GrzesiekW Napisano 19 Października 2011 Autor Share Napisano 19 Października 2011 Pracowałem dalej i wyszło coś takiego : Zapraszam do oceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Koła wyglądają teraz dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Dzięki Krzysiek. Szkoda, że tylko jedna osoba się wypowiada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Na niemcach nie znam więc się nie wypowiadam tylko obserwuję. Na razie ładnie i czysto sklejony tyle mogę powiedzieć. Tak trzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Października 2011 Autor Share Napisano 21 Października 2011 Dzięki. Bok już prawie skończony. Zapraszam do wytykania błędów .Zwłaszcza chodzi mi o blachy - to pierwszy model w którym na taką skalę ich używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 9 Listopada 2011 Autor Share Napisano 9 Listopada 2011 Odpocząłem sobie od III trochę, więc postanowiłem wziąść się w garść i powoli skończyć model. Przepraszam za przerwę. Skorupa sklejona (średnio wyszła), model pokryłem surfacerem, muszę jeszcze kilka rzeczy dokleić, poprawić malowanie i mogę zabrać się za pustynne kamo. Koła były któryś raz myte, więc skieruję pytanie do was - czy przecierać koła (czy ma na nich prześwitywać farba bazowa - szary niemiecki?). Pytam bo próbowałem tego i efekt mi się nie podobał - chyba na kołach odpuszcze sobie ten efekt. Wprawdzie malowałem koła ale wszystko zmyte więc na wszelki wypadek zapytam której farby użyć: -Pactra a 102 czy -Pactra a 020 Jak malowałem to używałem 2go koloru, wydaje mi się, że jest on bardziej odpowiedni - co wy na to? Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 9 Listopada 2011 Share Napisano 9 Listopada 2011 Tu masz Grzesiek 2 plansze barwne pustynnego malowania; Ja bym umieszał coś z tych 2 farb źródło; Waldemar Trojca - The Panzerkampfwagen III At War Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 9 Listopada 2011 Share Napisano 9 Listopada 2011 Zgadzam się z Piotrem - wymieszaj je jakoś. Na moim jest za bardzo pomarańczowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Listopada 2011 Share Napisano 9 Listopada 2011 Ale jak dasz "łosia'' to zrobi się ciemniejs zy...twój wybór.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Listopada 2011 Autor Share Napisano 10 Listopada 2011 Dzięki wielkie Piotrek, patrąc na te plansze chyba zdecyduje się na mieszanie. Wash prawdopodobnie dam brązowy, ale to jeszcze daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 10 Listopada 2011 Autor Share Napisano 10 Listopada 2011 Ok położyłem panzergrau, szkoda,że przykleiłem wszystkie graty na błotnikach, patrząc na plansze podesłane przez Piotrka, większośc sprzetu miała kolor bazowy - wcześniej o tym nie myślałem. Teraz dać sido a następnie lakier do włosów i dopiero pustynny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 Ja dokładnie tak zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 Jak powiedział, tak zrobił - wyszło tak, mam nadzieje, że za bardzo mnie nie zjedziecie : -Pustynny: i drapanie Nie wyszło mi to tak fajnie jak Krzyśkowi ale może coś jeszcze da sie poprawić. Zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 A tam od razu fajnie. Sam nigdy nie wiem jak będzie, bo za dużo czynników ma wpływ. Jeżeli chcesz robić poprawki to trzeba się spieszyć, bo jak wyschnie za mocno to już po zawodach. Zawsze można potem jeszcze pędzlem lekko poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 Wydaje mi się,że zrobiłem zbyt gęsto i zbyt wielkie przetarcia. Masz racje nie bardzo da się już poprawić, trudno zostawie tak ,może wash poprawi jeszcze ostateczny wygląd . Postanowiłem już jak wyglądać ma podstawka. Użyję do dioramki tych figurek : Szkopy będą sobie siedzieć przed jako tako ukończonym czołgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Może ktoś ma jakiś sposób na wycinanie elementów przeźroczystych. Pytam bo zabrałem się za wieżę i mam z nimi problem. Chodzi o to by wyglądały w miarę przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 (edytowane) Przypadkiem, zepsułem właz , wydaje wam się, że położenie flagi na wieży może poprawić sytuację ? Z tego co się orientuje, Niemcy czasami kładli flagi na swych czołgach. Zdjęcia prób, trochę nie leży jak trzeba ale może uratuje to trochę wygląd modelu. Szkoda by było skończyć pracę na tym etapie . Edytowane 12 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Wstaw fotkę tego zepsutego włazu może coś doradzimy. Nie wierzę,że nie da się go naprawić Ta flaga jest już przyklejona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Nie, tak tylko położona na mokro, zrobiona tylko dla testu. we właźe zeszlifowałem już co miałem. Myślę czy nie dorobić części z polistyrenu, tylko z zawiasam może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Zawias też dasz radę dorobić. Próbuj na pewno Ci się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Z takim dopingiem to napewno, już poprawiłeś mi humor. Musze w takim razie dokupić cyrkiel do wycinania kółek z polistyrenu. Fotki: Górny pierścień był szlifowany, teraz musze wkleić kółko z polistyrenu i dorobić zawiasy, a ty są drzwiczki. Zawias do nich powinien nie być tródny w produkcjii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Polecam Ci ten; http://www.exito.sklep.pl/pl/p/OLFA-Cyrkiel-CMP-1-do-wycinania-kol/1319 Wydatek niewielki a przyda Ci się także do wycinania masek do malowania kół itp. Cięcie nim jest dziecinnie proste Z dorobieniem tych zawiasów na pewno sobie poradzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Może nie będzie tak źle, przepraszam za ten akt desperacji ~to coś co nazwałem flagą. Czasem podejmuje zbyt pochopnie decyzje. W ogóle jestem przepełniony defetyzmem do tego co zrobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cesarz Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Cześć, Kilka uwag, mam nadzieję konstruktywnych: - flaga w tym miejscu co zaproponowałeś to nieporozumienie, lepiej zrobić właz od podstaw lub wziąść z innego modelu, flagi w Panzerach III najczęściej wystawiano na przedziale silnikowym lub ewentualnie z przodu wieży. Zakrywanie baboli to nie zawsze jest dobry pomysł bo często efekt końcowy jest odwrotny od zamierzonego - moim zdaniem dużo łatwiej jest najpierw skleić cały czołg łącznie z wyposażeniem a potem malować ponieważ możesz pobrudzić niechcący model klejem, poza tym części mogą ci odpaść razem z farbą - metoda na lakier do włosów jest nieprzewidywalna do końca więc czy nie łatwiej namalować odpryski farby np. za pomocą gąbki - efekt na pewno lepszy niż twoje otarcia w przypadkowych miejscach - kolorystyka - nie sugeruj się bezkrytycznie planszami barwnymi bo tam też zdarzają się błędy poza tym farba w warunkach pustynnych szybko płowiała zmieniając kolor więc tak na prawdę nie ma jednego słusznego koloru dla Afrika Korps, poza tym używano farb włoskich i zdobycznych brytyjskich - kalki - nie wiem czemu nie chcesz wykorzystać kalek z zestawu (Dragon ma świetne kalki produkcji Cartografu i rewelacyjnie się je nakłada), przecież nie każdy pojazd DAK miał słynny znaczek palmy ze swastyką, moim zdaniem w tej sytuacji dokupywanie dodatkowych kalek to strata pieniędzy ale to oczywiście zależy już od ciebie Pozdrawiam, Mariusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Dasz radę. Co to dla ciebie. Tylne koło naprawiłeś to i właz zmajstrujesz. Pamiętaj że "dwójka" ci wyszła to i ten się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi