Skocz do zawartości

[W] DUKW 353 - Italeri 1/35 nr kat.: 6446

SAGITARIUS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kolejny model, kolejne zmagania.

Model DUKW 353 włoskiej firmy Italeri, nr katalogowy 6446 skala 1/35

Italeri proponuje dwa malowania do tego modelu:

1) - U.S. Army, Garda Lake, Włochy 1945 - malowanie jednokolorowe Olive Drab.

2) - U.S.M.C., Iwo Jima, Luty 1945 - malowanie wielokolorowe, kamo Dark Green, Sand, Dark Tan - i to właśnie wybrałem

Model składa się sam i praktycznie bez problemowo. Nauczony doświadczeniem przy wykonywaniu modeli Italeri, nie zaufałem do końca pierwszemu wrażeniu i postanowiłem pasować element. Firmie Tamiya czy Dragon mozna zaufać i modele, szczególnie te nowsze, sklejam bez pasowania. Elementy podwozia wymagają szczególnej uwagi i spasowania chociaż jak wspomniałem jest na prawdę dobrze.

Sklejenie bryły gotowej do malowania zajęło mi prawie 8 godzin, non-stop.

Całość i wersja ostateczna, po zagruntowaniu Mr Surfacer 1000 wygląda tak:

th_W23.jpgth_W21.jpgth_W2.jpg

rozważam możliwość zrobienia modelu z takiej konfiguracji:

th_W12.jpgth_W11.jpgth_W1.jpg

th_W15.jpgth_W14.jpgth_W13.jpg

... wracam do pracy.

Pozdrawiam

Krystian.

Witam.

Kamo GOTOWE !!

Oczywiście żeby była jasność, kamo wymaga retuszu. Dosyć trudna powierzchnia do zrobienia takiego kamo, wystające dosyć mocno elementy powierzchni bocznych, spowodowała, że powstały miejsca, w których powstał odkurz z malowania aerografem. Osobiście z efektu jestem zadowolony ... powiedzmy 70% na 100% jakie miałem oczekiwania. Teraz pędzel w dłoń i retusz. Wieczór mam zajęty

th_W85.jpgth_W84.jpgth_W83.jpg

th_W82.jpgth_W81.jpgth_W8.jpg

do dzieła ...

Pozdrawiam

S. - Krystian

Malowanie fajne ale jedno mnie narazie kuje w oczka ,

najpierw poprzylepiałeś wszystkie elementy a potem pomalowałeś .

Efektem tego jest wszystko jednolite i nie wyeksponowane np . saperka czy siekiera

Mam nadzieje że retusz pędzlem obejmie te elementy także ;)

Witam.

Panowie to dopiero połowa pracy. Wszelkie niedociągnięcia i odkurz po malowaniu aero już wyretuszowałem. Teraz pora na sidoluks, później kalki, wasch, werniks bezbarwny półmatowy, obicia i weathering. Wyszczególnienie drobnych elementów typu łopaty, lusterka i inne duperele, a na koniec filtry, pigmetny i suche pastele. Jeszcze dużo pracy przede mną.

Póki co pozdrawiam i wracam do pracy bo klient już przestępuje z nogi na nogę

Pozdrawiam

Krystian.

Naprawdę ładnie wyszło to malowanie. Sam niedawno malowałem kamo trójkolorowe taką samą techniką i przyznam, że wyzwanie to niemałe :P. Można wiedzieć jakich farb używałeś?

Do Harego: Ja jak Sagitarius jestem zwolennikiem sklejenia wszystkiego co się da i dopiero malowania. Wtedy model jest jednolity - i dobrze, bo nic się nie odcina i nie sprawia wrażenia sztuczności i po prostu wygląda naturalnie. Każdy element przechodzi po prostu te same czynności. Wash, malutki pędzelek do detali i suchy pędzel na koniec wyciągają wszystkie drobnostki na wierzch w sposób naturalny.

... Można wiedzieć jakich farb używałeś?

Witam

Kolory, których używam nie mają nic wspólnego z oryginałem i rzeczywistością. Wychodzę z założenia, że nawet jak użyłbym przepisowych farb to po zabiegach łoszowania, filtrowania, obijania i ponownego filtrowania i tak te kolory nie będą miały nic wspólnego z rzeczywistością.

Do malowania trójbarwnego kamo, wymyśliłem sobie następujące mikstury:

EUROPEAN GREEN -

BAZOWY - Life Color UA 091 ( FS 34079 ) RAF GREEN

CIENIOWANIE - Pactra A29 ( FS 34079 ) - pomimo tego, że to ten sam FS kolor Pactra jest ciemniejszy

SAND -

BAZOWY - ModelMaster 4812 ( U.S Army/Marines - Gulf War )

CIENIOWANIE - Pactra A25 ( FS 30277 )

DARK TAN -

BAZOWY - Pactra A24 ( FS 30219 )

CIENIOWANIE - PolyScale 505240 ( French Earth Brown )

Pozdrawiam

S. - Krystian

Witam.

Model cały zasidoluksowany, kalki położone. Powiem szczerze, że kali przed położeniem, na kartoniku, nie nastrajały pozytywnie. Grube, duża ilość zabezpieczającego lakieru - bardzo matowe. Po nałożeniu na dobrze przygotowaną powierzchnię i ponownym zasidoluksowaniu okazało się, że wyglądają całkiem dobrze. Nie użyłem żadnych płynów zmiękczających!

Nadal trochę widać, że są grube ale po zmatowieniu i innych zabiegach "upiększających" będzie jeszcze lepiej.

th_W97.jpgth_W96.jpg

th_W95.jpgth_W94.jpg

th_W93.jpgth_W92.jpg

th_W91.jpgth_W9.jpg

Póki co wracam do pracy i pozdrawiam.

S. - Krystian

No jak bez płynów i na takie zakrzywienia to kalki siadły nieźle. Sido kładłeś pędzlem z aerografu? Jeśli z aerografu to czy rozcieńczałeś czy prosto z butli?

Witam.

Zgadza się. Oczy prawie wyszły mi z orbit jak zobaczyłem jak kalki "siadają" w zagłębieniach i to bez najmniejszego "halo", bez płynów. Sido zawsze nakładam z areo i zawsze prosto z butli. Przed położeniem kalek natrysnąłem 5 warstw sido, po położeniu kalek 3 warstwy. Dużo ? Może i dużo ale biorąc pod uwagę, że każda warstwa to mgiełka, to zapewniam Was, że nic nie zostało zalane i widać nawet najdrobniejsze szczegóły, nawet nitowanie kadłuba na zewnętrznych krawędziach. Odstępy między natryskiwaniem kolejnych warstw sido to około 20minut.

Pozdrawiam.

Krystian.

No to może ja wtrącę swoje trzy grosze. Ja Sagitariusie już jestem fanem, a co najmniej kibicem twoich projektów.

To DUKW to bardzo ciekawy temat i aż prosi się, aby zrobić jakąś małą scenkę z Iwo Jimy.

Gdybym mógł coś poradzić, to na twoim miejscu poświęciłbym trochę więcej czasu na dopracowanie "szoferki" i przedziału desantowego, bo one właśnie są najciekawszą częścią tego typu pojazdów. Poprzeglądaj fotki z Iwo i zastanów się chociaż nad małą winietką, bo warto. Model już wygląda znakomicie, a to jeszcze nie koniec prac.

W mojej głowie buszują obecnie dwa pomysły: scenka z Iwo Jimy z LVT 4 i scenka z Tarawy.

Powodzenia...

Witam

No to może ja wtrącę swoje trzy grosze. Ja Sagitariusie już jestem fanem, a co najmniej kibicem twoich projektów.

To DUKW to bardzo ciekawy temat i aż prosi się, aby zrobić jakąś małą scenkę z Iwo Jimy.

Zastanawiam się bardzo mocno nad tym pomysłem i co raz bardziej jestem na TAK.

Gdybym mógł coś poradzić, to na twoim miejscu poświęciłbym trochę więcej czasu na dopracowanie "szoferki" i przedziału desantowego, bo one właśnie są najciekawszą częścią tego typu pojazdów. Poprzeglądaj fotki z Iwo i zastanów się chociaż nad małą winietką, bo warto. Model już wygląda znakomicie, a to jeszcze nie koniec prac.

No właśnie myślę nad zawartością paki chociaż mizerne jest wyposażenie fabryczne modelu ale jak wspomniałem nie postawiłem jeszcze krzyżyka nad modelem. Jednak zastanawiam się nad zakryciem "paki" plandeką. Oczywiście nie całość tylko część ładunkowa.

W mojej głowie buszują obecnie dwa pomysły: scenka z Iwo Jimy z LVT 4 i scenka z Tarawy.

Powodzenia...

Powiem tak ... "trafiłeś w sedes" bo właśnie oczekuję najnowszego AMRTACKa z Italeri, nie wiem tylko, bo nie jestem znawcą tematu, czy da się ożenić ten pomysł w jedną koncepcję na winietce, a w zasadzie już chyba małej dioramie; to w końcu dwa sporej wielkości modele.

Jeżeli dysponujesz jakimiś materiałami odnośnie tematu, zdjęcia pojazdów, a może jakieś ciekawe strony www, czekam na pomoc.

Pozdrawiam

S. - Krystian

Witam.

Dalszy ciąg zmagań ...

Model jest po kolejnych łoszowaniach. Umbra naturalna, sienna palona i ivory black ... w bliżej nieokreślonych proporcjach. Model jeszcze nie zdążył wyschnąć 8-)

Paliwko też się rozlało ...

th_W119.jpgth_W118.jpgth_W117.jpg

th_W116.jpgth_W115.jpgth_W114.jpg

th_W113.jpgth_W112.jpgth_W11-1.jpg

Pozdrawiam

Krystian

Najs, najs... Ale sie czepie. Linka wyciagarki jakas taka kosmata sie wydaje... I w ogole na bebnie kalafior sie zrobil. Chyba z jakiejs nitki ja robiles, nie? Nie lepiej bylo sobie wykrecic z drucika miedzianego?

Większość materiałów mam na papierze.Oto dwa linki, które ostatnio przeglądałem:

http://history.sandiego.edu/gen/WW2Timeline/LUTZ/iwo.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Landing_Vehicle_Tracked

W desancie na Iwo Jimie na szerszą skalę zastosowano LVT-4, które były nie jako następcami LVT-1. Do twojej dioramki możesz zastosować wiele pojazdów: LCVP, LVT-1, LVT-1 Amtank, LVT-4 (chyba najliczniej zastosowany na Iwo Jimie). Gdybyś miał LVT-4 i Jeppa to mógłbyś zrobić dioramkę z wyładowującym Jeppa Amtrackiem i Marines rozładowującymi zaopatrzenie z DUKW...ale to tylko jeden z pomysłów. Pamiętaj, że na tej plaży panował straszny rozgardiasz i ruch, także jest duże pole do popisu.

Sam zrobiłem się w jajo gdyż z myślą o przygotowaniu dioramki z desantu na Tarawie (listopad 1943) zakupiłem LVT-4 Italeri, jednakże później doczytałem, że pojawiły się one dopiero w 1944 roku.O ile mi wiadomo, to LVT-1 w wersji desantowej nikt nie robi.Są tylko Amtank'i z wieżyczką Italeri i Revella.

Jeśli więc zajmę się Tarawą, to bedzie to winietka z samych walk z figurkami GEN2 Dragona, albo większa dioramka z figurkami i Shermanem. Szkoda, bo desant na Betio pierwsza tego typu operacja z masowym zastosowaniem Alligatorów i z nimi właśnie jest zwykle kojarzona

LVT-4 Italerki natomiast podobnie jak twój DUKW wyląduje na "Wyspie Siarki".

No właśnie myślę nad zawartością paki chociaż mizerne jest wyposażenie fabryczne modelu ale jak wspomniałem nie postawiłem jeszcze krzyżyka nad modelem. Jednak zastanawiam się nad zakryciem "paki" plandeką. Oczywiście nie całość tylko część ładunkowa.

Szkoda tak przykryć ją plandeką. Zastanów się nad wrzuceniem jakiś kartonów z racjami C i medykamentami, ewentualnie jakiś drewnianych skrzyń z innym zaopatrzeniem. Figurki Marines też bardzo mile widziane.