Skocz do zawartości

BTR 40 w LWP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mógłby mi ktoś pomóc w identyfikacji tych kolorów?

kamo_zpsdfaf04bb.png

kamo2_zpse46bfe97.png

Oznaczenia kolorów jakie znalazłem w instrukcji to :

jasno zielony f-125 fn-125

ciemno zielony 136 fn136

żólty khaki f 134 fn 134

czarny f 137 fn-137

Napisano

Schematy malowań są z tego opracowania:

cam1_zpsfc862b83.jpg

A tu przykłady dla BTR 152

cAM_zps4ce59d98.jpg

cam2_zps6885fd8d.jpg.html?sort=3&o=2

Przymierzam się do wykonania PT-76 w takim kamo dlatego potrzebowałbym jakkiegos odniesienia do tych kolorów.

cAM1_zps9be83161.jpg

Napisano

Tymczasowa instrukcja malowania kamuflazowego z 1965 i Instrukcja o malowaniu maskujacym z 1967 do pobrania na Zbrojownia.cbw.pl Odnosnie znakow taktycznych na BTR-40, Gaz69.org zakladka Zolnierz Polski rocznik 1956 , BTR-40 numer taktyczny 801 znak taktyczny romb, przez srodek rombu dwie skosne linni {szachownica }umieszczony z boku w tylnej czesci pojazdu.Gdzies w internecie {zanik pamieci}, prostokat ,podzielony na polowe pionowa linia a nastepnie kilkoma pozomymi {3,4?}jedno wypelnione kolorem bialym,umieszczony z tylu pojazdu po lewej stronie,ten znak taktyczny jest chyba na T-34 w ,,Mityczna bron T-34 " .BTR-152 kwadrat z czterema bialymi kolami ,,Wozy bojowe LWP 1943-1983'' Magnuski, zdjecie nr 191c strona 239,lub tablica E emblematy i znaki taktyczne,pozycja 3.Mysle ze BTR-40 byly tak samo oznakowane w pulku?,dywizji?.

Napisano

Rosyjska strona btr40.ru, na forum znajdz -BTR-40 W LATACH 50 POLSKIEJ ARMII- bardzo ciekawe zdjecia.

Napisano

do n_lukasz - z tymi kolorami musisz improwizować; w czasach jak wydano tą instrukcję nikt nie latał do mieszalni lakierów coby odcień był idealny na wszystkich pojazdach

Napisano

ciekawe czy była wydana jakaś instrukcja dotycząca oznaczeń na pojazdach ? Bo chyba coś musiało być bo jakieś oznaczenia /symbole są widoczne na pojazdach "LWP" z lat 50/60/70 .Spotkał się ktoś z taką literaturą ?

Napisano

Poszukaj w zbiorach CBW bodajże tam się spotkałem z instrukcją malowania oznaczeń. Na pewno były opisane oznaczenia literowe bo była podana wysokość, szerokość liter były także opisane tablice rejestracyjne.

Napisano

szukałem i nie znalazłem . w temacie oznaczeń znalazłem tylko instrukcję z 1938 a to nie te lata :-)

• 2 months later...
  • 8 years later...
Napisano
W dniu 12.10.2011 o 18:13, Marek Michalski napisał:

...Widziałem ładny wzór malowania PT-76 (instrukcja)ale jako żywo nikt nie widział tak pomalowanej ,,petki,....  Ja widziałem, i są też topasy w camo :-)

camo wiosna lato.png