Jump to content

PZL-104 Wilga 35A 1/72 A-model

Artek82
 Share

Recommended Posts

Dzisiaj troszkę inny model i inna epoka, czyli PZL-104 Wilga 35A w skali 1/72 z A-modelu. Model przedstawia Wilgę SP-AGV z Aeroklubu Bydgoskiego, a wykonany został w 1999 roku, kiedy to pojawił się na sklepowej półce. Pamiętam że do modelarskiego poszedłem po jakieś farbki, pędzelek 0 i ewentualnie może jakiś model , miałem ze sobą 45 zł. Na luzaku wchodząc do sklepu, przywitawszy się ze sprzedawcą, szybkie skanowanie półek oczętami i zamurowało mnie Na regale stało pudełko z Wilgą w Ruskim malowaniu, w 1/72 ale to nie było Vacu, ale wtrysk! Poprosiłem ją na ladę, dokonałem wstępnego zapoznania i stwierdziłem że już jej nie oddam . Kosztowała mnie 38 zł + pędzelek, a to po co pierwotnie przybyłem już mnie nie interesowało, stwierdziłem że następnym razem kupię :P . Po zakupie, szybko do domu, po drodze kierunek Aeroklub i przyglądanie się oryginałowi. Budowa modelu trwała miesiąc rywalizując z testami i egzaminem na prawko. Pamiętam że przed sklejaniem zrobiłem jakąś fotkę w 1999 roku, gdy można było bez przeszkód podejść do klubowych maszyn, oto jedna z fotek z 2002 roku:

2SP-AGV1999.jpg

A tu jej mniejsza wersja na moim lotnisku:

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

8.jpg

9.jpg

12.jpg

13.jpg

15.jpg

17.jpg

18.jpg

Sklejając model nie używałem szpachli co widać na fotkach, bo był to jeszcze ten okres kiedy bałem się szpachlowania . Przez ten okres czasu w modelu powyginały się sloty, to co powinno być białe, pożółkło, kilka razy odpadło śmigło, ale kręci sie nadal. No i oryginał też zmienił wygląd, bo samolot nie ma już tłumików pod kadłubem i mocno wyblakł, oto fotka z czerwca tego roku zrobiona z ogródka

1SP-AGV2011.jpg

Model mimo wielu niedoskonałości zestawu, jak i mojego wykonania, cieszy moje oko do dzisiaj. Zanim pojawił się na rynku, męczyłem swego czasu dwie Wilgi z Vacu i one mnie bardziej zmęczyły Dzisiaj też mam trzecią Vacu rozgrzebaną i nie wiem czy dam radę ale może...

Dziękuje za uwagę

Moja Wilga kilka lat leży w poczekalni i chyba jeszcze poleży. Ładny model, jak popatrzyłem na fotki, to ponownie nabrałem ochoty na sklejenie.

Swoją drogą, może pojawiłby się taki w 1/48 (chyba że przegapiłem)?

Witam

Radość rozpiera me serce, wreszcie się jakaś Wilga pojawiła Ty musisz naprawdę częściej wrzucać galerie (i warszataty ) bo robią się coraz ciekawsze.

Na plus można zaliczyć:

1. To Wilga!

2. To Wilga z A-model

3. Dość gładka (choć momentami nieco zbyt gruba) powierzchnia lakiernicza

4. Ładnie ułożone kalkomanie

Z minusów wymienię jedynie drobne nierówności malowania w kilku miejscach i okropnie gruby drut antenowy. Wymień go proszę, bo aż szkoda by taki fajny model męczył się z takim druciskiem.

Gratuluję i pozdrawiam!

Kornik

Z minusów wymienię jedynie drobne nierówności malowania w kilku miejscach i okropnie gruby drut antenowy.

Te nierówności są spowodowane zapewne drganiem ręki ze strachu aby równo pędzlem pociągnąć. Gdy ją kleiłem zapomniałem że istnieje takie coś jak chociaż taśma malarska. A drut, kurcze już cieńszego nie mam muszę z tą pończochą spróbować

Dziękuję wszystkim kolegom za miłe słowa. Do galerii coś tam się znajdzie jeszcze

męczyłem swego czasu dwie Wilgi z Vacu i one mnie bardziej zmęczyły Dzisiaj też mam trzecią Vacu rozgrzebaną i nie wiem czy dam radę

Wilga miodna! Nie wiem jak inni Koledzy, ale ja chętnie zobaczyłbym jak wyglądają te z vacuformy, szczególnie że tez mam dwie:)

Pozdrawiam