Jump to content

Sd.Kfz. 6/3 "Diana", Milicast, 1/76

Bushi
 Share

Recommended Posts

Graphic1.jpg

Sd.Kfz. 6/3 "Diana" w skali 1/76 to żywiczny model brytyjskiej firmy Milicast z Glasgow.

Ze względu na różne trudności składałem go dość długo.

W modelu wymieniłem kilka elementów na druciane, dodałem szperacz, kanistry z academy i pakunek z attacka.

Malowanie: czarny podkład, ciemnoszary jako baza , następnie sido lakier do włosów i piaskowy który został następnie pozdzierany tak by pokazał się bazowy.

Cieniowanie tuszem vallejo w kolorze sepia, który na piaskowym wygląda bardziej jak rdza, do tego obicia brązem van dycka. Kurzenie pigmentami w odcieniach piasku i beżu.

Informacje na temat konstrukcji zaczerpnięte z wikipedii:

"Sd.Kfz. 6/3 (7,62cm FK® auf 5t Zgkw) - niemiecki niszczyciel czołgów z okresu II wojny światowej,

zbudowany w małej serii dla oddziałów Afrika Korps generała Erwina Rommla stacjonujących w północnej Afryce.

Pojazd powstał przez zamontowanie na podwoziu ciągnika półgąsienicowego Sd.Kfz. 6 zdobycznej radzieckiej

armaty polowej 76,2 mm F-22, zaadaptowanej do celów przeciwpancernych.

W publikacjach powszechnie, lecz błędnie nazywany jest Diana".

SdKfz_6-31942.jpg

Mój model

1IMG_09151.jpg

th_IMG_08941.jpg th_IMG_08951.jpg th_IMG_08961.jpg

th_IMG_08971.jpg th_IMG_08981.jpg th_IMG_08991.jpg

th_IMG_09001.jpg th_IMG_09011.jpg th_IMG_09031.jpg

th_IMG_09051.jpg th_IMG_09061.jpg th_IMG_09071.jpg

th_IMG_09081.jpg th_IMG_09091.jpg th_IMG_09101.jpg

th_IMG_09141.jpg th_IMG_09161.jpg th_IMG_09181.jpg

th_IMG_09201.jpg th_IMG_09211.jpg th_IMG_09221.jpg

th_IMG_09231.jpg th_IMG_09241.jpg th_IMG_09261.jpg

Czuć klimat Północnej Afryki, a jak jest klimat północnej Afryki, jest impreza

Model przyjemny, a otoczenie jeszcze lepsze. W połączeniu z dobrze przygotowaną galerią, całość daje czadu.

Pozdrawiam

Kornik

Przez pierwszy moment myślałem, że pierwsze zdjęcie modelu (to z niebieskim tłem) to zdjęcie prawdziwej maszyny. Dobra robota. Jak już wcześniej napisano, pojazd fajnie odcina się od podstawki i co najważniejsze czuć klimat Afryki. Ostatnio też przymierzam się do malowania DAK i na pewno twój pojazd posłuży mi za jeden ze wzorów malowania.

Omijałem temat bo za 72 nie przepadam ale przypadkiem wpadłem i jestem pozytywnie zaskoczony, wygląda bardzo dobrze dioramka też niczego sobie.

Cześc.

Dzięki za pozytywne opinie. Jeśli chodzi o pytania na temat modelu i podstawki to:

Skałki są zrobione z tłucznia zajumanego z terenu pobliskiego orlika .

Klejone na rakoll, mniejsze kamienie przyklejane na grunt do betonu "Tytan".

Model to oryginał z Anglii, nie jest z alledrogo.

Zibi model ma rok produkcji 1998. Nie wiem czy to starsza czy nowsza wersja, Milicast ma na sklepie faktycznie 2 dianki za £19.95 i £15.95.

loskenstain rdza to tak na prawdę wash zrobiony z inków Vellejo dałem najpierw sepię i być może doszedł do tego marron brown (stały obok siebie w pudełku, mogłem coś pozamieniać bo kolor podobny:)).