SAGITARIUS Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 Witam. Kolejny model, kolejne zmagania. Model DUKW 353 włoskiej firmy Italeri, nr katalogowy 6446 skala 1/35 Italeri proponuje dwa malowania do tego modelu: 1) - U.S. Army, Garda Lake, Włochy 1945 - malowanie jednokolorowe Olive Drab. 2) - U.S.M.C., Iwo Jima, Luty 1945 - malowanie wielokolorowe, kamo Dark Green, Sand, Dark Tan - i to właśnie wybrałem Model składa się sam i praktycznie bez problemowo. Nauczony doświadczeniem przy wykonywaniu modeli Italeri, nie zaufałem do końca pierwszemu wrażeniu i postanowiłem pasować element. Firmie Tamiya czy Dragon mozna zaufać i modele, szczególnie te nowsze, sklejam bez pasowania. Elementy podwozia wymagają szczególnej uwagi i spasowania chociaż jak wspomniałem jest na prawdę dobrze. Sklejenie bryły gotowej do malowania zajęło mi prawie 8 godzin, non-stop. Całość i wersja ostateczna, po zagruntowaniu Mr Surfacer 1000 wygląda tak: rozważam możliwość zrobienia modelu z takiej konfiguracji: ... wracam do pracy. Pozdrawiam Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 Model prezentuje się wyśmienicie! Niecierpliwie czekam na postępy w malowaniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 17 Maja 2007 Autor Share Napisano 17 Maja 2007 Witam. W tej chwili model pomalowany jest już bazowym zielonym. Schnie, a aku do aparatu ładuje się ... niebawem dalszy ciąg relacji. Pozdrawiam S. - Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 17 Maja 2007 Share Napisano 17 Maja 2007 hmmm bardzo fajny model czekam na następne postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 Witam Kolejne postępy prac... Zieleń, wycieniowana ciemniejszym odcieniem ... maskowanie masą UHU Patafix ... malowanie DARK TAN ... oraz cieniowanie ... ... Pozdrawiam S. - Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 Witam. Kamo GOTOWE !! Oczywiście żeby była jasność, kamo wymaga retuszu. Dosyć trudna powierzchnia do zrobienia takiego kamo, wystające dosyć mocno elementy powierzchni bocznych, spowodowała, że powstały miejsca, w których powstał odkurz z malowania aerografem. Osobiście z efektu jestem zadowolony ... powiedzmy 70% na 100% jakie miałem oczekiwania. Teraz pędzel w dłoń i retusz. Wieczór mam zajęty do dzieła ... Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Malowanie fajne ale jedno mnie narazie kuje w oczka , najpierw poprzylepiałeś wszystkie elementy a potem pomalowałeś . Efektem tego jest wszystko jednolite i nie wyeksponowane np . saperka czy siekiera Mam nadzieje że retusz pędzlem obejmie te elementy także ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Dla mnie bomba! Co jeszcze planujesz z nim zrobić po retuszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 Witam. Panowie to dopiero połowa pracy. Wszelkie niedociągnięcia i odkurz po malowaniu aero już wyretuszowałem. Teraz pora na sidoluks, później kalki, wasch, werniks bezbarwny półmatowy, obicia i weathering. Wyszczególnienie drobnych elementów typu łopaty, lusterka i inne duperele, a na koniec filtry, pigmetny i suche pastele. Jeszcze dużo pracy przede mną. Póki co pozdrawiam i wracam do pracy bo klient już przestępuje z nogi na nogę Pozdrawiam Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 Naprawdę ładnie wyszło to malowanie. Sam niedawno malowałem kamo trójkolorowe taką samą techniką i przyznam, że wyzwanie to niemałe :P. Można wiedzieć jakich farb używałeś? Do Harego: Ja jak Sagitarius jestem zwolennikiem sklejenia wszystkiego co się da i dopiero malowania. Wtedy model jest jednolity - i dobrze, bo nic się nie odcina i nie sprawia wrażenia sztuczności i po prostu wygląda naturalnie. Każdy element przechodzi po prostu te same czynności. Wash, malutki pędzelek do detali i suchy pędzel na koniec wyciągają wszystkie drobnostki na wierzch w sposób naturalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 18 Maja 2007 Share Napisano 18 Maja 2007 No to widzę, że szykuje się komplecik technik. W takim razie siadam w pierwszym rzędzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 18 Maja 2007 Autor Share Napisano 18 Maja 2007 ... Można wiedzieć jakich farb używałeś? Witam Kolory, których używam nie mają nic wspólnego z oryginałem i rzeczywistością. Wychodzę z założenia, że nawet jak użyłbym przepisowych farb to po zabiegach łoszowania, filtrowania, obijania i ponownego filtrowania i tak te kolory nie będą miały nic wspólnego z rzeczywistością. Do malowania trójbarwnego kamo, wymyśliłem sobie następujące mikstury: EUROPEAN GREEN - BAZOWY - Life Color UA 091 ( FS 34079 ) RAF GREEN CIENIOWANIE - Pactra A29 ( FS 34079 ) - pomimo tego, że to ten sam FS kolor Pactra jest ciemniejszy SAND - BAZOWY - ModelMaster 4812 ( U.S Army/Marines - Gulf War ) CIENIOWANIE - Pactra A25 ( FS 30277 ) DARK TAN - BAZOWY - Pactra A24 ( FS 30219 ) CIENIOWANIE - PolyScale 505240 ( French Earth Brown ) Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 20 Maja 2007 Autor Share Napisano 20 Maja 2007 Witam. Model cały zasidoluksowany, kalki położone. Powiem szczerze, że kali przed położeniem, na kartoniku, nie nastrajały pozytywnie. Grube, duża ilość zabezpieczającego lakieru - bardzo matowe. Po nałożeniu na dobrze przygotowaną powierzchnię i ponownym zasidoluksowaniu okazało się, że wyglądają całkiem dobrze. Nie użyłem żadnych płynów zmiękczających! Nadal trochę widać, że są grube ale po zmatowieniu i innych zabiegach "upiększających" będzie jeszcze lepiej. Póki co wracam do pracy i pozdrawiam. S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 20 Maja 2007 Share Napisano 20 Maja 2007 Aż dziw, że boczne gwiazdy się tak bez niczego ładnie ułożyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 20 Maja 2007 Share Napisano 20 Maja 2007 No jak bez płynów i na takie zakrzywienia to kalki siadły nieźle. Sido kładłeś pędzlem z aerografu? Jeśli z aerografu to czy rozcieńczałeś czy prosto z butli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 20 Maja 2007 Autor Share Napisano 20 Maja 2007 Witam. Zgadza się. Oczy prawie wyszły mi z orbit jak zobaczyłem jak kalki "siadają" w zagłębieniach i to bez najmniejszego "halo", bez płynów. Sido zawsze nakładam z areo i zawsze prosto z butli. Przed położeniem kalek natrysnąłem 5 warstw sido, po położeniu kalek 3 warstwy. Dużo ? Może i dużo ale biorąc pod uwagę, że każda warstwa to mgiełka, to zapewniam Was, że nic nie zostało zalane i widać nawet najdrobniejsze szczegóły, nawet nitowanie kadłuba na zewnętrznych krawędziach. Odstępy między natryskiwaniem kolejnych warstw sido to około 20minut. Pozdrawiam. Krystian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 22 Maja 2007 Autor Share Napisano 22 Maja 2007 Witam. Kolejne zmagania. Wstępne łosiowanie zakończone. Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 22 Maja 2007 Share Napisano 22 Maja 2007 Zaczynam być fanem Twojej twórczości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Maja 2007 Share Napisano 22 Maja 2007 No to może ja wtrącę swoje trzy grosze. Ja Sagitariusie już jestem fanem, a co najmniej kibicem twoich projektów. To DUKW to bardzo ciekawy temat i aż prosi się, aby zrobić jakąś małą scenkę z Iwo Jimy. Gdybym mógł coś poradzić, to na twoim miejscu poświęciłbym trochę więcej czasu na dopracowanie "szoferki" i przedziału desantowego, bo one właśnie są najciekawszą częścią tego typu pojazdów. Poprzeglądaj fotki z Iwo i zastanów się chociaż nad małą winietką, bo warto. Model już wygląda znakomicie, a to jeszcze nie koniec prac. W mojej głowie buszują obecnie dwa pomysły: scenka z Iwo Jimy z LVT 4 i scenka z Tarawy. Powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 22 Maja 2007 Autor Share Napisano 22 Maja 2007 Witam No to może ja wtrącę swoje trzy grosze. Ja Sagitariusie już jestem fanem, a co najmniej kibicem twoich projektów.To DUKW to bardzo ciekawy temat i aż prosi się, aby zrobić jakąś małą scenkę z Iwo Jimy. Zastanawiam się bardzo mocno nad tym pomysłem i co raz bardziej jestem na TAK. Gdybym mógł coś poradzić, to na twoim miejscu poświęciłbym trochę więcej czasu na dopracowanie "szoferki" i przedziału desantowego, bo one właśnie są najciekawszą częścią tego typu pojazdów. Poprzeglądaj fotki z Iwo i zastanów się chociaż nad małą winietką, bo warto. Model już wygląda znakomicie, a to jeszcze nie koniec prac. No właśnie myślę nad zawartością paki chociaż mizerne jest wyposażenie fabryczne modelu ale jak wspomniałem nie postawiłem jeszcze krzyżyka nad modelem. Jednak zastanawiam się nad zakryciem "paki" plandeką. Oczywiście nie całość tylko część ładunkowa. W mojej głowie buszują obecnie dwa pomysły: scenka z Iwo Jimy z LVT 4 i scenka z Tarawy. Powodzenia... Powiem tak ... "trafiłeś w sedes" bo właśnie oczekuję najnowszego AMRTACKa z Italeri, nie wiem tylko, bo nie jestem znawcą tematu, czy da się ożenić ten pomysł w jedną koncepcję na winietce, a w zasadzie już chyba małej dioramie; to w końcu dwa sporej wielkości modele. Jeżeli dysponujesz jakimiś materiałami odnośnie tematu, zdjęcia pojazdów, a może jakieś ciekawe strony www, czekam na pomoc. Pozdrawiam S. - Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 23 Maja 2007 Autor Share Napisano 23 Maja 2007 Witam. Dalszy ciąg zmagań ... Model jest po kolejnych łoszowaniach. Umbra naturalna, sienna palona i ivory black ... w bliżej nieokreślonych proporcjach. Model jeszcze nie zdążył wyschnąć 8-) Paliwko też się rozlało ... Pozdrawiam Krystian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 Najs, najs... Ale sie czepie. Linka wyciagarki jakas taka kosmata sie wydaje... I w ogole na bebnie kalafior sie zrobil. Chyba z jakiejs nitki ja robiles, nie? Nie lepiej bylo sobie wykrecic z drucika miedzianego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SAGITARIUS Napisano 23 Maja 2007 Autor Share Napisano 23 Maja 2007 Witam. Racja, kalafior. Pomyślę nad tym, jeszcze nie jest za późno żeby to zmienić. Dzięki za uwagi. Pozdrawiam S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 Ja z kolei mam nadzieję, że zrobisz coś z tymi oponami, bo na zdjęciach błyszczą się, jak przysłowiowe, psu.... wiadomo co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 23 Maja 2007 Share Napisano 23 Maja 2007 Większość materiałów mam na papierze.Oto dwa linki, które ostatnio przeglądałem: http://history.sandiego.edu/gen/WW2Timeline/LUTZ/iwo.html http://en.wikipedia.org/wiki/Landing_Vehicle_Tracked W desancie na Iwo Jimie na szerszą skalę zastosowano LVT-4, które były nie jako następcami LVT-1. Do twojej dioramki możesz zastosować wiele pojazdów: LCVP, LVT-1, LVT-1 Amtank, LVT-4 (chyba najliczniej zastosowany na Iwo Jimie). Gdybyś miał LVT-4 i Jeppa to mógłbyś zrobić dioramkę z wyładowującym Jeppa Amtrackiem i Marines rozładowującymi zaopatrzenie z DUKW...ale to tylko jeden z pomysłów. Pamiętaj, że na tej plaży panował straszny rozgardiasz i ruch, także jest duże pole do popisu. Sam zrobiłem się w jajo gdyż z myślą o przygotowaniu dioramki z desantu na Tarawie (listopad 1943) zakupiłem LVT-4 Italeri, jednakże później doczytałem, że pojawiły się one dopiero w 1944 roku.O ile mi wiadomo, to LVT-1 w wersji desantowej nikt nie robi.Są tylko Amtank'i z wieżyczką Italeri i Revella. Jeśli więc zajmę się Tarawą, to bedzie to winietka z samych walk z figurkami GEN2 Dragona, albo większa dioramka z figurkami i Shermanem. Szkoda, bo desant na Betio pierwsza tego typu operacja z masowym zastosowaniem Alligatorów i z nimi właśnie jest zwykle kojarzona LVT-4 Italerki natomiast podobnie jak twój DUKW wyląduje na "Wyspie Siarki". No właśnie myślę nad zawartością paki chociaż mizerne jest wyposażenie fabryczne modelu ale jak wspomniałem nie postawiłem jeszcze krzyżyka nad modelem. Jednak zastanawiam się nad zakryciem "paki" plandeką. Oczywiście nie całość tylko część ładunkowa. Szkoda tak przykryć ją plandeką. Zastanów się nad wrzuceniem jakiś kartonów z racjami C i medykamentami, ewentualnie jakiś drewnianych skrzyń z innym zaopatrzeniem. Figurki Marines też bardzo mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi