Skocz do zawartości

Sherman Firefly Vc 1:35 Tasca

pan_piotrek

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 132
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• 2 months later...

Zmyłem dziada. Nie podobał mi się kolor i brudzenie.

Jak zwykle nie obeszło się bez strat w postaci, ubytku większości detali, i trochę rozklekotanym podwoziu.

Jutro będę składał go do kupy.

Jak myślicie czyścić koła i wózki do końca czy zostawić jako bazę do weatheringu?

DSC_0210.jpg

DSC_0212.jpg

Witam!

Chyba wielka kupa ci z tego wyjdzie? Modelik był świetnie pomalowany i dobrze wyglądał. Fatalnie wygląda to zarwane zawieszenie. Zrobiłem kilka takich pdwozi od Tasca. Będziesz miał problem z poklejeniem tego wszystkiego do kupy.

Szkoda modelu i twojej pracy. Nie rozumiem co w nim ci przeszkadzało...

Nie martw się Marioba, Dzisiaj większość elementów trafiła na miejsce. Podwoziem zajmę się jutro, ale wszystko jest na dobrej drodze.

Co do decyzji no nie byłem zadowolony z modelu. A im bardziej mu się przyglądałem tym gorzej wyglądał. Nietrafiony kolor, nieprzemyślane brudzenie. Wydaję mi się po prostu że model poniżej moich możliwości wyszedł.

Pracę ruszą jak poczta przyśle kalki. Czyli nie wcześniej niż przyszły tydzień.

Pojazd dalej będzie z 1 Dywizji Pancernej. Pytanie czy to czerwone koło na boku to podobnie jak trójkąt oznaczenie używane w czasie ćwiczeń w Anglii czyli na pojezdzie z Francji nie powinno go już być?

35d10inst.jpg

Nie jestem 100% pewny co do tych oznaczeń, ale znalazłem kilka ciekawych informacji.

"...Turret Markings. A yellow triangle on the turret indicated “A” Squadron of the regiment. A

square was used to indicate B Squadron, a Circle for C Squadron, and a Diamond for D

Squadron."

Informacja:http://www.rclwinnipeg100.ca/TheShermanTankMemorial.pdf

Dotyczy Kanadyjczyków, ale oni to prawie byli jak Brytyjczycy, oraz zdjęcie Shermana z London's Imperial War Museum:

http://www.flickr.com/photos/barryslemmings/128525795/in/photostream/

Co do Amerykańców to nie wiem czy oni tego używali poza Anglią.

Nie wiem po co powtarzacie jeden za drugim, że oznaczenia szwadronów były stosowane tylko podczas ćwiczeń w Anglii. Wystarczy poszukać trochę wśród archiwalnych zdjęć by mieć pewność , że twierdzenia te to bzdura.

Masz obecnie kompletne kalki przygotowane do pojazdu, bazują one na dokumentacji zdjęciowej pojazdu zniszczonego w czasie walk o Maczugę, więc to okres kampanii w Normandii. W mojej relacji masz zdjęcia archiwalne. Zastosowane u mnie kalki ,były dostepną w tamtym czasie składanką .

Oglądam dalej i życzę powodzenia w dokończeniu świętojańskiego robaczka .