revicess Napisano 26 Lutego 2012 Autor Share Napisano 26 Lutego 2012 Witam z tą dioramą to urwanie głowy co zaczne robić to mi się coś wali psuje i zaraz chęci mijają teraz spróbuje zrobić w ten sposób : Forma z klocków lego: i zalać to gipsem Moje pytanie czy takie coś się nadaje ?? na czym to położyć żeby mi to ładnie odeszło ? i czy te ścianki też odejdą ładnie od gipsu czy posmarować jakimś olejem albo czymś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sofa Napisano 26 Lutego 2012 Share Napisano 26 Lutego 2012 Możesz owinąć formę z LEGO kilkoma warstwami folii aluminiowej by zrobić prowizoryczną formę. Tylko nie wiem czy zadziała w tak skomplikowanej formie, chyba że podzielic to na kilka większych elementów, a potem połączyć. Kilka warstw powinno folii wystarczyć i chyba utrzyma gips, a potem łatwo to usunąć nożykiem i papierem ściernym wyrównać. Metoda byłą raz przeze mnie stosowana ( tylko to była płaska sciana ) i efekt był niczego sobie. A jakbyś chciał prostsze rozwiązanie bez lania gipsu to cienki styropian kontra lutownica ( sam byłam zaskoczony łatwością obróbki, wycinając dołki na mojej dioramie MW). Tylko problem jest taki że śmierdzi okropnie, rób to z odkurzaczem, albo przy samym oknie (otwartym oczywiście ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 2 Marca 2012 Autor Share Napisano 2 Marca 2012 Zrobiłem to prostszym sposobem poprostu klocki z lego posmarowalem olejem slonecznikowym zeby nieprzylegl gips i wlalem go do srodka noi nareszcie mi coś wyszło ale planuje zrobić to od nowa bo przez nieostroznosc pekło w jednym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 Ja chyba będę kupował jednak gotowce, bo mi płyta gipsowa już dwa razy pękła. Zdjęcia - oj, oj słabiutko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 2 Marca 2012 Autor Share Napisano 2 Marca 2012 nom zdjecia tak na szybko zeby zgrubsza bylo widac jak odleje druga forme to beda lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 Zostaw to pęknięcie bo fajne wygląda przecież budynki same osiadają i tynk z czasem pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 3 Marca 2012 Autor Share Napisano 3 Marca 2012 myśle że to lepiej będzie wyglądało : niestety tez jest pęknięcie ale tu można zamaskować jakimś gruzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 Ladnie to wyglada,jak wojna to i zniszczenia.Ja bym wpuscil rzadkiego wikolu w pekniecie od srodka budynku zeby zwiazac ten pekniety kawalek co by nie odpadl przy dlubaniu cegiel.Warto byloby postawic jakas sciane prostopadla do glownej -lepiej sie to bedzie trzymac. Zapowiada sie ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gościu Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 A napraw je(jeśli musisz) tym samym, z czego jest odlane. Wikol odradzam, później zostanie ślad, którego pozbycie się będzie trudne. Samych pęknięć narobiłbym jednak więcej, odsłonił gdzieniegdzie cegieł i ruinka prima sort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 30 Marca 2012 Autor Share Napisano 30 Marca 2012 Witam w zasadzie prace stoją w miejscu dorobiłem dziś tylko boczną ściaanke wiąże się to z tym ze nie mam pomysłu na dalszą prace pomyślałem ze zamiast chodnika po bokach mógłbym zrobić ziemie z jakimś gruzem zacząłbym juz rzezbic cegielki ale wydaje mi sie ze faktura tego gipsu jest za rowna czym bym to mógł ''pochropowacic''?? prosiłbym o przepis na jakiś fajny gruz postaram sie zrobic duzo to zasypie nim tą złamaną częśc Tak wogóle to prosze was o jakieś fajne pomysły odrazu ze sposobem wykonania bo coś mnie wena opuściła a jak juz się zabrałem to pasuje zkończyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 hmmm...gruz możesz zrobic z korka bardzo fajnie wychodzi dorzucisz jakieś deseczki podsypiesz piaskiem i dodasz jakieś cegiełki i będzie gites. Ale może gruz dasz po całości gdzie stoi budynek, przecież to ruina?? P.S: Cegły można zrobić z pasteliny albo możesz kupić nie są droge 100szt chyba 7 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Ja cegły robiłem z gliny samoutwardzalnej. Co do zrobienia faktury - może szczotka druciana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 30 Marca 2012 Autor Share Napisano 30 Marca 2012 a jak ze sobą te cegły połączyć żeby mi potem nielatały po dioramce jak będe przestawiał czy coś ?? szczotka druciana no myślałem nad tym trzeba będzie spróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Nie próbowałem - ale może psiknij warstwę wody z aerografu na budeynek i posyp z wierzchu gipsem - może powierzchnia zrobi się bardziej chropowata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 30 Marca 2012 Autor Share Napisano 30 Marca 2012 o to by może dobre było najwyżej się potem zetrze papierem ściernym jak nie wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 A jeśli chodzi o te cegły kupne to można je kleić na klej CR taki w białej tubce, jak wyschnie to zostaje przezroczysty glucik ale można to obciąć nożykiem, tylko jest problem musisz każdą cegiełke po kolei kleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Gips jest bardzo drobny, ewentualnie można by użyć zaprawy murarskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 30 Marca 2012 Autor Share Napisano 30 Marca 2012 a może lepiej pierw szczotka druciana a na to gips ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 30 Marca 2012 Share Napisano 30 Marca 2012 Jak coś to postukaj a nie przecieraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Siemka troszke się zdenerwowałem i się połamało Ale nie ma tego złego co by na dobre niewyszło będzie budynek 3D zobaczcie czy może tak być jak tak to który wariant wybieracie ?? Nieweim czy to fajnie wygląda najwyżej odlewanie od początku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Każda dobra, ale ta łamana jest jak dla mnie ciekawsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kub Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Dla mnie najlepsza jest na 3 fotce, tylko troszkę odsunąć Shermana od budynku o dosłownie 2cm i git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 2 Kwietnia 2012 Share Napisano 2 Kwietnia 2012 Jak dla mnie to foto nr 1 tylko bez tego kawałka muru na rogu, ale możesz mieć problemy z łączeniem tych połówek, ja kleiłem klejem polimerowym i nie powiem trzyma dość mocno, tyle że był to kąt prosty. Budynek pasowało by też trochę wyszlifować jakimś papierem np. 1500 wodnym ale na sucho coby te rysy wyeliminować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 8 Czerwca 2012 Share Napisano 8 Czerwca 2012 I jak pracę nad dioramą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revicess Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2012 narazie to tylko myśle ale teraz coś trzeba się wziąść do roboty szukałem juz pomysłu na budynek i tak dalej znalazłem pare ciekawych fotek myśle że wam się też przydadzą do tworzenia dioram ( jest pare koncepcji ) http://www.histomil.com/viewtopic.php?f=95&t=3918&start=1570 Czeka mnie chyba ponowne odlewanie budynku doszedłem do wniosku że ten ma troche za grube ściany pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi