Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Halo, halo

Bedzie to najwiekszy model jaki do tej pory kleilem, jak konczylem z modelarstwem w wieku 17 lat to gunship byl moim ostatnim "marzeniem" i kiedy wrocilem do modeli po 10 latach caly czas mi chodzil po glowie. Szukalem modelu Italki w 1:48 skali juz od dluzszego czasu i nie moge jakos trafic, wiec jak dzisiaj na pokazie zobaczylem ten model to sie wiecej juz opierac nie moglem.

Wykorzystam model C-130H i wlasnym sumptem dorobie wszystkie potrzebne zmiany.

Planuje zbudowac wersje "U", chociaz wersja "H" tez mnie kusi. Obydwie sa w rownym stopniu skomplikowane do przebudowy.

Warsztat zaczynam jutro, wiec jakby co to walic smialo ktora wersje mam budowac. Moze pomozecie mi sie zdecydowac.

800px-AC-130U_training.jpg

P1110614.jpg

Napisano

Witam

Wreszcie ktoś miał na tyle motywacji by zmierzyć się z tym niedoskonałym, acz na pewno ciekawym i dającym sporo możliwości modelem. Jeszcze nie miałem okazji oglądać ukończonego, porządnego "Spooky'ego" (na bazie Herculesa oczywiście) w 1:48 dlatego też stanowczo apeluję:

Rób wersję U !

Powodzenia

Kornik

Napisano

Yes yes yes zjawa

Napisano

jakieś postępy?? bo czekam z niecierpliwością;D można wiedzieć czy robisz model z całkowicie wyposażonym wnętrzem/?

Napisano
jakieś postępy?? bo czekam z niecierpliwością;D można wiedzieć czy robisz model z całkowicie wyposażonym wnętrzem/?

Wrzuce pare fotek jutro albo w piatek, jak na razie wycielem otwory pod 25mm i 40mm boforsa, dorobilem gniazdo mocowania gatlinga i boforsa.

Niestety na wnetrze to mi motywacji zabraklo, wiec bedzie tylko skorupa.

Napisano

Witam

Wrzuce pare fotek z postepow, chociaz nie sa one tak duze jakbym chcial.

Moze i to nawet lepiej, pospiech zazwyczaj jest moim najwiekszym wrogiem wiec teraz bardziej sie postaram.

P1110617.jpg

P1110618.jpg

P1110619.jpg

Napisano

No to witam z kolejnym updatem

zasadniczo to duuuuzo szpachli i szlifowania, dorobilem gniazdo 105mm i dwa elementy do podwieszenia/dolaczenia sensorow.

Jak to wszystko wyjdzie to sie okaze po podkladzie.

P1110622.jpg

P1110621.jpg

P1110620.jpg

Napisano
jakieś postępy??

Pozniej wstawie jakies foty, jak na razie to musialem poprawic gniazdo stopiatki, pierwsze wersja byla za mala, zaczelem teraz prace nad druga strona i wycielem "okno" dla obserwatora.

Napisano

Świetnie zapowiada się ten model.. wykonanie też francja elegancja..

Będę obserwował postępy z przyjemnością..

• 3 weeks later...
Napisano

Witam

Tak jakos wychodzi ze aktualizuje ten watek raz na miesiac.

Praca i stres skutecznie zabijaja chec modelowania.

Niemniej jednak cos tam pchnelem do przodu. Zakupilem tez kalki.

P1110699.jpg

P1110700.jpg

P1110701.jpg

P1110702.jpgP1110703.jpg

• 2 weeks later...
Napisano

Witam z kolejnym raportem z postępu prac.

Biorąc pod uwage wielkość modelu stwierdzilem że asz szkoda by bylo tak go zostawic i postanowilem ze zrobie otwarte klapy.

Trochę pracy z tym bedzie, ale myśle ze warto.

Prace nad podstawowymi przeróbkami różnic pomiedzy standardowym Herculesem, a Gunshipem już praktycznie zakończone.

Jeżeli chodzi o skrzydła to oprócz otwartych klap spróbuje także wykonać osłony na wydechy. Montuje się je aby zmniejszyć sygnature samolotu w paśmie podczerwieni. Na różnorakich zdjęciach zauważylem ze samoloty te występują z nimi lub bez, więc merytorycznie powinno być ok.

P1110729.jpg

P1110728.jpg

P1110727.jpg

P1110726.jpg

• 3 months later...
Napisano

Witam

temat się ciągnie jak flaki z olejem, kolejne 3 miechy mineły, a ja nadal nie skończylem tego potwora.

Niemniej jednak finisz już blisko. Pozostała sonda pod skrzydłem, pare anten i podklad.

P1110947.jpg

P1110948.jpg

P1110949.jpg

P1110950.jpg

P1110951.jpg

Napisano

Robi wrażenie. Bez wątpienia ozdobą modelu bedą wychylone klapy. Czekam na dalsze postępy . Trochę szkoda, że kolega nie zdecydował się na naszego Herka...

Napisano

Adam jak zwykle piękna robota. A i model robiący wrażenie .

Ale widzę, że na biurku pomyka tygrysek-latarka, pewnie niezły pomocnik ;)

Napisano

Powoli zaczyna się u mnie ślinotok

Nieważne, że trochę to trwało. Było warto poczekać. Teraz pora na malowanie!

Działaj!

Pozdrawiam

Kornik

Napisano

Obserwuję poczynania od samego początku i jestem pod wrażeniem. Nie mogę doczekać się malowania!

Napisano

Dzieki za opinie, jak tylko machne podkladem i zaczne malowac to wstawie foty.

Tak swoja droga to niezdecydowalem jeszcze czy bede malowal jako mocno zuzytego (szary kolor ma tendencje do mocnego plowienia), czy moze swiezy prosto z lakierni.

Napisano
P1110727.jpg

Czujniki opromieniowania u nasady statecznika pionowego nie powinne być wypoziomowane? Szukałem w necie, ale nie znalazłem żadnych zdjęć, więc nie mówię ze 100% pewnością, niemniej jednak sądzę, że tak.