Skocz do zawartości

Ciężki czołg przełemania lini frontu Kliment Woroszyłow - 2

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

добро пожаловать!

hobby-boss-russian-kv2-tank.jpg

Nazwa zestawu: Russian KV-2 Tank

Firma: HobbyBoss

Skala: 1:48

Nr katalogowy: 84816

Postęp

Wieża została sklejona, brakuje tylko paru detali. Kadłub ma tylko przyklejone górne ścianki.

dsc08971q.jpg

dsc08972x.jpg

dsc08973k.jpg

dsc08975h.jpg

Fotki czołgu który buduje.

kv2654.jpg

kv2332.jpg

• Odpowiedzi 53
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zasiadam i podglądam.

Widzę że długo nie zwlekałeś z rozpoczęciem warsztatu.

Przewidujesz jakieś dodatki (np.blaszki, gąski, żywica)?

Acha bym zapomniał. Tu masz stronę z masą zdjęć KW-2 - jest ich naprawdę dużo - może się przyda.

Edytowane przez Gość

Witam!

No i zapowiada się kolejny ładny model!

Mam tylko do ciebie straszna prośbę: Konradzie, NIE ŚPIESZ SIĘ! Zrób ten model dwa razy wolniej. Szanowni Forumowicze i moja skromna osoba poczekamy kilka dni dłużej na efekt końcowy. Nic nam się nie stanie....

Nieee, przy modelu chcę się pobawić olejami

A trochę jeszcze dziś podziałałem, Powklejałem wózki wraz z kołami, koła napędowe oraz napinające na sucho. Zacząłem dokańczać wieże tak aby sprawdzić czy nic nie ma przy niej do szpachlowania. Okazało się, że lufa wymaga tego zabiegu ale to raczej było pewne, na kadłubie zostały po szpachlowane jakieś ubytki od form (?)

Teraz czekam aż szpachla wyschnie i biorę za szlif.

dsc08976p.jpg

dsc08977ek.jpg

dsc08978w.jpg

Konrad C[/b]"]na kadłubie zostały po szpachlowane jakieś ubytki od form (?)

To nie są ubytki od form. Te prostokąty wskazywały gdzie należy przykleić dodatkową płytę pancerną podczas budowy KW-1 z ekranami. To samo miałem w moim KW-1. Po prostu Hobby Boss stosuje do wszystkich modeli KW ten sam model wanny.

Zasiadam i podglądam.

Widzę że długo nie zwlekałeś z rozpoczęciem warsztatu.

Przewidujesz jakieś dodatki (np.blaszki, gąski, żywica)?

Acha bym zapomniał. Tu masz stronę z masą zdjęć KW-2 - jest ich naprawdę dużo - może się przyda.

Nie, model buduję prosto z pudła.

Dziękuję lecz o tej stronie już wiem - to właśnie z niej wydobyłem te zdjęcia.

Też będę cię pilnie obserwował, bo to mój następny, tyle że w 1/35. Co to za czerwone znaczki?

Nie wiem - były już na zdjęciach.

Dajesz, dajesz, nie przestajesz. Oczywiście zaglądam i podglądam.

Witam!

No i zapowiada się kolejny ładny model!

Mam tylko do ciebie straszna prośbę: Konradzie, NIE ŚPIESZ SIĘ! Zrób ten model dwa razy wolniej. Szanowni Forumowicze i moja skromna osoba poczekamy kilka dni dłużej na efekt końcowy. Nic nam się nie stanie....

Dobrze mistrzu.

Znając życie i tak będzie dwa tygodnie nie całe i po warsztacie... No nic zobaczymy co tym razem...

No niestety, życie jest brutalne.

Konrad C[/b]"]na kadłubie zostały po szpachlowane jakieś ubytki od form (?)

To nie są ubytki od form. Te prostokąty wskazywały gdzie należy przykleić dodatkową płytę pancerną podczas budowy KW-1 z ekranami. To samo miałem w moim KW-1. Po prostu Hobby Boss stosuje do wszystkich modeli KW ten sam model wanny.

Dobrze wiedzieć.

Jeśli dasz radę prowadzić oba warsztaty (plus dwie renowacje) w roku szkolnym z równie dobrym efektem, to pewnie, że tak. Zależy czy Cię ciągnie

Ciągnie mnie tak, że BT już rozgrzebałem. Ale ostrzegam, że zdjęcia są brutalne... Widać tylko szpachlę.

Jeszcze zobaczę czy dam warsztat, ale pewnie tak.

Model zostało pomalowany, najpierw czarna farbą Pactry matt, czyli mój standard oraz następnie Russian Armor też tego samego producenta. Malując zieloną starałem się malować tak aby w różnych zakamarkach, na krawędziach i innych powierzchniach prześwitywała czarna farba. Pradę mówiąc jest to preshading. Następnym krokiem będzie dodanie do farby zielonej kilku kropel żółci/bieli i robienie rozjaśnień.

Świetnie mi się go malowało.

dsc08982w.jpg

dsc08983d.jpg

dsc08984d.jpg

dsc08985n.jpg

dsc08987j.jpg

dsc08989b.jpg

dsc08988e.jpg

No i poszła najjaśniejsza farba stanowiąca już ostateczną bazę.

dsc08992o.jpg

dsc08990d.jpg

dsc08991b.jpg

Potem zabawa olejami.

Czyli:

-Ślady po deszczu,

-wypołowienie,

-filtr.

dsc09003f.jpg

dsc09001x.jpg

dsc09002h.jpg

dsc09000z.jpg

To co ci mówiłem, ten kolor nie jest najlepszy, nie ma co aż tak przesadzać. Daj ciemniejszą zieleń.

Jeśli chodzi o zieleń na sowieckich czołgach to... sam sobie wybieram jaki kolor.

Ten akurat mi się podobał i na takowy czołg został pomalowany.

Myślę, że gdybym dał ciemniejszy to po washu, olejach i innych, czołg byłby strasznie ciemny.

Pobawiłem się trochę olejami na wieży, zrobiłem washa i zacieki. pomalowałem niektóre nity i śruby na taką ciemną czerwień imitującą farbę podkładową.

dsc09008d.jpg

dsc09004t.jpg

dsc09005k.jpg

dsc09006k.jpg

Wygląda fajnie, tylko reflektor coś "ugryziony", będziesz coś z nim robił jeszcze?

To prawda, chyba będę robił go od podstaw z przeźroczystego plastiku.

Fotki na szybko, dostał washa po całości. Zastanawiam się tylko czy dać kurz na podwozie czy mokre błoto jak na T-28.

dsc09013o.jpg

dsc09009j.jpg

dsc09010t.jpg

dsc09011i.jpg

dsc09012b.jpg

Tak, z uchwytami ciężko mi było washować wieże - po szturchnięciu patyczkiem higienicznym odrywały się więc je tymczasowo usunąłem. Następnym krokiem będą obicia, kurz, plamy po oleju, poprawa kurzu na podwoziu oraz gąsienice...