Artek82 Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Dzisiaj troszkę inny model i inna epoka, czyli PZL-104 Wilga 35A w skali 1/72 z A-modelu. Model przedstawia Wilgę SP-AGV z Aeroklubu Bydgoskiego, a wykonany został w 1999 roku, kiedy to pojawił się na sklepowej półce. Pamiętam że do modelarskiego poszedłem po jakieś farbki, pędzelek 0 i ewentualnie może jakiś model , miałem ze sobą 45 zł. Na luzaku wchodząc do sklepu, przywitawszy się ze sprzedawcą, szybkie skanowanie półek oczętami i zamurowało mnie Na regale stało pudełko z Wilgą w Ruskim malowaniu, w 1/72 ale to nie było Vacu, ale wtrysk! Poprosiłem ją na ladę, dokonałem wstępnego zapoznania i stwierdziłem że już jej nie oddam . Kosztowała mnie 38 zł + pędzelek, a to po co pierwotnie przybyłem już mnie nie interesowało, stwierdziłem że następnym razem kupię :P . Po zakupie, szybko do domu, po drodze kierunek Aeroklub i przyglądanie się oryginałowi. Budowa modelu trwała miesiąc rywalizując z testami i egzaminem na prawko. Pamiętam że przed sklejaniem zrobiłem jakąś fotkę w 1999 roku, gdy można było bez przeszkód podejść do klubowych maszyn, oto jedna z fotek z 2002 roku: A tu jej mniejsza wersja na moim lotnisku: Sklejając model nie używałem szpachli co widać na fotkach, bo był to jeszcze ten okres kiedy bałem się szpachlowania . Przez ten okres czasu w modelu powyginały się sloty, to co powinno być białe, pożółkło, kilka razy odpadło śmigło, ale kręci sie nadal. No i oryginał też zmienił wygląd, bo samolot nie ma już tłumików pod kadłubem i mocno wyblakł, oto fotka z czerwca tego roku zrobiona z ogródka Model mimo wielu niedoskonałości zestawu, jak i mojego wykonania, cieszy moje oko do dzisiaj. Zanim pojawił się na rynku, męczyłem swego czasu dwie Wilgi z Vacu i one mnie bardziej zmęczyły Dzisiaj też mam trzecią Vacu rozgrzebaną i nie wiem czy dam radę ale może... Dziękuje za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Bardzo przyjemny dla oka model, szczególnie że ten zestaw nie jest niczym miłym dla modelarza podczas sklejania, dla tego jeszcze większe brawa ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Nie mam siły do tego modelu choć zawsze chciałem go zrobić, gratuluję. Zdjęcia w locie super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Moja Wilga kilka lat leży w poczekalni i chyba jeszcze poleży. Ładny model, jak popatrzyłem na fotki, to ponownie nabrałem ochoty na sklejenie. Swoją drogą, może pojawiłby się taki w 1/48 (chyba że przegapiłem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 12 Września 2011 Share Napisano 12 Września 2011 Artur - kolejny smaczek! Jakoś nieprzesadnie mi przeszkadza ten brak szpachli - stworzyłeś bardzo ładny model bardzo ładnego samolotu. I w dodatku te zdjęcia w locie - które szczególnym sentymentem darzę... Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Witam Radość rozpiera me serce, wreszcie się jakaś Wilga pojawiła Ty musisz naprawdę częściej wrzucać galerie (i warszataty ) bo robią się coraz ciekawsze. Na plus można zaliczyć: 1. To Wilga! 2. To Wilga z A-model 3. Dość gładka (choć momentami nieco zbyt gruba) powierzchnia lakiernicza 4. Ładnie ułożone kalkomanie Z minusów wymienię jedynie drobne nierówności malowania w kilku miejscach i okropnie gruby drut antenowy. Wymień go proszę, bo aż szkoda by taki fajny model męczył się z takim druciskiem. Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 Z minusów wymienię jedynie drobne nierówności malowania w kilku miejscach i okropnie gruby drut antenowy. Te nierówności są spowodowane zapewne drganiem ręki ze strachu aby równo pędzlem pociągnąć. Gdy ją kleiłem zapomniałem że istnieje takie coś jak chociaż taśma malarska. A drut, kurcze już cieńszego nie mam muszę z tą pończochą spróbować Dziękuję wszystkim kolegom za miłe słowa. Do galerii coś tam się znajdzie jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Albo pończocha albo rozciągnij wypraskę na świeczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McSimus Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Miła odmiana. Fajny samolot - fajny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 męczyłem swego czasu dwie Wilgi z Vacu i one mnie bardziej zmęczyły Dzisiaj też mam trzecią Vacu rozgrzebaną i nie wiem czy dam radę Wilga miodna! Nie wiem jak inni Koledzy, ale ja chętnie zobaczyłbym jak wyglądają te z vacuformy, szczególnie że tez mam dwie:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Jak na nie szpachlowany model to Wilga wyszła całkiem przyzwoicie. Mam ten model z blaszkami Parta leżakuje w szufladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi