n_lukasz Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 Mógłby mi ktoś pomóc w identyfikacji tych kolorów? Oznaczenia kolorów jakie znalazłem w instrukcji to : jasno zielony f-125 fn-125 ciemno zielony 136 fn136 żólty khaki f 134 fn 134 czarny f 137 fn-137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 Nie spotkałem się z materiałami o farbach które pozwoliłyby na odniesie się to tej instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 15 Marca 2014 Share Napisano 15 Marca 2014 Schematy malowań są z tego opracowania: A tu przykłady dla BTR 152 Przymierzam się do wykonania PT-76 w takim kamo dlatego potrzebowałbym jakkiegos odniesienia do tych kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 16 Marca 2014 Share Napisano 16 Marca 2014 Tymczasowa instrukcja malowania kamuflazowego z 1965 i Instrukcja o malowaniu maskujacym z 1967 do pobrania na Zbrojownia.cbw.pl Odnosnie znakow taktycznych na BTR-40, Gaz69.org zakladka Zolnierz Polski rocznik 1956 , BTR-40 numer taktyczny 801 znak taktyczny romb, przez srodek rombu dwie skosne linni {szachownica }umieszczony z boku w tylnej czesci pojazdu.Gdzies w internecie {zanik pamieci}, prostokat ,podzielony na polowe pionowa linia a nastepnie kilkoma pozomymi {3,4?}jedno wypelnione kolorem bialym,umieszczony z tylu pojazdu po lewej stronie,ten znak taktyczny jest chyba na T-34 w ,,Mityczna bron T-34 " .BTR-152 kwadrat z czterema bialymi kolami ,,Wozy bojowe LWP 1943-1983'' Magnuski, zdjecie nr 191c strona 239,lub tablica E emblematy i znaki taktyczne,pozycja 3.Mysle ze BTR-40 byly tak samo oznakowane w pulku?,dywizji?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dei Napisano 16 Marca 2014 Share Napisano 16 Marca 2014 Rosyjska strona btr40.ru, na forum znajdz -BTR-40 W LATACH 50 POLSKIEJ ARMII- bardzo ciekawe zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unimog Napisano 21 Marca 2014 Autor Share Napisano 21 Marca 2014 do n_lukasz - z tymi kolorami musisz improwizować; w czasach jak wydano tą instrukcję nikt nie latał do mieszalni lakierów coby odcień był idealny na wszystkich pojazdach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 21 Marca 2014 Share Napisano 21 Marca 2014 Spróbuje coś dobrać z palety gunze. Zastanawiam się też nad czterokolorowym kamo. Szkoda że materiał zdjęciowy jest taki ubogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unimog Napisano 22 Marca 2014 Autor Share Napisano 22 Marca 2014 ciekawe czy była wydana jakaś instrukcja dotycząca oznaczeń na pojazdach ? Bo chyba coś musiało być bo jakieś oznaczenia /symbole są widoczne na pojazdach "LWP" z lat 50/60/70 .Spotkał się ktoś z taką literaturą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
n_lukasz Napisano 22 Marca 2014 Share Napisano 22 Marca 2014 Poszukaj w zbiorach CBW bodajże tam się spotkałem z instrukcją malowania oznaczeń. Na pewno były opisane oznaczenia literowe bo była podana wysokość, szerokość liter były także opisane tablice rejestracyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
unimog Napisano 24 Marca 2014 Autor Share Napisano 24 Marca 2014 szukałem i nie znalazłem . w temacie oznaczeń znalazłem tylko instrukcję z 1938 a to nie te lata :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pees Napisano 30 Maja 2014 Share Napisano 30 Maja 2014 http://scalemodeldb.com/paint Może ci coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BR44LOK Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 W dniu 12.10.2011 o 18:13, Marek Michalski napisał: ...Widziałem ładny wzór malowania PT-76 (instrukcja)ale jako żywo nikt nie widział tak pomalowanej ,,petki,.... Ja widziałem, i są też topasy w camo :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi