karambolis8 Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Coś kaleczki słabo siadły. To zanim kupiłeś płyny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Tak, niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 żeczwwiscie efekt fajny muszę spróbować tych pasteli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 jak napisałem wyżej, nie jest to jakiś modelarski top, ale te pastele kosztują kilka złotych za sztukę, a mi przydają się jeszcze do podkolorowywania gleby do dioram. zanim przejdę na pigmenty mig czy jakieś inne, wolę coś zrobić tym, co posiadam jutro spróbuję dowiedzieć się, jak wygląda sprawa z tzw. fixatywą do pasteli: czy jest błyszcząca po wyschnięciu, jak stosować, ile schnie, czy po jej użyciu nie ma jakichś niespodzianek (np rozpuszczanie plastiku, jeśli jest na nitro, choć wątpię) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 (edytowane) Hellcat piękny jest w swojej formię, i twój również mi się podoba, trochę powietrza pod kalkami zostało ale ogólnie model ładnie zmalowany. Nie zapomnij przy zabawie z metalizerem o zębach kół napędowych.Co do pasteli to miast fixatywy popróbuj "Thiner For Wasches" od miga, co prawda nie utrwala pigmentów w takim stopniu jak fixer ale nie pozostawia absolutnie żadnych śladów Edytowane 6 Lutego 2013 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Wiem, pamiętam, zastosuję! Co do fixatywy, to na allegro znalazłem takie coś: FIKSATYWA WERNIKS UTRWALACZ 300ml, producent: Koh-i-Noor. Opis produktu: - bezbarwny utrwalacz, czyli fiksatywa w aerozolu, - służy do ochrony i zabezpieczania prac wykonanymi pastelami suchymi, sepią, węgle, ołówkiem oraz innymi technikami narażonymi na rozcieranie - po rozpyleniu wysycha szybko, nie powodująć zmiany koloru rysunku oraz zażółceń powierzchni papieru - cena brutto: 15,90 zł Miał ktoś z tym do czynienia? Jest matowe po wyschnięciu? Bo jeśli tak, to odpada konieczność pryskania na wszystko finalnej wersji lakieru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Nie znam tego akurat produktu ale przy fixerze od Miga też pisali że nie zmienia koloru pigmentu co jest totalną bzdurą. Do niczego nie namawiam ale po obejrzeniu filmów Miga stosuje tylko thiner i nie narzekam. Jeśli juz fixer to tylko na jakieś większe nagromadzenia pigmentu i dosłownie kropelka fixera, ale to tylko moje doświadczena z tymi specyfikami może koledzy podpowiedzą coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Oooo widzisz, i o takie podpowiedzi mi chodziło. Thiner czyli rozpuszczalnik - jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Oooo widzisz, i o takie podpowiedzi mi chodziło. Thiner czyli rozpuszczalnik - jaki? Thiner do łoszy Miga, dokładna nazwa to Thinner for Washes, z powodzeniem używam do utrwalania pigmentów jak i wszelkich prac z olejami. cena 27,30 zł za 75 ml na Jadar-hobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Tej fixatyny w aerozolu jak i Talensa płynu lepiej nie używaj gdyż dla mnie po zastosowaniu tych środków znikły całkiem pigmenty i pastele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 6 Lutego 2013 Share Napisano 6 Lutego 2013 Tej fixatyny w aerozolu jak i Talensa płynu lepiej nie używaj gdyż dla mnie po zastosowaniu tych środków znikły całkiem pigmenty i pastele Zgadza się, fixer od miga może nie tyle co powoduje znikanie pigmentu co znacząco go przyciemnia w miejscach gdzie jest go więcej oraz czasami pozostawia dziwne plamy które można zlikwidować matowym lakierem ale razem z efektem uzyskanym przez pigmenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 Lutego 2013 Autor Share Napisano 6 Lutego 2013 Hmmmm, White Spirit mi użyć zostaje? A matem poprawić na małym ciśnieniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 wczorajszy wieczór to napad weny twórczej, który zaowocował zdarciem do żywego plastiku wszystkich kalek które się błyszczały, na bokach pojazdu, płycie czołowej i tylnej. wcześniej próbowałem delikatnie zmyć lakier bezbarwny cleanluxem, potem tarłem jeszcze mocniej, aż w końcu wziąłem papier 200 i wszystko poszło w atmosferę... jeszcze wcześniej próbowałem lekko nakłuć kalki i wcisnąć pod nie Micro seta, również bezskutecznie. Po zdarciu kalek i farby oraz odklejeniu dodatkowego wyposażenia z boków kadłuba zdałem sobie sprawę, że nie mam koloru bazowego Humbrola którym malowałem cały pojazd, tylko Pactrę A114, zupełnie odbiegająca kolorem od bazy, ale udało się jeszcze z całkiem zaschniętej puszki wydusić jedną kroplę Dodałem rozpuszczalnika i prysnąłem kadłub w miejscach pozbawionych farby, a dzisiaj rano pokryłem wszystko nowomalowane sidoluxem. Kalki z przodu były tylko raz psiknięte matem, więc szlifnięcie ich papierem 800 pozwoliło uratować farbę pod nimi. I tu kolejna zagwozdka: oryginalnych kalek AFV z numerem jednostki i numerem pojazdu nie mam... Znalazłem stare kalki Italerii z innych pojazdów (wiek kalek 13 lat) i z nich wyciąłem brakujące numery. Pod kalki dwa razy sido, Microset na zmianę z wamodem i chyba problem zniknął. Brakujące numery boczne też będą od spokrewnionych dawców Masakra, ale chyba jest lepiej. Zdjęć z walki nie będzie, bo nie miałem żadnego aparatu pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fenek Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 Jak by co mam kalki do hellcata tyle ze z Academy, mogę się podzielić w razie kolejnego napadu weny twórczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 Nie planuję kolejnych prac na kalkach, jak tym razem coś nie zagra, zakleję wszystko tobołami i plecakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 I jeszcze zarzuć błotem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 tak też uczynię, ale na razie jestem dobrej myśli, wieczorem relacja z prac. zacząłem się też zastanawiać, jakim Sidoluxem koledzy działacie? macie zdjęcie butelki? może mój nie daje wystarczającego połysku i stąd problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 7 Lutego 2013 Share Napisano 7 Lutego 2013 Jeśli farba pod sidolux nie będzie gładka, to żaden lakier błyszczący nie pomoże. Albo musisz nałożyć tak grubą warstwę sidoluxu, że pokryje ona nierówności na farbie, albo przed nałożeniem sido wypoleruj suchą farbę w miejscach pod kalki na mokro np papierem #1000 i dopiero na to sidolux. Przy tak przygotowanej powierzchni wystarczy jedna warstwa sido, nawet zwilżenie, a nie polewanie i masz piękny błysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 7 Lutego 2013 Autor Share Napisano 7 Lutego 2013 zastosuje się do tej sugestii, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 11 Lutego 2013 Autor Share Napisano 11 Lutego 2013 Kalki - kolejne starcie: tak siadły, dorosłe już chyba, z Itareri: użyłem Microscale i Wamodu, na zmianę, oczywiście na powierzchnię pokrytą sidoluxem, ale jak widać wcale nie gładką... tu też kalki z Italerii: Tak już zostawię, choć krój cyfr mi nie pasuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Lutego 2013 Autor Share Napisano 15 Lutego 2013 Użycie Wamodu i Microscale pod kalki oraz dość mocne dociskanie kalki dało taki efekt: Po pokryciu matem Humbrola jest tak: Podoklejam oderwane części dodatkowego wyposażenia i chyba koniec... pomyślę nad jakąś podstawką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARTH Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Jest zdecydowanie lepiej, ja daję jeszczę raz sido na same kalki by zniwelować góbość kalki i dopiero potem mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Przypadkiem tu trafiłem, pojazdy mnie mocno nie interesują, ale będę zaglądał, bo model wygląda po prostu bardzo interesująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 16 Lutego 2013 Share Napisano 16 Lutego 2013 Jest zdecydowanie lepiej, ja daję jeszczę raz sido na same kalki by zniwelować góbość kalki Potem mozna wyrownac wszystko szlifujac papierem sciernym 2000.I na to mat. Bede podgladal;lubie reaktywacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Lutego 2013 Autor Share Napisano 18 Lutego 2013 Pawle, wszelkie komentarze mile widziane, te "minorowe" też... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi