sokol Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Transporter opancerzony BTR-152. Niezidentyfikowana jednostka LWP, lata pięćdziesiąte. Model powstał z z zestawu Skifa, ale z z wersji przeciwlotniczej. W związku z tym dokonałem pewnych modyfikacji - zrobiłem ławki dla desantu, mocowanie WKMu, a sam WKM 12,7mm zapożyczyłem z zestawu T-55AM również Skifa. Bambetle na pokładzie z zapasów Kalki z zestawu YNOTu (numery fikcyjne). Przy okazji robienia zdjęć odnalazłem część, która zaginęła podczas montażu. Część dorobiłem wcześniej, a ze zdziwieniem znalazłem ją na modelu dzięki zdjęciom A wcześniej z dobre kilkanaście minut podłogę przeszukiwałem Zdjęcia pozostawiłem te ze "zgubą" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Witam. Przedni model. Mam pytanie. Jak ze składalnością i dokładnością tego zestawu, albowiem potykałem się z wyrobem tej firmy i efekty nie są za ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 Powiem tam - model nie grzeszy dokładnością i ma sporo uproszczeń. Mój wymagał sporo szpachli i jeszcze w zasadzie powinien mieć zamienione parę rzeczy, ale robiłem go w zamyśle jako model "wakacyjny" i nie chciało mi się kombinować. Plastik SKIFa obrabia się nieźle, koła są gumowe (swoją drogą są to prawdziwe opony, puste w środku). Atutem jest na pewno cena i fakt, że to jest jedyny model BTRa-152 (jeśli się nie mylę) w tej skali na rynku. A reszta to już praca modelarza i może wyjść całkiem zgrabny model. W przyszłości myślę, że popełnię jeszcze jeden taki wóz, ale już ze sporą ilością własnych przeróbek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Bardzo fajna, ładnie wykonana i rzadko widywana na forach maszynka Z tego Skifa da się jednak zrobić fajny model. Wnętrze i WKM robią bardzo dobre wrażenie. Ośmielę się prosić o bardziej szczegółowe zdjęcie przedziału desantowego, który bardzo mnie zaciekawił. Czym malowałeś opony ? Jednym słowem: Czad! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Klasa. Powtarzam pytanko na temat malowania opon. Sam model jest super i też chyba takiego zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 Opony nie są malowane, tylko potraktowane pigmentami. Zresztą tu pochwalę SKIFa, bo ich gumy nie błyszczą się tak jak u innych producentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Bardzo fajnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Gratulacje Wojtku, bardzo sympatyczny model Jest kolejnym potwierdzeniem tego, że Skif ze wszystkimi zaletami i wadami jest niezła firmą i niejeden fajny model z zestawów tej firmy powstał i pewnie powstanie. Sam popełniłem kiedyś T-80 i nie miałem z nim problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 Nie pamiętam, czy prezentowałeś swojego T-80 na Modelworku Marcinie, ale widziałem go na żywo i mogę zaświadczyć że generalnie jest pod but i lufka za cienka... Czyli super model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Raczej nie prezentowałem, więc za namową Sokola zrobię to tu, tylko jako ilustracja tego, że Skif robi przyzwoite zestawy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 28 Lipca 2011 Autor Share Napisano 28 Lipca 2011 No to sprowokowałem Marcina Podoba mi się jego "teciak" A tak na marginesie - Rosyjska załoga to karton Pepsi pewnie w Gruzji zwinęła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Zawsze mi się podobał ten BTR i teraz też mi się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapral Napisano 28 Lipca 2011 Share Napisano 28 Lipca 2011 Model sam w sobie bardzo ciekawy i unikalny (w tej skali). Trudno coś powiedzieć o wykonaniu czy malowaniu bo zdjęcia bardzo "bezpieczne" (jak ja to nazywam ;) ). Nie widać szczegółów i detali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PrzemekK Napisano 31 Lipca 2011 Share Napisano 31 Lipca 2011 Witam! Też ten sam zestaw przerabiam podobnie jak Ty Ale ja ze swoim jestem póki co "w krzakach"... Zaskoczyłeś mnie tym wkm'em. Do tej pory widziałem tylko te BTR'y z km'em 7,62mm SGMB. Faktycznie takie jak Twój też były? Bo znacznie ułatwiłoby mi to pracę ;) Co do sklejalności Skifa potwierdzam zdanie Kolegów - spasowanie niezłe, skleja się miło i sympatycznie, a praktyka nabyta podczas szpachlowania przydaje się bardzo podczas remontu mieszkania na ten przykład ;) (ślady po wypychaczach i inne ubytki występują wszędzie i gromadnie).. Pozdrawiam! Przemek Klimala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi