Bushi Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 Sd.Kfz. 6/3 "Diana" w skali 1/76 to żywiczny model brytyjskiej firmy Milicast z Glasgow. Ze względu na różne trudności składałem go dość długo. W modelu wymieniłem kilka elementów na druciane, dodałem szperacz, kanistry z academy i pakunek z attacka. Malowanie: czarny podkład, ciemnoszary jako baza , następnie sido lakier do włosów i piaskowy który został następnie pozdzierany tak by pokazał się bazowy. Cieniowanie tuszem vallejo w kolorze sepia, który na piaskowym wygląda bardziej jak rdza, do tego obicia brązem van dycka. Kurzenie pigmentami w odcieniach piasku i beżu. Informacje na temat konstrukcji zaczerpnięte z wikipedii: "Sd.Kfz. 6/3 (7,62cm FK® auf 5t Zgkw) - niemiecki niszczyciel czołgów z okresu II wojny światowej, zbudowany w małej serii dla oddziałów Afrika Korps generała Erwina Rommla stacjonujących w północnej Afryce. Pojazd powstał przez zamontowanie na podwoziu ciągnika półgąsienicowego Sd.Kfz. 6 zdobycznej radzieckiej armaty polowej 76,2 mm F-22, zaadaptowanej do celów przeciwpancernych. W publikacjach powszechnie, lecz błędnie nazywany jest Diana". Mój model Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igor Kozik Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 Super wygląda. Z czego zrobiłeś te skały?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panzer4 Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 Jak dla mnie model bardzo ładny. Mocno i kontrastowo styrany, ale dzięki temu odróżnia się dobrze od tła i fajnie się na niego patrzy. Widzę, że już Ci przeszła faza na "Czerwoną Potęgę" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
imek46 Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 Jedno słowo ŚWIETNY i ta podstawka też klimatyczna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bazylms Posted August 11, 2011 Share Posted August 11, 2011 Bardzo ładna kompozycja. Podstawka super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sznycel Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Wow poważnie wyglądają te skały, modelik też niczego sobie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kornik_69 Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Czuć klimat Północnej Afryki, a jak jest klimat północnej Afryki, jest impreza Model przyjemny, a otoczenie jeszcze lepsze. W połączeniu z dobrze przygotowaną galerią, całość daje czadu. Pozdrawiam Kornik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hubert72 Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Świetna praca ! Doskonała kompozycja modelu+podstawki Czyżby Dianka kupiona na allegro ? jeśli tak to jest oryginał czy lanie garażowe ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek14147 Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Przez pierwszy moment myślałem, że pierwsze zdjęcie modelu (to z niebieskim tłem) to zdjęcie prawdziwej maszyny. Dobra robota. Jak już wcześniej napisano, pojazd fajnie odcina się od podstawki i co najważniejsze czuć klimat Afryki. Ostatnio też przymierzam się do malowania DAK i na pewno twój pojazd posłuży mi za jeden ze wzorów malowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dumo Posted August 12, 2011 Share Posted August 12, 2011 Omijałem temat bo za 72 nie przepadam ale przypadkiem wpadłem i jestem pozytywnie zaskoczony, wygląda bardzo dobrze dioramka też niczego sobie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bushi Posted August 13, 2011 Author Share Posted August 13, 2011 Cześc. Dzięki za pozytywne opinie. Jeśli chodzi o pytania na temat modelu i podstawki to: Skałki są zrobione z tłucznia zajumanego z terenu pobliskiego orlika . Klejone na rakoll, mniejsze kamienie przyklejane na grunt do betonu "Tytan". Model to oryginał z Anglii, nie jest z alledrogo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ups Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 Witam . Wykonanie na wysokim poziomie, zarówno podstawka jak i sam modelik bardzo sympatycznie styrany. Generalnie brawo, tym bardziej że jest to 1:72 (skala której ja sam nie czuję). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zekar Posted August 13, 2011 Share Posted August 13, 2011 No cóż zostaje mi powielić komentarz poprzedników, model bardzo fajny, podoba mi się, że taki styrany, widać,że w Afryce nie od wczoraj. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi1 Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Lepiłeś wersje szybką czy jeszcze wytargałeś pełna wersje sprzed lat????? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 15, 2011 Share Posted August 15, 2011 Bardzo ładny model. Super komponuje się z podstawką. Fajna rdza. Jak ją zrobiłeś (rdze)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bushi Posted August 15, 2011 Author Share Posted August 15, 2011 Zibi model ma rok produkcji 1998. Nie wiem czy to starsza czy nowsza wersja, Milicast ma na sklepie faktycznie 2 dianki za £19.95 i £15.95. loskenstain rdza to tak na prawdę wash zrobiony z inków Vellejo dałem najpierw sepię i być może doszedł do tego marron brown (stały obok siebie w pudełku, mogłem coś pozamieniać bo kolor podobny:)). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kacperek315 Posted August 23, 2011 Share Posted August 23, 2011 Elegancik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts