Skocz do zawartości

AC-130U, Italeri 1:48

adamkijak

Rekomendowane odpowiedzi

Halo, halo

Bedzie to najwiekszy model jaki do tej pory kleilem, jak konczylem z modelarstwem w wieku 17 lat to gunship byl moim ostatnim "marzeniem" i kiedy wrocilem do modeli po 10 latach caly czas mi chodzil po glowie. Szukalem modelu Italki w 1:48 skali juz od dluzszego czasu i nie moge jakos trafic, wiec jak dzisiaj na pokazie zobaczylem ten model to sie wiecej juz opierac nie moglem.

Wykorzystam model C-130H i wlasnym sumptem dorobie wszystkie potrzebne zmiany.

Planuje zbudowac wersje "U", chociaz wersja "H" tez mnie kusi. Obydwie sa w rownym stopniu skomplikowane do przebudowy.

Warsztat zaczynam jutro, wiec jakby co to walic smialo ktora wersje mam budowac. Moze pomozecie mi sie zdecydowac.

800px-AC-130U_training.jpg

P1110614.jpg

Witam

Wreszcie ktoś miał na tyle motywacji by zmierzyć się z tym niedoskonałym, acz na pewno ciekawym i dającym sporo możliwości modelem. Jeszcze nie miałem okazji oglądać ukończonego, porządnego "Spooky'ego" (na bazie Herculesa oczywiście) w 1:48 dlatego też stanowczo apeluję:

Rób wersję U !

Powodzenia

Kornik

jakieś postępy?? bo czekam z niecierpliwością;D można wiedzieć czy robisz model z całkowicie wyposażonym wnętrzem/?

Wrzuce pare fotek jutro albo w piatek, jak na razie wycielem otwory pod 25mm i 40mm boforsa, dorobilem gniazdo mocowania gatlinga i boforsa.

Niestety na wnetrze to mi motywacji zabraklo, wiec bedzie tylko skorupa.

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

Witam z kolejnym raportem z postępu prac.

Biorąc pod uwage wielkość modelu stwierdzilem że asz szkoda by bylo tak go zostawic i postanowilem ze zrobie otwarte klapy.

Trochę pracy z tym bedzie, ale myśle ze warto.

Prace nad podstawowymi przeróbkami różnic pomiedzy standardowym Herculesem, a Gunshipem już praktycznie zakończone.

Jeżeli chodzi o skrzydła to oprócz otwartych klap spróbuje także wykonać osłony na wydechy. Montuje się je aby zmniejszyć sygnature samolotu w paśmie podczerwieni. Na różnorakich zdjęciach zauważylem ze samoloty te występują z nimi lub bez, więc merytorycznie powinno być ok.

P1110729.jpg

P1110728.jpg

P1110727.jpg

P1110726.jpg

• 3 months later...