Macisso Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Witam Szanownych forumowiczów. Prezentuję galeryjkę mojego pierwszego tak zaawansowanego modelu. Prawie 1,5 roku pracy... Niedoróbek sporo, ale nauka nie poszła w las (mam nadzieję ). A zatem zapraszam do oglądania. Komentarze mile widziane Fotki może nie najlepsze, ale pośpiech i braki w umiejętnościach fotograficznych wyszły na jaw Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Gratuluję. Kawał świetnej roboty. Zbliżenia środokręcia kopią zadek. Jedna jedyna uwaga, to może rozważ zastąpienie płaskich ludków bardziej przestrzennymi, bo o ile na zdjęciach z pewnego dystansu fajnie wyglądają, to przy zbliżeniach nie pasują do wysokiego pozimu wykonania okrętu. Jeszcze raz gratulacje zdolności i uporu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Hmmm... na dobrą sprawę komentarz zbędny.. 251m stali w takiej skali robi piorunujące wrażenie... Na fotkach widać troszkę niedoróbek, ale czym że one są na tle takiego okrętu.. Naprawdę ładownia się należy Załoga oczywiście tylko do zdjęć? Szkoda tak pięknego okrętu zagracić czymś co tylko z nazwy przypomina marynarzy heh (ponoć można dorwać załogę 3d.. oczywiście do pomalowania ) Wielki szacun Już nie mogę się doczekać kolejnego warsztatu!!! Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Kawał dobrej modelarskiej roboty z załogą wygląda fajnie ale przy tym nakładzie PRACY jak i finansów to 40zł na pełnowymiarową załoge warto dać /wytnie się i wstawi nową/ Modelik wypieszczony a załoga uciekła spod walca z naszych "autostrad" Naprawde wyszedł ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Sierpnia 2011 Super Moderator Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Tak - Koledzy wyjęli słowa równiez z moich ust - gratuluję świetnego modelu Na jakimś konkursie w najbliższym czasie go zobaczymy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Gratuluję, zaj... model, bardzo mi się podoba Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Bardzo dziękuję panowie i cieszę się że model w waszych oczach nadaje się do czegoś więcej niż tylko do wyrzucenia przez okno Załogo faktycznie płaska i kiedy Bismarck spocznie na dioramie "płaskaczy" wymienię na 3D marynarzy. Na jakimś konkursie w najbliższym czasie go zobaczymy ? Wydaje mi się że nie jest dostatecznie udany aby się z nim wozić po wystawach.... Ale jeśli będzie okazja spotkać się osobiście to pakuję go do plecaka i ruszam na wystawę Na fotkach widać troszkę niedoróbek, ale czym że one są na tle takiego okrętu.. No widać widać... Następny model będzie lepszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 18 Sierpnia 2011 Super Moderator Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Ale jeśli będzie okazja spotkać się osobiście to pakuję go do plecaka i ruszam na wystawę Najbliższy termin 3-4 września Świdnica pod Wrocławiem. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Gratuluję schludnie wykonanego modelu.Model na pewno na żywo prezentuje się znacznie lepiej i zapewne może powalczyć na konkursach wszelakich ;-) Mimo,że nie jestem fanem spółki B&T to na ten akurat spoglądam bez wysypki bo jest fajnie zdetalizowany. Tak czy owak czekam na obiecaną dioramkę ,której będę się domagał jeśli takowa faktycznie jest w planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Od kiedy zarejestrowałem się na tym forum cały czas bacznie przyglądałem się budowie tego modelu. Mam małe zastrzeżenia ale rozumiem że nie wszystko da się zrobić idealnie. Ja tak piszę a jak sobie pomyślę ile ja mam niedoróbek to wtedy mi dopiero włosy dęba stają. Bardzo mi się podoba ta ilość użytych części foto trawionych. Mam ten model w planach ale to dopiero po Narwiku i Graf Spee. Tak czy siak model bardzo mi się podoba. No i to malowanie belkowe. Strasznie mi się podoba, przy takim modelu chyba nigdy się na takie nie zdecyduje. Takie komentarze że model jest czysto sklejony chyba są nie na miejscu bo to nie ten poziom wykonania że by za takie rzeczy chwalić. Oczywiście jest tak zrobiony ale przy tej jakości wykonania to po prostu logiczne. Pozdrawiam Michał. P.S Jaki następny? Bo coś pisałeś o Narwiku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 19 Sierpnia 2011 Share Napisano 19 Sierpnia 2011 Witam, przepiekny model. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2011 Najbliższy termin 3-4 września Świdnica pod Wrocławiem. Zapraszam. W tym terminie nie ma szans. Może jesienią jakoś gdzieś... Michał15 Dzięki za miłe słowa. Następny będzie "Narvik" witek@ dioramka będzie ino muszę się zebrać w sobie coby dechy poszukać odpowiedniej Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skell Napisano 19 Sierpnia 2011 Share Napisano 19 Sierpnia 2011 Gratulacje ukończenia! Kawał dobrej roboty! Kompletny Bismarck prezentuje się wyśmienicie, super, że dodałeś mu życia przez załogę (chociaż zgadzam się, dobrze byłoby wymienić kolesi z dykty na przestrzenne figurki), rozwieszenie lin, trapów itp. Klub Bismarckowców się zaczyna się wodować, motywujecie mnie swoim tempem, muszę przepriorytetyzować swoje życie i wrócić do modelu, bo zostaję w tyle... Jeszcze raz - Model Przepiękny! Pozdrawiam skell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Myślę, że minelo już troszke czasu od zaprezentowania ukończonego Bismarcka jeszcze raz gratulacje i złapałes oddech więc mozesz pokazać dioramke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Powiem krótko: revellacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
r.kalkowski Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Okręt jak dla mnie super, foty mogły by być lepszej jakości ale nie można być we wszystkim b.dobrym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Dziękuję za miłe komentarze Panowie, choć wiem że do końca udany on nie jest Klub Bismarckowców się zaczyna się wodować, motywujecie mnie swoim tempem, muszę przepriorytetyzować swoje życie i wrócić do modelu, bo zostaję w tyle... Liczę na to Radku że pchniesz dalej niebawem swój warsztat Myślę, że minelo już troszke czasu od zaprezentowania ukończonego Bismarcka jeszcze raz gratulacje i złapałes oddech więc mozesz pokazać dioramke Nie tak szybko Dioramka będzie musiała poczekać na większą partię wolnego czasu. A puki co nie zapowiada się na to.... Okręt jak dla mnie super, foty mogły by być lepszej jakości ale nie można być we wszystkim b.dobrym Przy prezentacji dioramy (kiedyś tam) postaram się przyłożyć i wrzucić dobre foty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Bardzo ładny , i fajne malowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Wygląda super! Poza kilkoma drobnymi niedociągnięciami, które udało mi się wypatrzeć jest rewelacyjnie. Też chciałbym wykonać pierwszy okręt na takim poziomie. Przy okazji mógłbyś podsumować model i dodatki użyte do jego waloryzacji. Taką subiektywną ocenę im dać, z jakimś krótkim komentarzem dlaczego dobrze/niedobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Wszystko już zostało powiedziane. Świetny model teraz tylko czekamy na dioramę (motyw Ci przesłałem ). Ps - Marcin, nic o fladze nie powiesz ? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 No moje gratulacje Model prezentuje się imponująco. Zgadzam się z opiniami przedmówców a od siebie dodam, że cierpliwością i pracą ludzie... nie nie dzięki temu wychodzi takie cudo. Wszyscy nabraliśmy doświadczenia podczas "walki z B" i nawet po skończonym dziele poprawilibyśmy jeszcze co nieco a może jeszcze to i tamto. Dla mnie by model był wyjątkowy i oryginalny musi być w pewnym sensie niedoskonały. Reasumując, Macisso zasłużyłeś na duże zimne piwo Brawo za cierpliwość i dokładność. Mi osobiście bardzo podoba się olinowanie oraz wykonanie kamo Cała reszta jest również na niezłym poziomie ze szczegółami i przykuwającymi uwagę detalami. Raz jeszcze gratuluję, i tylko tak po cichu powiem, że brakuje mi trochę dziobowego masztu pod proporzec. Ale to tak na marginesie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Wygląda super!Poza kilkoma drobnymi niedociągnięciami, które udało mi się wypatrzeć jest rewelacyjnie. Też chciałbym wykonać pierwszy okręt na takim poziomie. Dzięki bardzo. Niedociągnięcia są ale i sam do niego podchodzę bardzo krytycznie. Nie mniej i tak cieszy Wszystko już zostało powiedziane. Świetny model teraz tylko czekamy na dioramę (motyw Ci przesłałem ).Ps - Marcin, nic o fladze nie powiesz ? Dzięki Wallace, ale o co kaman z tą flagą? Raz jeszcze gratuluję, i tylko tak po cichu powiem, że brakuje mi trochę dziobowego masztu pod proporzec. Ale to tak na marginesie Dziękuję Alex304 a co do masztu dziobowego.... Specjalnie dla Ciebie dołożę go do okrętu Przy okazji mógłbyś podsumować model i dodatki użyte do jego waloryzacji. Taką subiektywną ocenę im dać, z jakimś krótkim komentarzem dlaczego dobrze/niedobrze. Bardzo dobry pomysł. Już piszę co i jak: Model Revell-a jak wszyscy wiedzą. Zdecydowanie najlepsza baza do dalszych walk z okrętem w tej skali. Dokupiłem do niego zestaw luf toczonych (chyba firmy aber) w skład których wchodziły lufy do armat kalibru 380, 150 oraz 105. Tak się złożyło że przy 105-tkach były lufy starego typu. W zestawie LR kupionym później znalazły się 105-tki nowego typu, dzięki czemu mogłem zachować zgodność historyczną przy dwóch różnych rodzajach platform przeciwlotniczych tego typu. Jeśli chodzi o waloryzację. Dwa zestawy dedykowane. BigEd firmy Eduard z Czech oraz wspomniany wyżej LionRoar z Chin. Pierwszy zawierał tylko fototrawionki, drugi fototrawionki oraz części żywiczne oraz lufy toczone. Jeśli chodzi o Eduarda. Zestaw zawiera sporo części. Bardzo dobrze się z nim pracuje i w niewprawnych rękach wdzięcznie udaje się układać i wyginać. Sporo wnosi do modelu. Jeśli nie dysponujemy dużą gotówką na walorkę to śmiało polecam. LionRoar to zupełnie inna bajka. Odwzorowanie detali powala (co wcale nie oznacza że w Edku jest słabe). Ilość części przygniata. Idzie w tysiące..... Zawiera mnóstwo szczegółów których nie ma w zestawie z Eduarda. Nie mniej sporo się pokrywa i niektóre elementy Czescy koledzy wykonali lepiej. Na moim Bismarcku detale są wyważonym miksem obu zestawów. Wracając do LR... Ma pewne wady. po pierwsze jest tak delikatny że jak napisał kiedyś kolega skell ma się wrażenie że pracuje się z folią aluminiową. Do niektórych elementów nawet nie podchodziłem Drugi minus to instrukcja. Niezbyt czytelna oraz zdecydowanie mniejsza niż ilość części. Połowa elementów nie jest w niej zawarta, a przy ilości (tak na oko) tysiąca pierdół jest dość uciążliwe. Reasumując to co zostało napisane. Jeśli chcemy zrobić coś naprawdę fajnego i dokładnego w detale to trzeba mieć oba te zestawy. Jeśli mamy mało kasy to Eduard w miarę niewysokim kosztem pozwoli nam ożywić okręt w potrzebne detale. Każdemu wedla potrzeb Model został pomalowany Farbami Tamiya, które moim skromnym zdaniem nie mają sobie równych wśród akryli. Do tego kilka washy firmy Citadel użytych na pokład i "drewnianą" część łodzi motorowych oraz szalup ( z których jestem szczególnie zadowolony i dumny). Olinowanie wykonane z ramek ciągniętych po przypaleniu zapalniczką. Bandery dokupione z firmy Begemot. Revell-owskie nie miały swastyk wpisanych w okrąg co dla mnie było niedopuszczalne przy tak dużej ilości pracy włożonej w model. Do tego kilka pierdół które wykonałem sam od podstaw (naprawdę niewiele) i efekt końcowy mogliście zobaczyć powyżej. Delikatny i subtelny watering i finito Cennik: Model 300zł lufy 120zł Edek 180zł LionRoar 280zł (okazja) Kalkomanie 30 Razem 910zł plus chemia, farby itd.... Wypieram tę kwotę z pamięci Mam nadzieję że nic nie pominąłem. Pozdrawiam Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Cennik: Model 300zł lufy 120zł Edek 180zł LionRoar 280zł (okazja) Kalkomanie 30 Razem 910zł plus chemia, farby itd.... Wypieram tę kwotę z pamięci Mam nadzieję że nic nie pominąłem. Pozdrawiam Maciek Ale zdecydowanie było warto ..taki projekt to zupełnie inna bajka Mnie na Liona nie stać ale przy następnym Bismarcku w 350 kupię do nigo wszystko co się da Pozdrawiam Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 "Fotka Admina" jak najbardziej zasłużona ! Model wykonany "pierwszoklaśnie", wspomniane zdjęcie wygląda jak kolorowa fotografia oryginału - wspaniale uchwyciłeś kąt, odległość i te wszystkie smaczki... które właśnie dodają smaku Całość jest BARDZO, BARDZO bzy-bzy Razem 910zł plus chemia, farby itd...Ta liczba jest już trochę mniej "bzy", podejrzewam, że właściciel(ka) stoczni nie ma dostępu do forum i nie widzi tych danych... bo inaczej może być problem Czekam teraz z ekscytacją na eskortę do tego olbrzyma. Jakiś in-boxik? bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Cennik: Model 300zł lufy 120zł Edek 180zł LionRoar 280zł (okazja) Kalkomanie 30 Razem 910zł plus chemia, farby itd.... Wypieram tę kwotę z pamięci Mam nadzieję że nic nie pominąłem. Cenne pływadło. Ciekawe jakby przeliczyć rzeczywisty koszt prawdziwego okrętu na tą skalę. Może by wyszedł podobny wynik? "Razem 910zł plus chemia, farby itd... Ta liczba jest już trochę mniej "bzy", podejrzewam, że właściciel(ka) stoczni nie ma dostępu do forum i nie widzi tych danych... bo inaczej może być problem Ja swoim rodzicom nie mówię ile rzeczywiście wydaję na takie zabawki ale trochę tego jest ponad rzeczywisty budżet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi