotu do modelarstwa. Mało tego, za każdym razem po sklejeniu modelu w 72-ce obiecuję sobie że to już był ostatni "Brzdąc" ... Tak, obiecanki cacanki, a w szafie zapas.. Do sedna. Niedziela była troszeczkę leniwa modelarsko , ale coś tam znowu podłubałem. Na pierwsze koty poszła kabina. Po wielu próbach i drobnych szlifach udało się ją troszeczkę spasować, już na podłodze. Tak to wygląda w praktyce. Maksymalne spasowanie kabiny na ramie jakie uzyskałem.(Tak już zostanie, wolę nie przedobrzyć żeby nie szpachlować.. ) Kabina jak już pisałem nie otrzyma pełnego oszklenia, co za tym idzie łatwiej będzie do niej zajrzeć więc przydało by się troszeczkę ucharakteryzować wnętrze na „używane” . A tak to już wygląda „przez okno” ,tudzież jeszcze otwarty dach. Tak się prezentuje Gaz po złożeniu kabiny do kupy i scaleniu z podłogą . Czeka mnie jeszcze kilka prac na zewnątrz kabiny. Musze przebrnąć jakoś przez reflektory i klakson, producent nie przyłożył się kompletnie do tych elementów. Zapewne pokuszę się o jakieś lusterko. Co z tego będzie ? Zobaczymy:) . Taka mała ciekawostka, do wczoraj przekonany byłem że Zis 10 będzie „najzgrabniejsza „ ciężarówką w tej skali jaką poczynię/poczyniłem. Jednakże Gaz ma o wiele zgrabniejszą kabinkę... No i to by było na tyle z niedzielnego dłubania. Dziękuję za uwagę ! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 Czas dodać małą aktualizację... W prawdzie ilość wpisów silnie de motywuje do finalizacji tego warsztatu, jednakże w nieco skrótowy sposób postaram się dociągnąć do końca relację z budowy tego modelu... Zabrakło troszkę rad i sugestii (na które liczyłem zakładając ten wątek) , zatem dalsza budowa modelu zaświeci uproszczeniami i niestety drogą na skróty... Nie wiem czy jest tak źle że nie ma czego skomentować, bo na pewno nie ma takiej rewelacji żeby słów brakło . Przejdźmy do meritum. Czwartek. A tu już skromne prace z wczoraj. Do chwili obecnej , to by było na tyle. Pozdrawiam! Kombat69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prodi Napisano 12 Lipca 2011 Share Napisano 12 Lipca 2011 Możesz opisać w jaki sposób zrobiłeś wydech? Bardzo mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 Możesz opisać w jaki sposób zrobiłeś wydech? Bardzo mi się podoba Tak nie ma problemu , to mój autorski pomysł na imitację rdzy (Świetnie sprawdza się w 35-ątce). Krok po kroku. Przygotowany element malujesz kolorem gunmetal lub stalowym (najlepiej emalia- ze względu na właściwości i lepkość) , dosyć grubo, ale bez przesady. Nie czekając aż wyschnie wrzucasz go do popielniczki z popiołem (najlepiej przed tym zabiegiem w miarę możliwości rozdrobnić jeszcze ten popiół , patyczkiem etc..) Obsypujesz ładnie cały element żeby popiół się dokładnie poprzyklejał do elementu na świeżą farbę i czekasz aż ładnie wyschnie. Po wyschnięciu "zapanierowanego" elementu średnio miękkim pędzelkiem zbierasz nadmiar popiołu uzyskując tym samym bardzo ciekawą fakturę , którą można względem uznania skorygować, czy to przez tarcie sztywniejszym pędzlem czy też delikatne użycie ścierniw. Kolejny etap to nanoszenie koloru rdzy (emalia , akryl - co kto ma i lubi) warto oczywiście zróznicować kolor rdzy odcieniami brązu , czerwieni aż do pomarańczy. Ja w tym przypadku stosuję gotowy specyfik rdzy własnej roboty. W którego skład wchodzą: - Farba akrylowa (taka tania dla plastyków) dwa kolory brązowe -najciemniejsze. - Pigmenty pozyskane z suchych pasteli: Brązowy, czerwony, ceglany, pomarańcz... - Alkohol etylowy 40%. - Popiół papierosowy bardzo mocno rozdrobniony. I to by było tyle. Co do proporcji to nie mam pojęcia, robię na oko. Sam specyfik rdzy, naprawdę świetnie sprawdza się w 35-ątce. Mam nadzieje że pomogłem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 Model wychodzi czysto, a merytorycznie to się niestety nie znam. Ciekawy pomysł z tym tłumikiem, ale problem dla niepalących. Będziesz jeszcze coś montował w reflektory, jakieś szkła czy tylko srebrna farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 Witaj. Raczej tylko srebrna farba, chyba że ręce zrobią sobie urlop od latania ... Nie bardzo mam pomysł z czego wykonać klosz reflektorów w tej skali :( ... Może ktoś coś? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 A gdyby spróbować uformować z takiej plastikowej okładki jaka jest na początku bindowanych folderów? Może spróbować lekko nadać łukowatą powierzchnię na jakimś kulistym profilu. Nigdy tego nie robiłem, tak tylko kombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 13 Lipca 2011 Share Napisano 13 Lipca 2011 W 72 lampę najłatwiej zrobić malując w środku wydrążony element srebrną farbką i po jej wyschnięciu zalewając specyfikiem w rodzaju still water. Oczywiście klosz trzeba ustawić szkiełkiem w górę do momentu aż "szkło" nie zaschnie. Gazik wychodzi całkiem fajnie, to, że nie ma postów, hmmm głowa do góry ważne, że licznik bije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 Czołem. Wszystko wskazuje na to że będę musiał pokombinować coś z tymi lampami. Dzięki za wskazówki. Obecnie jestem na etapie malowania. Na razie poszła jedna warstwa bazy , bez podkładu i tak chyba zostanie . Zastanawiam się nad dalszymi krokami. Czy walić sido i "łosza" , czy polecieć na sucho, zostawić olejną bazę i resztę zabiegów akrylem... Prawdę mówiąc w 72 nigdy nie robiłem typowego wasch-a , tylko zawsze akrylowy na alkoholu, coś jak 2w1 z płukanką... Biorę się za malowanko puki łapki spokojne.. Czas pomalować chłodnicę , coś na pace poprzycierać , etc.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Lipca 2011 Super Moderator Share Napisano 14 Lipca 2011 Witam Fajny szkrab, ja nieco większe działam a szkła męczę tak : Jak toś chce to mogę podesłać w pdf trochę lepsza jakość(jak co to pw). Bo szkoda pracy w poprawianie modelu jak taki detal psuje odbiór całości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi