Skocz do zawartości

Sherman Firefly Vc 1:35 Tasca

pan_piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Klamoty, biedrona. Z tyłu można zauważyć coś co kiedyś będzie budynkiem na dioramce. Planuje dorzucić jest jeszcze paru brytoli stojących przy wejściu, najlepiej z jakąś konserwą albo papierosem. Niestety nie mogę znaleźć takich figurek nigdzie. Aha klamoty jeszcze nie brudzone i nie do końca pomalowane.

IMG_4333.jpg

IMG_4341.jpg

IMG_4339.jpg

IMG_4337.jpg

IMG_4342.jpg

IMG_4344.jpg

• 2 weeks later...

mam wątpliwości, czy znaki taktyczne (żółte trójkaty) nie zostały zamalowane po lądowaniu w Normandii. brakuje też chyba mocowania młota na tylnej płycie (kawałek kątownika i pasek). poza tym ładnie to wygląda.

Piotr,...model fajny ale moim skromnym zdaniem troche malo konsekwencji ...juz tlumacze:

Swietnie Ci wyszedl bok tego swietlika - splywajacy od deszczu brud i kurz. Lubie tak i ladnie pasuje ...ale ...przednia plyta jakby nietknieta a napewno dzialaly na na takie same warunki (moze nawet bardziej bo jest pochyla) - moze to kwestia zdjecia.

dol wanny (z przodu) tak samo. Zauwaz ze kola masz utytlane blotkiem ale wanna czysciutka

gasieniece od zewnatrz sa tez jakby za dziewicze (zrobil bym nawet kurz w zakamarkach)

Moze bym go nieco odrapal w niektorych miejscach (ale to oczywiscie kwestia upodobania)

Zapsowe kola z tylu wygladaja jakby byly czyms zalane (felgi czu jak je zwal:) - czy to zamierzony efekt ?

Niestety (to nie Twoja wina) ale platikowe bibeloty wygladaja na plastikowe . Czy juz nakladales jakis matowy lakier na nie ?

O co chodzi z tymi jasnymi miejscami (te male ogniwka) na gasienicy umieszczonej na wiezy?

Pozatym model bardzo fajny. jeszcze raz...podoba mi sie jak bo potraktowales na bocznych scianach (oleje i pigmenty? czy uzywales czegos jeszcze ?)

Pozdrawiam

Już się tłumaczę.

1.Przednia płyta będzie zasłonięta gąsienicami, tylko jeszcze ich nie złożyłem.

2.Dół wanny tak z przodu jak i z tyłu nie ruszany był jeszcze. Dopiero po założeniu gąsek będę brudził.

3.Gąski od wewnątrz nie są takie dziewicze. Może na zdjęciach nie widać ale brudek i tam dotarł.

4. Odrapania były ale zniknęły pod brudzeniem. (zobacz na wcześniejsze fotki.)

5.Chyba wash nie wysechł. Można uznać że deszczówka się zebrała ;)

6. Na babeloty mat jeszcze nie był nakładany.

7. Pigment mi się sypnął, stąd te jasne miejsce na gąskach na wieży.

8. Boki to standard, filtr-sidolux-biedrona-satyna-jeszcze raz biedronka-specyfiki AK interactive-pigmenty.

mam wątpliwości, czy znaki taktyczne (żółte trójkaty) nie zostały zamalowane po lądowaniu w Normandii. brakuje też chyba mocowania młota na tylnej płycie (kawałek kątownika i pasek). poza tym ładnie to wygląda.

Były zamalowane- oczywiście- dlatego napisałem wcześniej o ćwiczeniach w Anglii...

Ale co za piękne malowanie... Kolorowe...

osobiście nie sądzę, bo to ładny cel był, czasem pokrywano też błotem białe gwiazdy, żeby artylerzystów nie kłuły w oczy. chodziło o to, aby pojazd był mozliwie najbardziej wtopiony w tło. ale oczywiście jest na świecie licentia poetica... trudno tu cokolwiek udowodnić, ale jakbyś jeżdził w czymś takim to pewnie sam byś zamalował :-)

jesli chcesz zrobić ćwiczenia z Anglii to klamoty powinny być zdjęte. jesli chcesz zrobić Shermana walczącego we Francji lub Holandii to po prostu zamaluj z pędzla znaki taktyczne tak jak robili to nasi pancerniacy (widziałem zdjęcia, są w "Polskich Shermanach") i bedzie ok.

np. J.Ledwoch Polskie Shermany Wyd. Militaria 192, s. 49 na dole - przykład zamalowania żółtego kwadratu. moim zdaniem jak zamalujesz z pędzla trójkaty to będzie dobrze i realistycznie. znaki taktyczne pozostawiano na czołgach z tyłu wiezy, wiele jest zdjęć Firefly i Cromwelli ze znakami na zasobniku wiezy lub z tyłu wieży. poza tym po inwazji na czołgach pojawiły się mniejsze białe gwiazdy ale nie popadajmy w przesadę. takie sa moje spostrzeżenia, chociaż zawodowym historykiem wojskowości nie jestem :-)