sokol Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Specjalna edycja modelu Academy w skali 1:48. Dodane zostały elementy fototrawione i doskonałe kalki Cartografa z dwoma polskimi malowaniami: 1) "Miecznik" nb 6814 2) "Kruk" nb 9111 (malowanie ala F-16) Niestety nie została poprawiona główna wada tego modelu MFa - a mianowicie to, że owiewka grzbietowa i statecznik bardziej przypominają bisa. W związku z tym konieczne były poprawki. Kupując ten model byłem tak jakby na to przygotowany - żywiczne elementy z CMK (a w zasadzie jakieś ich klony) dawno temu zostały zakupione na Allegro. Więc gdy ukazała się ta edycja Academy niezrażony brakami, ze względu na kalki Miecznika postanowiłem ją zakupić. W trakcie prac okazało się, że konwersja ala CMK jest do niczego. Dalej nie powstałby z tego modelu MF. Zakupiona została więc konwersja Aires/Quickboost grzbietu i statecznika. Przy okazji z tej samej firmy zakupiłem żywiczne kadłubowe chwyty powietrza. Doszedł jeszcze żywiczny fotel pilota i żywiczny silnik CMK (nie wymieniałem tylko końcówki kadłuba na żywiczną z konwersji CMK). Model pomalowany na początku podkładem Chaos Black firmy Citadel, a następnie Model Masterem 2038. Powierzchnie dielektryczne - H117. Po pomalowaniu modelu przed nałożeniem kalek i brudzeniem całość psiknięta została sidoluksem. Kalki kładły się dość dobrze (trochę się tego bałem). Ogólnie jestem z nich zadowolony. Oczywiście do ich ułożenia użyłem płynów zmiękczających. Po ich położeniu naniosłem warstwę lakieru satin Vallejo. Na początek trzy zdjęcia bez rakiet: A tu już "Miecznik" uzbrojony w rakiety - parę rakiet R-3R z półaktywną głowicą radiolokacyjną,R-3R i parę rakiet z głowicami naprowadzanymi termicznie R-3S. Zbiornik zapasowy pomalowałem na srebrno (wg dokumentacji fotograficznej). Na dwóch ostatnich zdjęciach porównanie z Migiem w skali 1:100 z kolekcji "Samoloty Świata" wydawnictwa Amercom. Dodam jeszcze, że obecnie nie pakowałbym się już w Academy - po dorzuceniu koniecznej konwersji grzbietu i statecznika cena robi się taka jak za Edzia. A Mig-21MF z Edzia reprezentuje inny poziom niż Academy. Plusem wydania Academy były kalki. Miecznik już jest, a teraz z modelu Eduarda powstanie poznański kruk Edytowane 15 Września 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Fajny fajny Już 2 Mieczniki w krótkim czasie, a za parę dni dojdzie jeszcze mój ;) Dobrze, że nie zdecydowałem się u siebie na żywice CMK. Ładnie Ci te kalki siadły. Ja niektóre musiałem przeciąć, bo nie potrafiłem nałożyć tak dużych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Faktycznie wysyp 21szych na forum, ja bym go zostawil bez rakiet, zreszta znasz moje zdanie na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Brawo Wojtku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Model prezentuje się przyzwoicie. Trochę szkoda że wszystkie zdjęcia są z perspektywy. Ale mam nadzieję że za tydzień go obejrzę na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 Myślę, że Marek zmyłby mi głowę, jakbym go do Kołczygłów nie zabrał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Witam. Piękny model sam go skończyłem nie dawno. Wdarły się delikatne błędy merytoryczne w zastosowaniu kolorów ale jest generalnie jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Ładny miecznik, ładne cieniowanie ,brakuje mi łosza który by pod kreslił linie ,nie podoba mi sie kolor osłony dyszy w oryginale nie jest taki ciemny ps.Wojtek mógłbyś zrobic zdjęcie z jakimś "21" w skali 1:72 jesli masz takiego edit :wytarł Ci się metalizer na baniaku z tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 Po weekendzie zrobię zdjęcie z Migiem w skali 1:72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Pogratulował Lufka i tak za cienka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 W sumie Marcinie będziesz musiał go w Kołczygłowach zbutować ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Komisyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Noo a R-3R to z jakiej paki? Proszę mi to odkleić, bo merytorycznie nie uzasadnione Ogólnie, bardzo ładny model miecznika, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Oj rzeczywiście nam w Mieczniki obrodziło. Czyżby okres godowy ? Model ładny i schludnie wykonany. Tylko tyle mogę powiedzieć, bo Mig-21 to niestety nie moja bajka. Trochę brakuje mi wspomnianego już wyżej washa. Poza tym jest ok Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Noo a R-3R to z jakiej paki? Proszę mi to odkleić, bo merytorycznie nie uzasadnione Gratuluję "Pionierskiej Czujności " A tak wogóle to 21 w tym malowaniu przyciąga jednak oko. Jestem ciekaw jak "pierwowzór "długo wytrzyma w takim stanie stojąc pod "chmurką " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 15 Września 2011 Share Napisano 15 Września 2011 Jak wyblaknie, to przynajmniej będzie można się pobawić w wykonanie tego Miga z realistycznymi wypłowieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radzio_f Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Ja bym go miłą chęcią odkupił za symboliczną złotówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 coś popularne to wydanie "ołówka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sokol Napisano 19 Września 2011 Autor Share Napisano 19 Września 2011 Jak mówicie, że R-3 odkleić, to odkleję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
young Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Tylko te zewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Rozbroj go kompletnie, podwies same wyrzutnie i bedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi