GrzesiekW Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 Te na zdjęciu są brudne.. Tak są brudne. ja troszkę przetrę pigmentem te elementy ale nie aż tak. Rozmyślałem jak to pomalować i najlepszą metodą jaką wymyśliłem jest pokrycie całości czarnym, potem nałożenia maskolu na gumowy pierścień (czarny), następnie pomalowanie na schwarzgrau koła i zdrapanie maskolu. Trochę pracochłonne ale się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 8 Lipca 2011 Share Napisano 8 Lipca 2011 Lepiej kupić ekierkę z kółkami , pomalować koła na czarno ,a potem na to przyłożyć i pomalować znowu aero. Albo bazowy najpierw i obwódkę czarnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 8 Lipca 2011 Autor Share Napisano 8 Lipca 2011 Nooooo tak. Przecież to banalnie proste Dzięki za prostą a skuteczną rade. Dzięki wielkie!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 13 Lipca 2011 Autor Share Napisano 13 Lipca 2011 Przepraszam za post pod postem. Mały przedtój w wątku. Od soboty jestem na wyjeździe wracam w niedziele to wrzucę zdjęcia. Przepraszam zainteresowanych za brak relacji w pracy. Co do linijki z kółkami - koła pomalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Lipca 2011 Autor Share Napisano 17 Lipca 2011 Przepraszam administracje za 3 post. Oto obiecane zdjęcia postępu. Od dziś biorę się za gąski. A to gąski (1 część). Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Zdjęcia troszkę słabe i nie jestem pewien, czy czołg już malowany bo wygląda jakby bandaże kół były czarne - czyli pomalowane. Na razie dobrze ci idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Lipca 2011 Autor Share Napisano 18 Lipca 2011 Czołg był malowany. Dzięki za słowa otuchy. zdjęcia postaram się zrobić raz jeszcze i dodam jak się je uda zrobić. (przy lepszym świetle -tamte robione wieczór). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Lipca 2011 Autor Share Napisano 18 Lipca 2011 Kolejne zdjęcia. Gąski po podkładzie. I po malowaniu bazą. Rozjaśnienia (wytarcia) robione suchym pędzlem (będę jeszcze poprawiał). Nie wiem czy nie musze zrobić przyciemnienia, bo wydaje mi się, że są one za jasne. Reszta zdjęć o które mnie proszono. Elementy nie są jeszcze przyklejone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Daj jakieś makro gąsek. Jak malowałeś bandaże kół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Lipca 2011 Autor Share Napisano 18 Lipca 2011 Bandaże na gąskach malowane od ,,szablonu" z kółek na linijce. Powiększenie (bliżej się już chyba nie da) gąsek. Pozostało nałożyć na nie washa (wcześniej lakier) i pigmenty. Gąsienice są normalnie trochę ciemniejsze. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Lipca 2011 Autor Share Napisano 18 Lipca 2011 Przepraszam za post pod postem. Odo 1 z gąsek po wash-u. Dzięki tej technice wyszły szczegóły i zostały lekko przyciemnione. Pozostało nałożyć pigment. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wosiek Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Zaglądnij sobie na stronę http://www.smugmug.com/gallery/11480422_pnWSS#807708527_2Uvfx , a znajdziesz trochę fajnych muzealnych fotek Panzer II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Lipca 2011 Autor Share Napisano 18 Lipca 2011 Dzięki. Ehhh, okazało się, że gąski mają być czarne a nie ,,srebrne" jak każe TAMIYA. Gąsi do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Lipca 2011 Share Napisano 18 Lipca 2011 Jeżeli potrzebujesz, to mam kilka fotek tego który wrzuciĺem na poprzedniej stronce - mogę posłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Lipca 2011 Autor Share Napisano 19 Lipca 2011 Jeżeli potrzebujesz, to mam kilka fotek tego który wrzuciĺem na poprzedniej stronce - mogę posłać. Jeśli tylko możesz to był bym wdzięczny. Z góry dziękuję. Gąski wyleciały z cleanuxu, zostały przeczyszczone szczoteczką-farba zeszłą. Umyłem je i jeśli przeschną zostaną dziś pomalowane na czarno. Zostanie brudzenie pigmentem. Dziś biorę się za malowanie góry czołgu. Malowanie będzie podobne do malowania wanny, ale bez przyciemnień. Planuję rozjaśnienie poziomych części modelu. Muszę chyba żadziej relacjonować postępy bo na forum powstatnie epeopeja . Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Lipca 2011 Share Napisano 19 Lipca 2011 Chcesz na priv albo w wątku? Jak na priv to poślij adres maila. Może ich być nawet z 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Lipca 2011 Autor Share Napisano 20 Lipca 2011 Aktualizacja. -Złożona została wieża czołgu. -Pomalowana czarną farbą Pactry (baza do cieniowania), -Farba bazowa Pactra A 107 -Cieniowanie Pactra A 107 rozjaśniona białą farbą firmy vallejo. -Nałozenie lakieru bezbarwnego (błyszczącego). -Zamocowanie wieży (prawdopodonbie ostateczne ułożenie). Do zrobienia zostało: -Pomalowanie lufy działa i MG, -Złożenie,pomalowanie i założenie gąsienic (z nałożeniem pigmentów), -Doklejenie ,,drobiazgów" pomalowanie ich i zalakierowanie, -wash olejny, -nałożenie pigmentów oraz ich utrwalenie, -lakier pół-mat, -dorobienie podstawki i ewentualnie jakichś Niemiaszków. Zadecydowałem, że czołg będzie w wersji A. I przedstawiać będzie 6 th Panzer Division France 1940 Najbardziej udane zdjęcia postępu. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Lipca 2011 Autor Share Napisano 21 Lipca 2011 Przepraszam za post pod postem. Dla Panzer II nadeszła chwila wytchnienia. Co się dało i ile się dało zrobić bez przyklejenia gąsek zrobiłem. Praca została wstrzymana z powodu braku pigmentów. Do około 2 tygodni powinienem je uzyskać i praca z powrotem ruszy do przodu.Aktualnie zrobione zostało tyle co wyżej + Do mini-dioramki dołączają: Zestaw TAMIY w skali 1:35 Zastanawiam się czy założyć nowy wątek. Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Nie przejmuj się postami po sobie. Ja mam ich więcej w mojej relacji .To teraz będziesz tworzył mikroszkopów, bo chyba coś się będzie działo rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Lipca 2011 Autor Share Napisano 21 Lipca 2011 Nie przejmuj się postami po sobie. Ja mam ich więcej w mojej relacji No niestety tak to jest jak się ma jednego wiernego widza . To teraz będziesz tworzył mikroszkopów, bo chyba coś się będzie działo rozumiem. Tak będzie z 5 mikroszkopów:D prawdopodobnie 4.Mam teraz troszkę czasu zanim nie załatwię materiałów do czołgu. Zrobię taką małą dioramę/winetkę. Zastanawiam się nawet nad 3 niemcami: -2 zobsługi MG -1 strzelec z KAR. Ewentualnego przeciwnika nie będzie widać. Ale to tylko plany - mogą skończyć się na tym, że czołg wyląduje na zgrabnej podstawce. Co sądzisz o wykonaniu (na obecną chwilę) czołgu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Jak dla mnie super. Czysto. Ja teraz szpachluję górną część pancerza (jak mam chwilę). Robiłem dopiero jedną podstawkę, a teraz będzie pustynia (o ile zrobię). Na pewno będę cię dalej podglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Super to idzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 21 Lipca 2011 Share Napisano 21 Lipca 2011 Grzesiek nie tylko nie figurki Tamiyi Prosze Cię kup dragona chociaż czy cuś tańszy od tego zestawu a lepszy mam zestaw dragonów z francuskiej kampanii, są bardzo fajni.Maja bardzo podobne pozy a rzeźba bez porównania do tych Tamiyowskich. Szkoda,że wcześniej nie zapytałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 22 Lipca 2011 Autor Share Napisano 22 Lipca 2011 Dzięki za komentarze. Widze, że większe zainteresowanie . Figórki TAMIY -Nugget masz racje, ale to relikt kupiony już zanim powstał pomysł składanie Panzer II. Wykonanie ... porównując do znacznie tańszych figurek Dragona (fallschmirjager - spadochroniarze z tej samej kampani) są o wiele lepsze jak na mój gust. Maja bardzo podobne pozy a rzeźba bez porównania do tych Tamiyowskich Tak co do rzeźby to prawda. Po tym co napisaliście... zastanawiam się coraz bardziej nad samą podstawką z Panzer II. Sczerze to nie podobają mi się duże dioramy. A czołg nie powinien przejeżdżać obok 4 piechórów o 1 cm tj 35 cm w terenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 26 Lipca 2011 Autor Share Napisano 26 Lipca 2011 Lakiery i farby zamówione. Praca ruszy około piątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi