pan_piotrek Napisano 2 Lutego 2012 Autor Share Napisano 2 Lutego 2012 Trzeba podgonić inne projekty ;) Na razie trochę dobrudziłem shermana. Ale szczerze mówiąc mam trochę mieszane uczucia. Jeszcze trochę nad tym popracuję. Jak już go skończę zabieram się za podstawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Całkoem spoko wygląda modelik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Ładny. Z podstawką będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Podwozie oraz boki wyglądają w porządku. Jednakże górne części kadłuba są wg mnie zdecydowanie za czyste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 2 Lutego 2012 Autor Share Napisano 2 Lutego 2012 Tam jeszcze nie doszedłem ;) Mnie jakoś te boki nie satysfakcjonują, czegoś im brakuję. Jeszcze pokombinuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 2 Lutego 2012 Share Napisano 2 Lutego 2012 Tam jeszcze nie doszedłem ;) W takim razie cofam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Zmyłem dziada. Nie podobał mi się kolor i brudzenie. Jak zwykle nie obeszło się bez strat w postaci, ubytku większości detali, i trochę rozklekotanym podwoziu. Jutro będę składał go do kupy. Jak myślicie czyścić koła i wózki do końca czy zostawić jako bazę do weatheringu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 28 Kwietnia 2012 Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Uuuu, nie wygląda to ciekawie. Będziesz miał trochę roboty, żeby przywrócić model do porządku. A co do podwozia to moim zdaniem spokojnie możesz zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 28 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2012 Nie jest tak tragicznie, większość elementów oczyszczona i czeka na przyklejenie. Na wieży zeszła faktura odlewu ale odtworzenie to sekunda. Gorzej że muszę jakieś kalki skombinować :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Mam nadzieję, że będzie równie udane drugie podejście jak pierwsze. Co do kalek to na pewno znajdziesz coś z firm Echelon bądź Bison. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 29 Kwietnia 2012 Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Witam! Chyba wielka kupa ci z tego wyjdzie? Modelik był świetnie pomalowany i dobrze wyglądał. Fatalnie wygląda to zarwane zawieszenie. Zrobiłem kilka takich pdwozi od Tasca. Będziesz miał problem z poklejeniem tego wszystkiego do kupy. Szkoda modelu i twojej pracy. Nie rozumiem co w nim ci przeszkadzało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2012 Nie martw się Marioba, Dzisiaj większość elementów trafiła na miejsce. Podwoziem zajmę się jutro, ale wszystko jest na dobrej drodze. Co do decyzji no nie byłem zadowolony z modelu. A im bardziej mu się przyglądałem tym gorzej wyglądał. Nietrafiony kolor, nieprzemyślane brudzenie. Wydaję mi się po prostu że model poniżej moich możliwości wyszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2012 No i wielka kupa ;) A może nie ? Teraz wreszcie wygląda jak sherman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Uratowałeś go jakoś. Czy to jest podkład czy już jakiś kolor właściwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Gdzie kupic Shermana /obojetnie jaka wersja/z Tasci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Ja najczęściej korzystam z eBay: http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p5197.m570.l1313&_nkw=sherman+tasca&_sacat=See-All-Categories Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Bazyl Kolor właściwy oczywiście. Jutro poddam go dalszej modulacji bo trochę kontrasty za małe. Robert Poszukaj po sklepach modelarskich, chyba w sahara hobby są na zamówienie. W martoli chyba był jakiś. Gdzieś tam się przewijają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Widziałem w Martoli ale ta cena :250zł ,to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 30 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Tak Tasci tyle kosztują niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 30 Kwietnia 2012 Share Napisano 30 Kwietnia 2012 Podobno najlepsze ,ale cena lekko przegieta ,pomyślę nad którymś z Dragonów. Działaj Piotr ,coś podpatrzę do "swojego"Firefly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Pracę ruszą jak poczta przyśle kalki. Czyli nie wcześniej niż przyszły tydzień. Pojazd dalej będzie z 1 Dywizji Pancernej. Pytanie czy to czerwone koło na boku to podobnie jak trójkąt oznaczenie używane w czasie ćwiczeń w Anglii czyli na pojezdzie z Francji nie powinno go już być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Nie jestem 100% pewny co do tych oznaczeń, ale znalazłem kilka ciekawych informacji. "...Turret Markings. A yellow triangle on the turret indicated “A” Squadron of the regiment. A square was used to indicate B Squadron, a Circle for C Squadron, and a Diamond for D Squadron." Informacja:http://www.rclwinnipeg100.ca/TheShermanTankMemorial.pdf Dotyczy Kanadyjczyków, ale oni to prawie byli jak Brytyjczycy, oraz zdjęcie Shermana z London's Imperial War Museum: http://www.flickr.com/photos/barryslemmings/128525795/in/photostream/ Co do Amerykańców to nie wiem czy oni tego używali poza Anglią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 1 Maja 2012 Autor Share Napisano 1 Maja 2012 Masz rację, to koło to oznaczenie 1 Pułku Pancernego. Sprawdziłem w publikacji Militariów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piterpanzer Napisano 1 Maja 2012 Share Napisano 1 Maja 2012 Nie wiem po co powtarzacie jeden za drugim, że oznaczenia szwadronów były stosowane tylko podczas ćwiczeń w Anglii. Wystarczy poszukać trochę wśród archiwalnych zdjęć by mieć pewność , że twierdzenia te to bzdura. Masz obecnie kompletne kalki przygotowane do pojazdu, bazują one na dokumentacji zdjęciowej pojazdu zniszczonego w czasie walk o Maczugę, więc to okres kampanii w Normandii. W mojej relacji masz zdjęcia archiwalne. Zastosowane u mnie kalki ,były dostepną w tamtym czasie składanką . Oglądam dalej i życzę powodzenia w dokończeniu świętojańskiego robaczka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pan_piotrek Napisano 7 Maja 2012 Autor Share Napisano 7 Maja 2012 Kalki doszły więc pracę ruszyły. Na razie wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi