Skocz do zawartości

Relacja z budowy VOLVO VN 780 plus naczepa :-)))

domuzyn79

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 102
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Witam :-)) Dzisiaj kilka zdjęć elementów środka kabiny a także budy :-)) Oczywiście już wrzucam pierwsze zdjęcia z prac nad naczepą :-)))

OGŁOSZENIE !!!!

Potrzebuje zdjęcia naczepy amerykańskiej, szczególnie mnie interesuje instalacja elektryczna i ciśnieniowa, jak idą przewody. W CAŁEJ NACZEPIE !! DZIĘKI :-))) Jak ktoś będzie coś miał to na maila :-)))

Oki wracamy do prac:

Przedstawiam wam mojego kierowcę FREDA :

4b5e118c11c04dec.jpg

Jest to moja pierwsza figurką jaką w życiu pomalowałem a jeszcze w dodatku pierwszy raz acrylami. Proszę o ocenę.. wiem że to nie geniusz ale zawsze coś. Figurka pochodzi z zestawu Italeri, Akcesoria do ciężarówek, ale pan został nieco zmodyfikowany (góra i dół).

Teraz wnętrze pojazdu: mówiłem, że będę miał CB i Laptopa..oto i one.. Proszę także zwrócić uwagę na fotele :-))

9c1f7769113f51bb.jpg

8cba362c69389fb3.jpg

Koledzy, fotele zostały oklejone materiałem a następnie pomalowane aerografem na kolor szary. Materiał był przyklejany budaprenem do fotela. Jak efekt sami oceńcie ))

Pozostałe elementy: tapicerka boczna drzwi, szafy, łóżko:

3733bcc0c2bfef34.jpg

dd3c0ef0c8f1daf2.jpg

Oki a teraz buda po przejściach

Dwukrotnie malowana podkładem i dwukrotnie farbą. Za kilka dni przystąpię do polerowania i nakładania kalkomanii. PYTANIE: Pomalować całość (kalkomanie plus buda) lakierem bezbarwnym a potem jeszcze raz spolerować to ??????

Oto zdjęcia:

5036219ac7638756.jpg

9f02249cd6146b00.jpg

b20af313d1f1ddb0.jpg

7b9596d9943c9999.jpg

cca52f38559049a5.jpg

A teraz zdjęcia naczepy w trakcie budowy. Chciałbym podkreślić, że podwozie w tym modelu naczepy jest zrobione bardzo niechlujnie. Jak by wypraska miała z 30 lat. Niedokładnie odlana, po sklejeniu okazuje się, że jest krzywa..szkoda słów. Udało mi się ją trochę poprawić, ale nie jest to co bym chciał uzyskać. Oto zdjęcia podwozia i budy:

be690d96929981a6.jpg

fb6e5a32f5838c12.jpg

c32ff9d0b2ef4474.jpg

Jak widać elementy są sklejone. Czekają jeszcze na przeszlifowanie i pomalowanie podkładem.

Z OSTATNIEJ CHWILI: koła do naczepy są już po zbyte chromu i czekają na sklejenie i przeszlifowania i całą procedurę. Dam zdjecia oczywiście jak skończę je robić :-))) Pozdrawiam CAŁĄ BRAĆ MODELARSKĄ SALUT

Domuzyn świetnie wykonany mode,l życzę Ci powodzonka w dalszej pracy nad modelem.

Świtna robota, szczególnie podoba mi się wnętrze kabiny, komp jest rewelka Kolorek kabiny też mi sie podoba

Hej,

Nooo ładne cacko

Fred rulez !! - tylko jakiś taki blady ;-) no ale może jest z północy :-)

Niezły pomysł na fotele i laptop.

Co do naczepy, przewody (elektryczne i pneumatyczne) lecą od gniazda na przodzie centralnie pod podłogą (w rurkach). Ponieważ większość naczep amerykańskich (mam na myśli chłodnie i zwykłe "budy") ma śmieszną konstrukcję samonośną więc rama jest tylko potrzebna do zamontowania osi. Wygląda to czasem komicznie, bo przewody do układu hamulcowego "zwisają" tuż przed wózkiem z osiami.

Jak odgrzebie coś to podeślę, może Ci się przyda.

pozdrawiam,

k.

Ożesz w morde zarąbiście to wygląda a szczególnie podoba mi się wnętrze kabiny k:

P.S

Powiedz czym pomalowałeś ten pasek brązowy na desce rozdzielczej ? Wygląda jak taka prawdziwa plastikowa wkładka drewnopodbna jak taki efekt uzyskałeś ?

Hmm co by tu powiedzieć )))

1) Laptopa zrobiłem sam A jak ?? Otóż użyłem kart telefonicznych (miałem stare karty na stanie). Oszlifowałem z farby (inaczej się nie chciały kleić). Znalazłem na necie rozmiary laptopów i przeskalowałem je do skali 1:24. Na allegro (trochę mi to zajęło) poszukałem zdjęć klawiatury laptopa (zrobionej z góry) i zdjęć od GPS. Z wymiarowałem to do danych rozmiarów. Wyciełem i przykleiłem po pomalowaniu laptopa na kolor czarny. Potem powierzchnie laptopa (drugą stronę ekranu) pomalowałem na srebro i przejechałem rozpuszczalnikiem, żeby nabrało faktury granitu Mi sie podoba )) Niestty nie kupiłem go w żadnym sklepie hihihih

2) Fred rzeczywiście ma jasny kolor ale to moje pierwsze malowanie :-)))

NO a teraz dalej do pracy nad naczepą

Będę czekał na wszelkiego rodzaju zdjęcia na temat tych przewodów. Muszę zobaczyć jak to wygląda :-)))) POZDRO

Tak jeśli chodzi o elementy drewno podobne to się zgadza. Uwielbiam takie elementy w aucie i zauważyłem ,że w VN-kach też takie elementy są , dlatego postanowiłem nie korzystać z kalkomanii dołączonych a samemu pomalować ) . Zrobiłem to w następujący sposób. Po pomalowaniu kokpitu kolorem szarym, odczekałem kilka dni i przystąpiłem do zabezpieczania kokpitu przed pomalowaniem. Oczywiście zostawiłem odsłonięte elementy gdzie miałem położyć farbę. Do maskowania użyłem gumy Humbrola i taśmy Tamiya. Potem pomalowałem aerografem. Użyłem farby MM, brąz gloss NR: 1533E Light Brown. Radzę kłaść dwie cienkie warstwy. Po wyschnięciu zerwałem zabezpieczenie i naniosłem lekkie poprawki i to wszystko Chciałbym zwrócić uwagę, że taki sam efekt wykonałem na szafach i drzwiach ) Pozdrawiam ) Jak będą pytania to piszcie na GG albo maila :-)))

Jedyne do czego mógłbym się przyczepić, to ogromniaste CB

Reszta jest super.

Najbardziej spodobały mi się boczki drzwi. Bajer

Praetorian ma racje, to CB jest nienaturalnie wielkie

Kasta pomalowana wg mnie świetnie. Co do twojego pytania, ja bym przeszlifował i przepolerował kaste, nałożył kalkomanie (będa się gładkiego lepiej trzymać) potem na to bezbarwny (conajmniej 2 warstwy) i polerka i powinno być

Jeżeli się nie obrazisz to chętnie ściągnąłbym Twój pomysł z laptopem. Gdybyś mógł jeszcze napisać jakie wymiary są po przeskalowaniu na 1:24 to masz u mnie

Wnętrze wygląda fajnie. Niezły patent z fotelami. A drewno w aucie to jest to co też lubie.

Teraz pytanie do wszystkich: czy ma ktoś zdjęcia w jaki sposób otwierają się schowki w VN-kach?? Chodzi mi o te w tylnej części kabiny.

Pozdrawiam

Chciałbym koledzy zwrócić uwagę, że amerykańskie CB chyba są trochę większe od naszych europejskich. Widziałem na fotach CB z ameryki i posiada on dużo większą obudowę. Właśnie tam gdzie jest zamontowane, tak było oryginalnie w VN. Kabel...hmm wiem że jest trochę za gruby, ale kombinowałem a to z żyłką, a to z drutem, ciągle źle i nie wychodziło. Dlatego pozostałem przy tym kabelku. Wybrałem mniejsze zło ) Chyba to od razu nie spowoduje, że model się nie będzie podobał )

Jak ktoś chce to spokojnie może lapa kopiować. Po to go opisałem, żeby mógł (jak by chciał) zrobić do swojego Tirolotoa Rozmiary po przeskalowaniu z wymiarów: 365x362x27(35) mm na skalę 1:24 mają , 15,2x15,1x1,2(1,4) mm . Powodzenia )

Oto koledzy dalsze prace nad modelem )

Pokazuję wam "tymczasowo" zamontowane elementy modelu ) Oraz przyznanie się do winy..ale to potem ) Oto fotki )

169307002104dbed.jpg

Na razie na masce nie ma kalkomani )

7de97ef96c49c8b2.jpg

a50aa3859c767aff.jpg

Inna perspektywa hihihih

7fc941af7c63d9cd.jpg

BAD LOOK w wersji MEGA MAKS ) hehehe

927d5b575103872c.jpg

Fikacie do mnie.. pełną gębą hehe )

No a teraz to co schrzaniłem w modelu..otóż ten oto piękny lakier. Po dwóch tygodniach czekania, rozpocząłem polerowanie modelu. W jaki sposób, otóż pasta lekko ścierna i jedziemy z koksem. Potem nakładałem wosk i też polerowałem. Co zauważyłem po pierwszej polerce pastą. Otóz w niektórych miejscach trudno jest polerować model. Farba nie matowieje, po nałożeniu wosku w niektórych miejscach widać że jest coś nie tak.. ??!! Co się dzieje zapytałem siebie i udałem się do lakiernika po radę..no i otóż.. proszę kolegów no i panie ) okazało się że położyłem za grube warstwy farby w pierwszym i drugim malowaniu, co spowodowało że farba się nie świeci tak jak miała. Czynności które wykonywałem były poprawne, ale niepoprawnie naniosłem farbę.. No cóż, dostałem nauczkę. Dlatego nie poprawiam modelu (Dot i od początku jazda), ponieważ ma on służyć i przypominać , żeby nie szaleć z ilością farby. Po pokazaniu kilku osobom elementów karoserii, stwierdzili, że nic nie widzą, natomiast hmmm ja widocznie widzę więcej :/// Mam nadzieję że koledzy nie zjedzą mnie za tę wypowiedz.. pozdro 4 ALL SALUT

Witam,śledzę budowę tego modelu od początku,wszystko jest super,a wnętrze z laptopem poprostu wymiata,mam nadzieję że naczepa będzie również efektowna,wytrwałości i powodzenia w dalszej budowie.

Pozdrawiam

O kurde ale ja tam nic nie widzę żeby było coś z lakierem nie tak wygląda świetnie, a co do polerki to czym i jak polerujsz ? ( farbka po polerce pastą ma sięzmatowić ? ), po polerce pastą dajesz wosk ( jaki i ile kosztuje ? ) i woskiem polerujesz raz ( jak długo schnie ? ), sorka że zasypałem Cie tak pyatniami ale chce wiedzieć jak najwięcej. Pozdrawiam i życzę powodzenia w dalszych pracach.

Serek nie głupie pytania zadałeś.

Ja Wam powiem, że jak malowałem Lambo, to po pomalowaniu clarem Humbrola wystarczyła polerka pastą samochodową i było przefajnie

Spróbuję powtórzyć ten manewr na Petku, który obecnie jest na warsztacie.

Domuzyn mam jedno pytanie: nie będziesz miał nic przeciwko, jak troszkę skopiuję laptopka i CB?

Lakier na zdjęciach wygląda ok, ale bardzo bym prosił o choćby jedną fotkę na świeżym powietrzu.

Pozdrawiam,

Przemek