neptun1939 Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Witam. Zabieram się za kolejne figury. W wątku tym będę prowadził relacje z budowy figur zarówno niemców jak i sowietów. Na początek dwie żywiczne figur: SS Grenadier z StG 44 (firma nieznana na allegro kupiłem) AC desant z mosinem M28 (firma nieznana) W związku z tym że są to moje pierwsze figury żywiczne prosze kolegów o porady co i jak z żywicą. In-box figur: SS man Uploaded with ImageShack.us Broń: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Korpus: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Główka: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Łapa: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Bolszewik: Uploaded with ImageShack.us Drobnica: Uploaded with ImageShack.us Ładownice do "mośka": Uploaded with ImageShack.us Główka i hełm Uploaded with ImageShack.us Łapy: Uploaded with ImageShack.us Mosin - ma "skopany" zamek. Zamki w mosina nigdy nie był skierowane do dołu tylko zawsze prostopadle do kolby. Trzeba poprawić. Wystarczy wkleić kawałeczek druciku i będzie git ;o) Uploaded with ImageShack.us Wspomniany zamek: Uploaded with ImageShack.us Mieszok: Uploaded with ImageShack.us Korpus: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 17 Listopada 2011 Share Napisano 17 Listopada 2011 Mało ludzi pracuje z żywicę. Sam chcę powoli zacząć coś działać z tym materiałem więc będe zaglądał. Słyszałem, że warto wsadzić żywicę do ciepłej wody (wtedy lepiej się obrabia) trzba tylko pamietać, żeby wasdzić ją później do zimnej (aby figurka się nie zdeformowała) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 28 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2011 Krasnoarmista i szkop posklejane. Jutro szpachlowanie i podkład. I tutaj pytanie do kolegów: czy dając jako podkład czarną emalię MM będzie można spokojnie kontynuować prace malarskie? (Czytałem gdzieś, że żywicę trzeba zapodkładować specjalnym podkładem bądź użyć Mr. Surfacera.) Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Grudnia 2011 Share Napisano 28 Grudnia 2011 Wyglądają fajnie. Zastanawiałem się jak ty te łapę niemiaszka z tą pukawką wytniesz, al ejakoś dałeś radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 31 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2011 Zapodkładowane czarnym humbrolem: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us SSman ma dorobione sznureczki w bluzie, a bolszaj zamek (poziomy el. wystający z niego, umożliwiający przeładowanie) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Lutego 2012 Autor Share Napisano 1 Lutego 2012 Bolszewik ma pomalowany mundur kolorem bazowym" alowany podstawowym kolorem: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Zdjęcia trochę przekłamały kolor - zależy on od rodzaju światła, jakie pada na figurę, ale jest to kolor taki jak na pudełku figur dragona: Soviet tank riders. Mam nadzieję że po washach, cieniach będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 1 Lutego 2012 Share Napisano 1 Lutego 2012 Wydaje mi się, że przydałoby się trochę szpachli na łączeniu prawego ramienia z tułowiem u czerwonoarmisty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 7 Maja 2012 Autor Share Napisano 7 Maja 2012 Cześć. Temat się trochę zakurzył, ale ciągle coś tam dłubałem. I tak: SS man ma już pomalowaną czapkę polową M43 w "letniego" eichenlaubmuster'a, Kangura maluje się. Obecne wzory na kangurce to tylko delikatny zarys kształtów plam brązowych. Nie jest ona idealna, bo na necie nie mogłem znaleźć dobrego zdjęcia Splintera, więc częściowo improwizowałem. Przed malowaniem właściwej figury ćwiczyłem malowanie na starym żołnierzyku i Fallschirmjagerze z Italeri (dodatek do Schwimmwagena tak jak pilot Luftwaffe i Luftwaffe Helferinnen, wszystkie figurki wrzucam tu do wątku by je w końcu dokończyć. Pancerniak To amerykanin z M4.) To chyba tyle gadania.... Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 O bardzo fajne, kolega będzie jakąś dioramkę robił? I pytanie 1 zdjęcie 3 fig. od lewej, co to za zestaw bo ją mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Maja 2012 Autor Share Napisano 13 Maja 2012 Cześć. Figurka z MP40 to marnej jakości Fallschirmjager z Italeri (wraz z pilotem i panienką) był w modelu Schwimmwagena. Jak znajdę czas to postaram się wrzucić zdjęcia z postępów prac, bo SS man ma już wymalowanego Splintera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Kurde wiem co to za zestaw :P. Chodziło mi o pierwszą fotkę 3 od lewej twój poprzedni post . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 14 Maja 2012 Autor Share Napisano 14 Maja 2012 Jeśli chodzi o tego szkopa z atrapą lugera, to jest to żołnierzyk którego znalazłem w czuleściach piwnicy i warsztaciku modelarskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Ehh. Kapisz co to 3 od lewej? ten co ma podmalowane coś na niebiesko i z tym fikuśnym hełmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 "Mosin - ma "skopany" zamek. Zamki w mosina nigdy nie był skierowane do dołu tylko zawsze prostopadle do kolby. Trzeba poprawić. Wystarczy wkleić kawałeczek druciku i będzie git ;o) " I skopany to on dopiero będzie. Gdyby było tak jak piszesz to Wasili Zajcew nie mógłby przeładować swojego Mosina. A ten to właśnie 1991/30 wersja snajperska - czyli rączka zamka była OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 16 Maja 2012 Autor Share Napisano 16 Maja 2012 Pancerniak z M4 Italeri 1/35. CO do mosina mój błąd. Dzięki za czujność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ari Napisano 18 Maja 2012 Share Napisano 18 Maja 2012 Błąd, nie błąd... tylko musisz się czegoś trzymać bo wyjdzie kicha. Jeżeli mosin standardowy z rączką prostą to trzeba zaszpachlować kolbę. Jeżeli snajperski - czyli taki jak w oryginale to raczka zamka zgięta. Różnica w długości lufy - pomijalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Maja 2012 Autor Share Napisano 20 Maja 2012 SS man w Splinterze. Nie jestem zadowolony z kamo, jakie osiągnąłem, ale niestety nie znalazłem dobrego zdjęcia przedstawiającego ten wzór i improwizowałem... Teraz figura schnie, bo pokryłem ją glossem, w celu nałożenia washa/pocieniowania. Chlebaczek to M31 w wersji dla Luftwaffe, menażka nie jest jeszcze pomalowana, manierka dostanie na kubeczku jeszcze resztki czarnej farby. Ładownice do StG parciane. Figura ma przedstawiać typowego szkopa z końca wojny - zmęcznie, braki sprzętowe i pobieranie z magazynów tego co jest... Figura miała wylądować na dioramce z jesieni '44 roku, jednak zmieniłem zdanie i wyląduje na dioramie z wiosny '45 - wzgórza Seelow, na starym cmentarzu gotyckim. Zgodnie z historią jeden pułk SS okopał się na cmentarzu podczas tej bitwy i to zamierzam przedstawić - walkę o cmentarz. Dość "paplaniny" Teraz czas na czerwoną zarazę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 9 Lipca 2012 Autor Share Napisano 9 Lipca 2012 SS man po washu. Traz kolej na spodenki w rozmyty kamuflaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbyszek Napisano 10 Sierpnia 2012 Share Napisano 10 Sierpnia 2012 Kamuflaż typu Splinter był używany przez jednostki WH a nie SS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 11 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2012 Pod koniec wojny brali wszystko co było na magazynie. Nawet ruską broń i wyposarzenie. Co do tego, że splinter był na wyposarzeniu WH to wiem. A że figurka znajdzie się na dioramce z ostantniej fazy II wojny ( obrona wzgórz Seelow ), to wszystko jest poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2012 Ivan ma mordkę przygotowaną do malowania olejami. Mundur rozjaśniony i po I washu olejnym (czeka go jeszcze jeden) SS man po II washach, dostanie jeszcze ze dwa, bo są słabo widoczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 17 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2012 Mordki po I farbie olejnej. Jutro kolejne warstwy. (większa twarz pochodzi z figury strzleca FSJ od dragona w 1/16) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Sierpnia 2012 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2012 Pierwszy raz spróbowałem wycieniować mordki olejami. Skończyło się na tym, że dałem za dużo żółci kadmowej i musiałem zetrzeć wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2012 Zakupiłem kolejną figurę : łowca czołgów z SS Totenkopf. Jakość odlewu b.dobra, świetny detal. Uploaded with ImageShack.us Ryjek (sorki za jakość zdjęcia - aparta nie łapał ostrości na mordce): Uploaded with ImageShack.us Wyposarzenie i mina magnetyczna: http://imageshack.us/photo/my-images/38/p9120444.jpg/ Uploaded with ImageShack.us Broń główna - "mułzer": Uploaded with ImageShack.us Łapy: Uploaded with ImageShack.us Korpus: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Jak widać szkop jest w zimowym wdzianku. Spodnie będzie miał białe, kurtka kamuflarzowa jesienna (ten szaro-żółty kamo Eichenlabenmustern? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2013 Kolejna figura na warsztacie. Zakupiony łowca czołgów z SS Totenkopf służy mi jako poligon do nauki nowych technik potrzebnych przy wykonywaniu figur (uczę się z książki Osprey Modeling Waffen SS figures). Przeglądając figuranta stwierdziłem, że jest on ubogo wyposażony... Ruszyłem mój złom modelarski i doposazyłem szkopa w: Bagnet do Mausera, puchę na maskę pgas. saperkę składaną (niestety nie dysponuję modelami saperkek z drewnianym trzonkiem). Wycieniowałem białe spodnie, przygotowałem sobie bazę pod cieniowanie kurtki maskującej oak-leaf pattern autumn. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Wyposażenie: Uploaded with ImageShack.us "Patrz złamało się... Dziadostwo...!!" Uploaded with ImageShack.us Głowa przygotowana pod cieniowanie Uploaded with ImageShack.us łapy: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Gatki wycieniowane: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Jednocześnie lepię sobie od podstaw martwego kacapa: Uploaded with ImageShack.us Sowiet ma być w zimowym wdzianku. Niestety dysponuje tylko jednym rysunkiem zimowego wdzianka bolszewików. Jeśli koledzy mają jakieś zdjęcia, znają stronkę, gdzie są dobrej jakości zdjęcia zimowych sowietów z lat '44-'45 byłbym wdzięczny za link. Ps. Przygarnę/kupie sowiecki hełm z II wojny w skali 1/35 oraz jakąś długą broń (pepecha, mosin, dektacz etc.) sowiecką z ładownicami w 1/35. Propozycje na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi