Yavaine Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Prosiłbym o porady w zakresie przygotowania oraz montowania elementów fototrawionych. Chciałbym kupić gotowy zestaw do okrętu. Mam pytanie czy takie elementy można kleić, klejem do plastiku. Obecnie używam mr. cement limonene. Czy taki klej będzie odpowiedni, cyz powinienem kupić jakiś inny, ewentualnie co możecie mi polecić? Prosiłbym jeszcze o jakieś wskazówki dla początkującego jak elemety tego rodzaju odpowiednio przygotować przed montażem. Jakich narzędzi używacie do ich wycinania? Trudno mi je wyciąc samym skalpelem, czy są jakieś przycinarki etc. do wycinania tych elementów z ramek? Będe wdzięczny za wskazówki. Mam nadzieje że nie dubluje tematu, lecz wyszukiwarka nie przyniosła mi odp. pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GeraltofPoland Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Nie można ich kleić klejami do plastiku. Do klejenia blaszek używa się klejów cyjanoakrylowych, reprezentowanych przez wszelkiego rodzaju Kropelki, super gluty itp. Jeśli nie możesz wyciąć części skalpelem użyj szczypiec (np. takich: http://www.mojehobby.pl/Italeri-Sprue-C ... 49634.html) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Ja wycinam ostrymi nożyczkami, ale do wyginania to sobie musisz zakupić zestaw szczypiec o różnym kształcie i wielkości kleszczy / np Castorama/ lub jeżeli kieszeń zasobna są specjalne wyginarki do blaszek za ok 260 PLN . Odnośnie kleju ja używam żelowego Technicola jest dość gęsty i nie ścieka tak tak np Kropelka .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 9 Października 2011 Share Napisano 9 Października 2011 Delikatne elementy z blaszki fot-traw [wszelkiego rodzaju dzwignie w kabinach samolotow] mozna przyklejac lakierem bezbarwnym lub clearfix'em. Daje to mozliwosc korekty czego nie mozna powiedziec o klejach CA, dodatkowym atutem lakieru bezbarwnego jest to, ze po zaschnieciu nie zostawia grubej "spoiny" [mowa ciagle o delikatnych elementach]. Wycinanie najlepiej na czyms twardym typu plytka klinkierowa i skalpel, wieksze elementy mozna wycinac malymi nozyczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 24 Października 2011 Share Napisano 24 Października 2011 Daje to mozliwosc korekty czego nie mozna powiedziec o klejach CA, dodatkowym atutem lakieru bezbarwnego jest to, ze po zaschnieciu nie zostawia grubej "spoiny" Marku ja osobiście spotkałem sie z 3 rordzajami cjanoakryli, kazdy rodzaj uzalezniony od długości schnięcia, także jest mozliwosć poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 25 Października 2011 Share Napisano 25 Października 2011 No to powiem krótko - ten w żelu Co do wycinania to właściwie skalpel i twarde podłoże (ostatnio używam blachy do dociążania przesyłek listowych stosowanych przez firmy windykacyjne - ta pochodzi akurat z MZK Bielsko-Biała ) gdyż w niektórych przypadkach po prostu nie idzie się dostać w niektóre miejsca przy pomocy obcinaczek (zwłaszcza w przypadku drobnicy okrętowej). Malowanie - albo aerograf w ramce (gdy wklejam już pomalowane) albo na modelu pędzelkiem ale wtedy i tak maluję w ramce podkładem. Wyginanie - co popadnie . Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 Trochę odkopię ale mam ważne pytanie - jak wygiąć blaszkę fototrafioną "po łuku"? Konkretnie chodzi o skrzela do An-2 w 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 Jakimś metalowym walcem na miękkim podkładzie - do znudzenia wałkujesz i samo się zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 8 godzin temu, Thalgonis napisał: Jakimś metalowym walcem na miękkim podkładzie - do znudzenia wałkujesz i samo się zrobi Podkładka modelarska może być, czy za twarda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 22 Stycznia 2019 Share Napisano 22 Stycznia 2019 Tak, może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi